Jandarmii montani in actiune de salvare

Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Slănic Moldova, aparţinând Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, au fost anunţaţi de către o persoană, cu privire la faptul că un bărbat ce se deplasa cu un ATV în zona muntoasă Şandru, a derapat şi a căzut într-o râpă. Imediat, în ajutorul celui aflat în impas au plecat patru jandarmi, găsind în apropierea Vârfului Şandru, la aproximativ 1000 m altitudine, doi bărbaţi, dintre care unul era căzut cu tot cu ATV într-o râpă, dar care spre norocul său nu prezenta urme de leziuni.           Jandarmii au acordat sprijin pentru scoaterea ATV –ului şi persoanei în cauză din locul producerii accidentului, iar în urma verificărilor au constatat că posesorii ATV-urilor sunt N. Sorin de 43 ani, din municipiul Oneşti, şi B. Cornel, de 47 ani, din Dofteana, care doreau să ajungă tocmai în vârful muntelui Şandru cu ajutorul celor două vehicule. După aproximativ patru ore, cei doi bărbaţi au fost evacuaţi la calea de acces, iar pentru faptul că un aveau permis de acces cu ATV-urile în zona muntoasă, jandarmii i-au sancţionat contravenţional conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului.

           Pentru a evita astfel de situaţii nedorite, jandarmii montani sfătuiesc turiştii să aibă în vedere următoarele recomandări: 

  • să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, condiţiilor climaterice locale, să consulte prognoza meteo înainte de a pleca în drumeţii; 
  • să aibe echipament adecvat zonei de munte şi trusă de prim ajutor; 
  • să folosească numai traseele marcate şi să urmească marcajele de pe traseu; 
  • să nu folosească mijloace sau vehicule motorizate fără permis de acces în zona muntoasă; 
  • în caz de accident sau alte situaţii critice, să anunţe Jandermeria apelând la numărul unic de urgenţă 112.

 

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE ŞI RELAŢII CU PUBLICUL

 

Adauga un comentariu

*