Leul rămâne sub o presiune uriaşă. Vezi estimările analiştilor pentru cursul de schimb de la sfârşitul anului

Perioada de foc prin care leul a trecut în ultimele săptă­mâni nu s-a încheiat în ciuda aşteptărilor privind o eventuală stabilizare a situaţiei după votul de la referendumul pentru demiterea preşedintelui, scrie zf.ro, citat de Mediafax.

Leul va rămâne sub o presiune uriaşă, având în vedere şi tensiunile de pe pie­ţele financiare internaţionale, spun analiştii, care se aş­teap­tă mai degrabă la un euro cotat la peste 4,5 lei la sfârşitul anului.

Tensiunile de pe piaţa valutară s-au calmat pentru scurt timp imediat după referendum şi leul reuşise să recupereze în mod spectaculos în numai câteva ore terenul pierdut timp de zece zile. Moneda naţională a intrat însă în ultimele două zile din nou în faza de depreciere, în timp ce perspectivele pentru lunile următoare nu sunt deloc încurajatoare.

Analiştii Raiffeisen Bank şi-au modificat pentru a doua oară în decurs de numai câteva săptămâni prognoza de curs pentru finalul acestui an şi văd un euro de 4,65 lei în decembrie. Prognoza anterioară era de 4,4 lei/euro.
Estimările BCR, cea mai mare bancă locală după active, indică un euro de 4,5 lei la finalul anului, în timp ce ING Bank vine cu o progonoză mai pesimistă, de 4,6 lei/euro. „Evoluţiile recente sugerează că există riscul ca potenţialul de depreciere a leului să fie subestimat”, afirmă Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Adauga un comentariu

*