Sorin Pâslaru, ZF: Schimbarea guvernului nu aduce peste noapte mai mulţi bani la buget

In 10 zile vor veni noi miniştri la Palatul Victoria, dar parametrii macroeconomici ai României rămân aceiaşi: veniturile la buget sunt la un minimul istoric atins în 2011 de 31,4% din PIB, datoria publică este în creştere cu 2 mld.de lei pe lună, deficitul comercial începe iar să-şi arate colţii, iar numărul de salariaţi stagnează la 4,2 milioane, cu 600.000 de mai puţini decât în 2008.

Doar schimbarea unor oameni la vârful administraţiei nu înseamnă dintr-o dată nici competitivitate mai ridicată a economiei, nici reducerea deficitului extern, nici oprirea hemoragiei de bani publici în investiţii fără sens sau supradimensionate, nici scăderea cheltuielilor cu dobânzile de 2% din PIB anual.

Dimpotrivă. Conform declaraţiilor de până în prezent ale reprezentanţilor USL, primele măsuri vor fi de „corectare a nedreptăţilor”, măsuri care însă înseamnă instantaneu un plus de cheltuieli de 2,3 miliarde de lei – 1,3 miliarde de lei majorarea salariilor bugetarilor şi un miliard de lei restituirea contribuţiilor de sănătate la pensii.

Opoziţia preia puterea pe un val de aşteptare uriaş – frustrarea oamenilor este la cote înalte, iar toate privirile sunt spre banii de la buget.

Din acest punct de vedere, preşedintele, experimentatul Traian Băsescu, a ştiut cum să-i plaseze o „bombă cu ceas” noului premier: sub pretextul că anunţă date de la Finanţe ca să dea un mesaj de încredere pieţelor financiare, a subliniat că Trezoreria dispune în rezervă de 5 miliarde de euro. „V-am lăsat 5 miliarde de euro, d-le Ponta”, a fost mesajul. 5 miliarde de euro!, vor spune oamenii. Deci sunt bani. Să ni se dea!

Ce a omis însă să spună preşedintele este că cei 5 miliarde de euro sunt bani împrumutaţi. În decembrie 2008, datoria publică era de 27 miliarde de euro, în aprilie 2012 datoria publică este de 50 miliarde de euro. Sigur, este important că există un nivel bun de lichidităţi, dar situaţia este clară – banii din portofel nu sunt ai noştri, ci ai altora, şi în portofel de fapt avem un mare minus.

Citeşte continuarea opiniei lui Sorin Pâslaru pe www.zf.ro

Adauga un comentariu

*