RAPORTUL ONU confirmă utilizarea armelor chimice în Siria, „fără echivoc şi în mod obiectiv”

Naţiunile Unite au confirmat, „fără echivoc şi în mod obiectiv”, că în Siria au fost utilizate arme chimice pe 21 august, la periferia oraşului Damasc, relatează BBC.

Potrivit raportului ONU, în atacul din 21 august a fost folosit gaz sarin, însă nu se ştie de către cine, conform BBC.

„Este o crimă de război”, a reacţionat secretarul general ONU, Ban Ki-moon.

Anterior, surse citate de BBC News online informaseră că raportul comisiei de anchetă a Naţiunilor Unite urma să confirme că gaz sarin a fost utilizat la Damasc, pe 21 august.

 „Există dovezi convingătoare că a fost utilizat gaz sarin în atacul comis la Damasc” pe 21 august, arată raportul ONU, potrivit surselor citate.

Concluziile oficiale ale anchetei urmează să fie anunţate luni.

Comisia Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a anunţat luni că anchetează 14 presupuse cazuri de atacuri cu arme chimice produse în Siria în ultimii doi ani.

În precedentul raport, Comisia de anchetă anunţase doar patru presupuse atacuri cu arme chimice comise în Siria.

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian, regimul de la Damasc având la dispoziţie o săptămână pentru prezentarea listei cu arme neconvenţionale care ar urma să fie distruse, sub supravegherea Naţiunilor Unite, până la jumătatea anului 2014.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

 

sursa: www.mediafax.ro

Adauga un comentariu

*