Şeful delegaţiei Parlamentului la AP NATO, Gabriel Vlase, în mijlocul refugiaţilor sirieni

refugiatiDeputatul PSD Gabriel Vlase, şef al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, se află în aceste zile într-un turneu la taberele de refugiaţi sirieni, la final urmând să fie întocmit un raport referitor la „situaţia dramatică” cu care se confruntă aceşti oameni.

Deputatul Gabriel Vlase s-a aflat marţi la tabăra de refugiaţi din Zaatari, Iordania, la graniţa cu Siria, unde potrivit acestuia este cea mai mare tabără de refugiaţi.

„Tabăra Zaatari, aflată la graniţa cu Siria, în nord-estul Iordaniei, este cea mai mare tabără de refugiaţi. Aici sunt în jur de 150.000 de oameni – practic un oraş care a crescut în deşert. Sunt două milioane de sirieni care sunt plecaţi din ţară”, a declarat pentru AGERPRES Gabriel Vlase.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi dintre sirienii refugiaţi sunt organizaţi în tabere în zona Iordaniei.

„Ieri ne-am aflat la Aman, iar mâine plecăm la Ankara (Turcia), în jurul Siriei, ca să întocmim un raport complet vizavi de situaţia dramatică în care se află aceşti oameni”, a precizat oficialul român.

La Aman, delegaţia pe care acesta o conduce a fost primită de primul-ministru iordanian, Abdullah Ensour, şi au avut loc întâlniri la Palatul Regal cu Prinţul Feisal, fratele Regelui Abdullah, cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Sa’ad Hayel Srour şi Adbulraouf Al-Rawabdeh, precum şi cu Ministrul de Interne, Hussein Hazza’ Al Majali.

refugiati 3

„Astăzi şi mâine discutăm cu cei de la Naţiunile Unite cu care practic lucrăm, care se ocupă de tabăra de refugiaţi. Sunt 150.000 de oameni care stau în corturi şi cărora trebuie să le dai mâncare, apă, sunt jumătate dintre ei copii sub 18 ani. Este o mare dramă, o tragedie, în condiţiile în care din două milioane de refugiaţi sirieni, care sunt astăzi în afara graniţelor ţării, un milion sunt copii. Aceşti copii nu au educaţie, n-au şcoală. Viitorul Siriei în astfel de condiţii nu arată foarte roz. Problema umanitară reprezintă una dintre marile probleme, o a doua problemă e pentru ţările din jur, în special pentru Iordania, singura care şi-a manifestat disponibilitatea de a-i primi. Sunt şi în Turcia, o să vedem o tabără mai mică de refugiaţi, cei mai mulţi în Iordania pentru că este vorba de conflict în sudul Siriei, deci la graniţa cu Iordania fiind foarte aproape să o traverseze”, a detaliat preşedintele delegaţiei AP a NATO.

Deputatul Gabriel Vlase este însoţit în acest turneu de preşedintele AP Nato, Hugh Bayley. Prima zi a debutat la Amman, Iordania, cu o masă rotundă la care au fost invitaţi ambasadorii acreditaţi aici.

 

 

Sursa: www.agerpres.ro

 

 

Adauga un comentariu

*