Cinci ani fara Dan Botezatu, „ingerul cu centura neagra”

In noaptea de 17 spre 18 iunie 2008, plutonierul adjutant Dan Botezatu, din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau, a incetat din viata. A plecat atunci dintre noi un mare om, un bun jandarm si un excelent sportiv. Au trecut, asadar, cinci ani fara Dan…Vestea i-a lasat muti de uimire pe toti colegii acestuia precum si pe toti cei care l-au cunoscut. Destinul si-a spus din nou cuvântul. Dan Botezatu a fost luat prea crunt si prea repede din mijlocul nostru. Remember Dan Botezatu…

Luptator in cadrul subunitatii antiteroriste

Profilul personal a fost marcat de o tinuta si o comportare ireprosabila, se bucura de respectul colegilor si sefilor precum si a multor reprezentanti ai institutiilor militare si civile din municipiul Bacau. A condus si participat nemijlocit la actiuni specifice. In calitate de comandant de grupa, a participat la misiuni cu grad ridicat de risc, unele dintre ele pe distante foarte mari, cu durata de executare peste 48 de ore, misiuni in care a dat dovada de un comportament de excepţie. S-a evidentiat in mod deosebit in participarea la actiuni impreuna cu Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din judetele Neamt si Bacau pentru anihilarea unor grupuri infractionale de crima organizata (trafic de persoane, trafic de droguri, traficanti de aparatura electronica pentru falsificarea cardurilor bancare). A participat împreuna cu grupa din subordine la cele mai complexe misiuni de asigurare a ordinii publice prilejuite de vizite oficiale, manifestari sportive, religioase, de protest, constituind de fiecare data un element de baza in realizarea cu succes a misiunilor.

Un sportiv remarcabil

Plutonierul major Dan Botezatu, subofiter in cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, a fost,  cu siguranta, cel mai titrat jandarm bacauan, datorita in primul rând activitatii sale profesionale si sportive. In activitatea sa, subofiterul s-a evidentiat in mod deosebit in activitatea de pregatire fizica, aducându-si o contributie insemnata in pregatirea personalului unitatii. Subofiterul a participat in 2006 in calitate de profesor – instructor, la Cursul de atestare a instructorilor sportivi din Jandarmeria Româna in domeniul artelor martiale, fiind propus pentru aceasta activitate de catre Federatia Româna de Karate Modern. A obtinut foarte multe medalii in competitiile la care a participat. A fost multiplu campion national la karate, individual si cu echipa, campion european de kempo, vicecampion balcanic de doua ori la Campionatul Balcanic al Politiei , de 12 ori campion national la kata, individual. Acesta a obtinut rezultate remarcabile, atât in cadrul unitatii cât si in reprezentarea institutiei Jandarmeriei si a Ministerului Internelor si Reformei Administrative, in numeroase competitii interne si internationale. Locul I la Campionatul de karate pe Ministerul Administratiei si Internelor (proba kata individual) – 2006, locul II la Campionatul Balcanic de karate al Politistilor desfasurat la Atena, in 2006, locul I la Campionatul european de kempo, din Slovacia, in 2006, locul VII la Campionatul mondial de karate de la S.K.I. Tokio, Japonia, in 2006. Examen de centura neagra 3 dan promovat in Japonia, cu maestrul Hirokazu Kanazawa (9 dan), in 2007, locul I la Campionatul national de karate al M.I.R.A. – kata, titlu obtinut pentru a 12 oara consecutiv in 2007. Mai mult de atât, era nu numai un sportiv redutabil ci si un antrenor desavârsit, fiind instructor de karate la SPORT CLUB MUNICIPAL BACAU – SIRETUL BACĂU, unde se ingrijea de viitorii luptatori bacauani. Echipa de copii din cadrul clubului a obtinut la Campionatul National de Karate pe echipe, 17 medalii, din care 7 de aur, 5 de argint şi 5 de bronz.

Pasionat de caricatura

Pe lânga talentul sau sportiv in karate, Dan Botezatu, multiplu campion national si medaliat in concursuri internationale, avea si o pasiune mai putin întâlnita printre practicantii artelor martiale, caricatura. Sportivul a participat la concursuri de caricatura , obtinând diverse premii. Este autorul unui “Manual de autoaparare”, o carte extrem de cautata si pretuita de cei care sunt interesati de acest domeniu. În iunie 2007, sportivul a fost decorat cu distinctia “Bărbatie si credinta”, pentru servicii deosebite în îndeplinirea misiunilor specifice, devotament fata de institutia Jandarmeriei si realizarile obtinute.

Clubul care-i poarta numele

Pe 26 iunie 2009, in Bacau a luat fiinta Clubul Sportiv „Dan Botezatu”, in semn de respect pentru memoria „ingerului cu centura neagra”. Cel care a realizat acest lucru na fost Ionut Caseru, un mare prieten al lui Dan. A intrat într-o sală de karate când avea 17 ani împins de un prieten. „Aşa l-am cunoscut pe regretatul Dănuţ Botezatu. De la el am învăţat tot ce ştiu. Tot timpul mi-am dorit să fac un sport în care să învăţ tehnici de autoapărare şi am fost atras de mic de karate“, spune Ionuţ. În 2008 a primit cea mai cruntă veste din viaţa sa. Prietenul şi antrenorul său, Dănuţ Botezatu a murit în urma unei crize de pancreas. A vrut să ducă mai departe munca începută de acesta şi, în memoria lui, a schimbat denumirea Clubului Sportiv „Siretul Bacău“ în „Dan Botezatu“.

Adauga un comentariu

*