PS Ioachim Băcăuanul a slujit Sfânta Liturghie: Lucrările Sinaxei stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Stareţii şi stareţele din Eparhia Romanului şi Bacăului s-au reunit în sala de şedinţe a Fundaţiei „Episcop Melchisedec” din Roman. Întâlnirea a fost prezidată de PS Ioachim Băcăuanul şi a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală din Roman. 

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a prezidat ieri Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Preasfinţia Sa, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit de dimineaţă Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Roman. Din soborul de preoţi au făcut parte părinţi stareţi şi duhovnici ai mănăstirilor din Eparhia Romanului şi Bacăului. „La sfârşitul slujbei, în contextul perioadei Postului Naşterii Domnului, Preasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură pentru părinţii şi maicile prezente la sinaxă”, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector pe Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Lucrările sinaxei au avut loc în sala de şedinţe a Fundaţiei „Episcop Melchisedec” din Roman. Au asistat părinţii stareţi, maicile stareţe, părinţii duhovnici din mănăstiri şi părinţii consilieri şi inspectori ai Centrului eparhial Roman. Pe ordinea de zi au fost abordate mai multe puncte referitoare la hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la organizarea şi funcţionarea mănăstirilor. S-au avut în vedere hotărârile permanenţelor eparhiale cu privire la buna desfăşurare a activităţilor din mănăstirile din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. S-a stabilit implementarea unor programe care ţin de organizarea socială, juridică şi administrativă. De asemenea, s-au discutat aspecte privind activitatea duhovnicească şi administrativă a mănăstirilor, iar în contextul serbării Anului Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor a fost analizat modul în care aşezămintele monahale s-au implicat în activităţile social-filantropice derulate în acest an. „PS Ioachim Băcăuanul i-a îndrumat pe stareţii şi stareţele mănăstirilor noastre să respecte hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii noastre şi să le transmită şi obştilor pe care aceştia le conduc. Apoi, Preasfinţia Sa a făcut referire la implementarea propunerilor pe care Sfântul Sinod le-a făcut cu privire la relaţia mănăstirilor cu mass-media. S-a discutat despre o deschidere mai mare spre sectorul social-filantropic şi despre o raportare a activităţilor sociale pentru ca Biserica să nu fie acuzată de neimplicare. S-a făcut referire la programul liturgic din cadrul aşezărilor monahale, astfel încât să fie implementat mai riguros. S-a avut în vedere colecta pentru Catedrala Mântuirii Neamului, dar s-au discutat şi alte probleme administrative care ţin de viaţa monastică”, a amintit arhim. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

Adauga un comentariu

*