Poarta de intrare în Bacău dinspre Piatra Neamţ:Biserica Sfântului Dimitrie din Gherăieşti, în haine de sărbătoare

Enoriaşii din cartierul băcăuan Gherăieşti participa astazi, 26 octombrie, la hramul Bisericii „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. Situat în partea de nord a municipiului Bacău, lăcaşul de închinăciune se impune prin înălţime şi frumuseţe. Cu sprijinul credincioşilor din parohie, persoanele cu o situaţie materială precară primesc hrană în aşezământul social.

Biserica „Sfântul Dimitrie” – Gherăieşti se află la intrarea în municipiul Bacău dinspre Piatra Neamţ. Parohia a fost înfiinţată în anul 1990, iar lăcaşul de închinăciune a început să fie ridicat ca urmare a stăruinţei credincioşilor din această parte a oraşului. Lucrările de construcţie au început în anul 1991, piatra de temelie fiind pusă de vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareş. Biserica are stilul treflat, având spectrul specific moldovenesc cu cele două abside largi, are 32 de metri lungime, nouă metri înălţime. Icoanele de pe catapeteasmă sunt pictate în stil brocart. Lăcaşul de închinăciune a fost finalizat şi înzestrat cu obiectele de cult în anul 2007, când a fost sfinţit de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. „Timp de 17 ani am dus această muncă pe trei planuri. Am fost profesor de religie voluntar timp de şapte ani, apoi am predat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Roman la catedra de muzică bizantină. În al treilea rând m-am ocupat de construcţia bisericii. Elanul pe care l-au avut credincioşii după anul 1990 a făcut ca această biserică să prindă contur”, a spus pr. paroh Gheorghe Popovici. Ansamblul parohial mai cuprinde o locuinţă pentru familia părintelui Teofil Popovici, slujitor la Biserica „Sfântul Dimitrie” – Gherăieşti, şi o casă de prăznuire modernă.

Hrană pentru oamenii săraci

În baza de date a parohiei Gherăieşti sunt înregistrate 52 de familii nevoiaşe cu mulţi copii, o parte dintre ei rămaşi în grija bunicilor. Astfel, credincioşii care vin la sfintele slujbe în Biserica „Sfântul Dimitrie” îşi aduc aminte de aceste familii atât la marile sărbători de peste an, cât şi în sâmbetele când organizează praznice pentru cei adormiţi. „Persoanele sărace primesc hrană la hramurile bisericii noastre, de Sfântul Dimitrie şi de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Oamenii sunt chemaţi aproape săptămânal în aşezământul social pentru a servi o masă caldă, întrucât avem toate condiţiile necesare derulării unei activităţi filantropice”, a explicat pr. paroh Gheorghe Popovici. Parohia Gherăieşti are o frumoasă colaborare cu Şcoala numărul 9. În preajma Sfintelor Paşti şi a Crăciunului, copiii vin la biserică pentru a susţine programe religioase constând în scenete, cântece şi poezii. „Copiii trebuie să vină la biserică de la vârste fragede pentru a şti de Taina Spovedaniei, de Taina Sfintei Împărtăşanii, de o cateheză s.a. Ei cresc şi se dezvoltă în biserica noastră pentru că dorim ca pe viitor să-i avem buni creştini”, a subliniat pr. paroh Gheorghe Popovici.

Adauga un comentariu

*