Bacău: Sancțiuni aplicate unor tineri care au distrus materiale electorale

Doi tineri de 18 și 20 de ani au fost depistați de către polițiști la scurt timp după ce au distrus mai multe materiale electorale amplasate în comuna Letea Veche. Polițiștii au răspuns unei sesizări prin 112, prin care un cetățean anunța faptul că mai multe materiale de propagandă electorală ce fuseseră amplasate în comuna Letea Veche au fost deteriorate. La fața locului polițiștii au stabilit că aspectele sesizate se confirmă , prin aceea că persoane necunoscute au tăiat sforile de susținere a unor bannere electorale. În urma investigațiilor efectuate, în scurt timp au fost identificați cei doi tineri, de 18 și 20 de ani, localnici, despre care s-a stabilit au comis fapta pe  fondul consumului de băuturi alcoolice.          Faţă de cei doi  s-a luat  măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în valoare de 1000 de  lei fiecare, conform  prevederilor art. 50 lit. f din Lg. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului României.

Pentru desfășurarea scrutinului electoral din 9 decembrie în condiții de liniște și legalitate, în județul Bacău sunt mobilizați peste 1500 de poliţişti, jandarmi, lucrători I.S.U şi angajaţi ai altor structuri teritoriale ale M.A.I. și au fost dispuse măsuri pentru asigurarea ordinii publice în toate localitățile, pe întreaga perioadă a campaniei electorale şi, în mod deosebit, în ziua votării. Alegerile pentru camera Deputaţilor şi Senatul României din data de 9 decembrie 2012 se desfăşoară potrivit Legii nr. 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare, act normativ ce prevede o serie de contravenţii în legătură cu această activitate:

Semnarea listei de susţinători cu încălcarea dispoziţiilor legii, constituie contravenţie. Amendă de la 1.500 lei până la 4.500 lei. Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei. Refuzul de a se primi şi înregistra o sesizare scrisă înaintată în conformitate cu prevederile legale. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei. Refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot şi ştampila de votare alegătorului care a semnat în lista electorală, înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze pentru primirea acestora în lista electorală în care este înscris. Amendă de la 4.500 lei până la 10.000 lei. Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent. Amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei.

Adauga un comentariu

*