Clasa pregătitoare: Un experiment pentru copii, părinţi şi dascăli

După 10 septembrie, copiii şi profesorii vor afla împreună, la şcoală, dacă introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar este un succes, un fiasco sau doar o nouă măsură grăbită, la care s-ar putea renunţa anul viitor.

Ideea introducerii clasei 0 în ciclul primar, după modelul de succes din multe ţări cu învăţământ performant, va fi pusă în practică în România fără să fi fost experimentată şi pregătită suficient, ceea ce riscă să bulverseze un sistem oricum fragil din pricina schimbărilor frecvente, se arată într-o analiză a agenţiei Mediafax. Trecerea grupei pregătitoare la ciclul primar şi, implicit, transformarea ei în clasa 0 au fost prevăzute în Legea educaţiei din 2010.Teoretic, de la promulgarea actului normativ şi până la startul anului şcolar 2012-2013 era timp suficient pentru a pune la punct clasa pregătitoare. Practic, după o „reţetă autohtonă” probată şi în alte situaţii, s-a ajuns ca aproape totul să fie aranjat pe ultima sută de metri, cu multe semne de întrebare referitoare la ce va fi după 10 septembrie, data începerii noului an şcolar.

Clasa pregătitoare, „trecerea firească de la joacă la învăţare”

Fostul ministru al educaţiei Daniel Funeriu, în mandatul căruia a fost aprobată Legea educaţiei, a explicat că măsura este necesară „întrucât România are cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa”, iar prin introducerea acestei clase pregătitoare se urmăreşte „trecerea firească de la joacă la învăţare”. Prima consecinţă bună – peste 20.000 de copii care, pe vechea legislaţie, nu ar fi fost cuprinşi în nici o formă de învăţământ se vor regăsi printre cei care merg la clasa pregătitoare în 2012, întrucât aceasta devine obligatorie.

Cancelarii şi laboratoare transformate în săli de clasă

Ministerul Educaţiei a centralizat datele înscrierilor pentru anul şcolar 2012-2013, anunţând 127.665 de copii în clasa pregătitoare şi 171.885 în clasa I, numere aproape egale cu cele ale preşcolarilor recenzaţi. Aşadar, sunt copii pentru clasa pregătitoare, şi nu puţini, dar există şi spaţii în care să înveţe aceştia? Şcolile au avut astfel nevoie de spaţii suplimentare unde să îşi organizeze noile clase, unii directori fiind practic obligaţi să renunţe la cancelarii sau la unele laboratoare – de fizică, biologie sau chimie.Actuala conducere a Ministerului Educaţiei afirmă că introducerea clasei 0 a fost insuficient pregătită. „Fosta conducere a ministerului nu a făcut un studiu de impact înaintea înfiinţării clasei pregătitoare, motiv pentru care nu se poate spune dacă va fi sau nu o reuşită. Nu a existat un studiu de impact, nimeni nu s-a gândit cum se va rezolva acest lucru, dacă va fi o reuşită sau nu, chiar nu i-a interesat, pentru că, dacă i-ar fi interesat, nu am fi discutat acest subiect. Vor fi şcoli unde spaţiul nu există, dar pe copil trebuia să-l înscrii dacă era în circumscripţie, chiar dacă nu aveam spaţiu trebuia înscris, şi se va învăţa, probabil, în trei schimburi”, spune secretarul de stat Stelian Fedorca.În acelaşi timp, actualul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat că introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar, din toamnă, „este o idee năstruşnică, forţată şi nefinanţată”, care în şcolile cu clase I-XII, va aduce la un loc copii de 6 ani şi tineri de 18, motiv pentru care, după primul semestru, va fi făcută o evaluare.

Pregătire specială pentru a putea prelua „clasa 0”

O altă problemă legată de clasa 0 este reprezentată de personalul didactic necesar. Instruirea cadrelor didactice pentru clasa pregătitoare a început luni, 27 august, cu două săptămâni înainte de începerea cursurilor.În acest interval însă, trebuie pregătite 8.000 de cadre didactice, deoarece, chiar şi în ca-zul profesorilor cu zeci de ani de experienţă, este nevoie de o pregătire specială pentru a putea prelua clasa 0. „Trăgând linie, majoritatea pregătirilor necesare pentru clasa 0 ar urma să se încheie, teoretic, cu o zi, două înainte de începerea noului an şcolar. Apoi, după 10 septembrie, copiii şi profesorii vor afla împreună, la şcoală, dacă introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar este un succes, un fiasco sau doar o nouă măsură grăbită, la care s-ar putea renunţa anul viitor”, concluzionează analiza Mediafax.

Adauga un comentariu

*