Dosar penal pentru distrugerea unor bannere

Polițiștii au fost sesizați, despre faptul că în noaptea de 19/20.11.2012, persoane necunoscute au distrus mai multe bannere electorale ce se aflau amplasate în comuna Poduri. Din  cercetările efectuate s-a stabilit că 7 bannere electorale ce fuseseră amplasate pe raza comunei Poduri, între stâlpi ai rețelei electrice, au fost îndepărtate, prin tăierea funiilor de susţinere, 5 dintre acestea fiind și secționate cu un obiect tăietor. Valoarea prejudiciului este de aproximativ 3000 lei.           În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, iar cercetările continuă în vederea depistării făptuitorilor. Poliţiştii recomandă tuturor cetăţenilor să respecte legea şi să anunţe prin 112 sau la unităţile de poliţie, orice încălcare a legislației electorale.

 Reamintim ca, in conformitate cu  Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea art.55 al Legii nr. 35/2008 promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte. Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare. Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri. Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

Alte infracţiuni prevăzute de Legea 35/2008

Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte.

Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseşte.

Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte.

Adauga un comentariu

*