Culturile de porumb, compromise în proporţie de 90%

Seceta şi temperaturile ridicate din ultima lună au afectat culturile agricole din întreaga ţară. Cel mai rău o duc cultivatorii de porumb a căror cultură este compromisă în unele zone în proporţie de 90 la sută. Cei care nu şi-au asigurat culturile nu pot fi despăgubiţi.

Întreaga suprafaţă agricola din judeţul Bihor, cultivată cu porumb, floarea soarelui şi soia este afectata de arsiţă, în unele zone chiar şi în proporţie de 100%, lucru nemaiîntâlnit de mai bine de 65 de ani.

Calamitatea nu este cauzată neaparat de lipsa de precipitatii ci din cauza umiditatii aerului foarte scazuta ceea ce a dus la o ofilire pana la uscare a plantelor.

Aceeaşi situaţie îngrijorătoare se întâmplă şi în sudul ţării. În judeţul Gorj seceta a compromis aproape jumătate din culturile de porumb, iar în unele zone este chiar mai rău.

Agricultorii care nu şi-au asigurat culturile se plâng acum că nu pot fi despăgubiţi.

Nici culturile de legume nu se află într-o situaţie prea bună. Plantele care nu s-au uscat din cauza secetei, sunt atacate de dăunători. Cea mai periculoasă este o insectă apărută de curând pe teritoriul ţării noastre.

În aceste condiţii agricultorii din întreaga ţară au şanse mici să să aibă o recoltă decentă. Cât despre vreme, meteorologii au anunţat că şi una august va fi la fel de secetoasă ca luna iulie.

Adauga un comentariu

*