Cum au rezolvat Europa şi SUA problema câinilor maidanezi. Vestul a optat pentru eutanasiere, Estul mizează pe sterilizare şi adăposturi

Câinii fără stăpân sunt o problemă mai ales în ţările din spaţiul fostei Uniuni Sovietice şi Balcani, dar şi în Asia sau America de Sud. Cele mai multe ţări din estul şi sudul Europei nu au apelat la eutanasie, în ciuda numărului mare de maidanezi prezenţi în oraşe, soluţie agreată însă de Statele Unite şi majoritatea ţărilor din vestul Europei.

În Statele Unite ale Americii, orice câine găsit pe stradă şi care nu este revendicat de nimeni timp de trei zile, chiar dacă teoretic are un stăpân pentru că are la gât un element de identificare, este eutanasiat. În urmă cu trei ani, Curtea Suprema a statului California a dat o hotărâre prin care a mărit termenul la 5 zile.

Aproximativ 3 – 4 milioane de câini şi pisici sunt eutanasiaţi în adăposturile din SUA, în fiecare an.

De asemenea, în cele mai multe state este permisă împuşcarea oricărui câine care intră pe o proprietate personală.

Marea Britanie este una dintre ţările care abordează cu cea mai mare seriozitate protecţia animalelor, primele acte normative în acest sens datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Aici, majoritatea familiilor au un animal de companie, iar pisicile şi câinii vagabonzi atât de comuni în ţările din estul şi sudul Europei, aproape că nu există. Câinii maidanezi care sunt găsiţi totuşi pe străzi sunt ţinuţi în adăposturi, iar dacă în şapte zile nu sunt revendicaţi, sunt fie daţi spre adopţie, fie eutanasiaţi.

Potrivit unui raport al Dog Trust, unul dintre cele mai importante ONG-uri care se ocupă de câinii din Marea Britanie, în 2008, din 96.892 de câini maidanezi adunaţi de pe străzi, au fost eutanasiaţi doar 6.710 (7%).

În Irlanda, câinii maidanezi sunt adăpostiţi şi eutanasiaţi în cazul în care proprietarii nu îi revendică în termen de 5 zile. În plus, în cazul în care un propietar nu îşi supraveghează câinele corespunzător, primeşte pe loc o amendă.

În Franţa, atât câinii, cât şi pisicile care sunt găsite pe străzi sunt adăpostite timp de 8 zile, iar dacă nimeni nu le revendică, sunt eutanasiate. Mai mult decât atât, legislaţia din unele zone permite chiar împuşcarea acestora. Estimările neoficiale arată că, în fiecare an, în Franţa, sunt ucişi între 50.000 şi 500.000 de câini.

Legea franceză prevede ca persoanele care au animale să facă posibilă recunoaşterea lor prin introducerea unor cipuri, dar acest lucru nu este riguros respectat. Francezii au şi ei un număr crescut de maidanezi, mai ales în regiunile rurale, acolo unde câinii se reproduc necontrolat.

În Germania, câinii fără stăpân sunt sterilizaţi gratuit de autorităţi, dar prezenţa lor pe străzi este un caz rar. Şi asta datorită unei legislaţii bine puse la punct. Persoanele care abandonează animalele pe străzi trebuie să achite amenzi usturătoare. În plus, în această ţară sunt foarte multe adăposturi pentru animale, atât private, cât şi de stat.

Legislaţia este extrem de strictă şi în cazul proprietarilor de câini. Aceştia nu trebuie să îşi lase câinii nesupravegheaţi. În plus, este interzis accesul câinlor în parcurile pentru copii. În caz contrar sunt amendaţi. Fiecare proprietar de câine necastrat trebuie să achite, în fiecare an, la autorităţile locale, o taxă pentru fiecare exemplar pe care îl are în grijă.

În Spania, animalele fără stăpân sunt ţinute două săptămâni în adăposturile primăriei. Apoi, dacă nu sunt revendicate sau adoptate, ele sunt eutanasiate. În cazul în care ajunge într-un adăpost privat, câinele poate rămâne acolo, dacă nu este adoptat.

Până în anii ’90, guvernul din Italia a încercat să rezolve problema pisicilor şi a câinilor comunitari prin prinderea, adăpostirea şi, ulterior, uciderea lor, în cazul în care nu erau revendicaţi sau adoptaţi în trei zile. Ulterior, eutanasia a fost interzisă, iar acum fiecare comunitate are încheiat un contract cu un adăpost, care are obligaţia de a ţine maidanezii sau pisicile fără stăpân timp de 60 de zile, perioadă în care animalele pot fi revendicate de stăpâni. După expirarea perioadei de graţie, animalul este dat spre adopţie.

În Italia, stăpânii de animale sunt obligaţi prin lege să îşi înregistreze animalul, acesta primind un cod de identificare. Mai mult, câinii sunt trecuţi într-un registru naţional. Maltraterea şi abandonarea animalelor reprezintă infracţiuni. Dacă în Germania persoanele care abandonează câinii plătesc o amendă usturătoare, în Italia legislaţia prevede ca acestea să meargă la închisoare.

În Polonia, câinii nu sunt eutanasiaţi, deşi reprezintă o mare problemă. Majoritatea adăposturilor sunt supraaglomerate, iar principala cauză pentru această problemă este faptul că polonezi care au câini nu îi sterilizează şi, astfel, se înmulţesc necontrolat.

Adăposturile de stat nu pot refuza să primească câini pentru că sunt susţinute financiar atât de stat, cât şi prin sponsorizări.

La Chişinău, câinii fără stăpân sunt eutanasiaţi. Decizia a fost luată de primarul Dorin Chirtoacă, în februarie 2010, după ce şase copii au fost atacaţi de câini maidanezi, ajugând în stare gravă la spital.

Legislaţia din Bulgaria prevede ca organizaţiile pentru protecţia animalelor să ia maidanezii în adăposturi, să îi castreze, să îi deparaziteze şi să îi vaccineze împotriva rabiei. Apoi, câinii vagabonzi sunt daţi spre adopţie, timp în care sunt ţinuţi în adăposturi. Potrivit setimes.com, în Bulgaria, câinii nu sunt eutanasiaţi decât dacă sunt bolnavi sau agresivi.

Aceleaşi măsuri se aplică şi în Grecia, unde eutanasia nu este legală decât în situaţii speciale (câinele este bolnav sau agresiv). Dar, la fel ca şi în Bulgaria, adăposturile sunt supraaglomerate. Autorităţile elene se plâng că nu mai pot adăposti animalele fără stăpân din cauza lipsei de bani, generate de criza finaciară.

Vassilis Papantoniou, resprezentant al unui adăpost de câini din Rafina, Grecia, spune că numărul câinilor fără stăpân, din această zonă a ţării, se dublează la sfârşitul fiecărei veri, pentru că oamenii îi abandonează. Cei mai mulţi sunt de rase de vânătoare. „Multe dintre aceste animale nu supravieţuiesc pe străzi deoarece au fost domesticite”, a precizat Papantoniou. În Grecia, pe străzi, trăiesc aproximativ 300.000 de maidanezi, număr în creştere din cauza abandonului câinlor necastraţi care se înmulţesc necontrolat.

sursa:www.gandul.info

Adauga un comentariu

*