Politica si politicienii in 2011

In anul premergator alegerilor locale si parlamentare, toate partidele politice au incercat sa-si stabileasca strategiile pentru viitoarea campanie electorala. Opozitia PSD-PNL-PC a reusit sa se coaguleze sub numele USL dar a esuat in ceea ce priveste mentinerea electoratului, in timp ce PDL-ul lui Emil Boc si Traian Basescu a fost macinat de lupte interne si de lipsa de initiativa. Cei mai mari beneficiari ai anului politic 2011 par sa fi fost in schimb partidul lui Gabriel Oprea – UNPR-ul si Uniunea Democrat Maghiara din Romania.

Tema guvernului tehnocrat 13 februarie: Sefii de organizatii si conducerea PDL se intalnesc cu Traian Basescu la Vila Lac 1. In cadrul discutiilor, potrivit surselor Hotnews.ro presedintele le prezinta pedelistilor o analiza conform careia, pentru redresarea PDL, se impune o noua strategie si o reforma atat guvernamentala cat si politica si le propune schimbarea Guvernului. Propunerea lui Basescu vizeaza numirea unui premier tehnocrat si inlocuirea ministrilor din portofoliile cheie cu oameni independenti politic.

Aceleasi surse sustin ca presedintele i-ar fi cerut lui Mugur Isarescu sa preia functia de premier, iar guvernatorul Romaniei ar fi pus conditii, solicitand ca sase ministere sa fie conduse de tehnocrati. Este vorba de ministerele cheie printre care Finantele, Economia si Munca. De asemenea, la vremea respectiva, in cadrul negocierilor Isarescu cerea garantii ca intr-un guvern condus de el sa fie inlocuiti toti secretarii de stat numiti politic. Inlocuirea premierului Emil Boc si promovarea unui premier tehnocrat este acceptata de 47 de democrat liberali din cei 50 prezenti.4 februarie. Au loc discutii intre sefii de organizatii si parlamentari. O parte din deputati si senatori fac presiuni asupra liderilor PDL sustinand ca nu este oportuna inlocuirea lui Emil Boc si numirea unui premier tehnocrat.
Presedintele Traian Basescu s-a deplasat la sediul BNR, unde a avut o intrevedere cu guvernatorul Isarescu. Basescu se intalneste apoi din nou cu liderii PDL la Vila Lac 1. De teama de a pierde accesul la resurse in an electoal liderii PDL din teritoriu refuza retragerea lui Boc din Guvern si numirea unui premier independent.

15 februarie. Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, afirma, la RFI, ca nu este adeptul unui prim-ministru tehnocrat, in conditiile in care un premier independent ar trebui sa fie o personalitate cu autoritate asupra factorilor politici.

In aceiasi zi, presedintele Traian Basescu se intalneste cu parlamentraii PDL si le prezinta strategia.

Traian Basescu: Un premier independent poate fi o solutie, dar nu cred ca va fi sustinut in coalitia de guvernare(…) Discutiile vor avansa dupa alegerile din UDMR.

Emil Boc: „Nu s-a discutat direct varianta inlocuirii mele cu un premier independent, pentru ca nu este cazul. Nu a fost o asemenea discutie concreta in acest moment”. In aceiasi zi are loc o noua sedinta la Vila Lac 1 in care liderii de organizatii revin asupra deciziei si voteaza in favoarea numirii unui premier tehnocrat cu 40 de voturi pentru si 7 impotriva si ramane ca dupa alegerile din UDMR, Guvernul sa fie schimbat.

Tot la intalnirea de la Vila Lac 1, presedintele Traian Basescu le-ar fi spus democrat-liberalilor ca situatia premierului trebuie clarificata pana la inceputul lunii martie, inainte de sedinta Consiliului National de Coordonare. Sursele citate sustin ca, pana atunci, sefii de organizatii trebuie sa comunice in teritoriu si sa pregateasca oamenii pentru viitoarea schimbare la varful Guvernului.

24 februarie. Cu o zi inaintea congresului UDMR, patru organizatii judetene ale Uniunii negociaza semnarea unor protocoale de colaboare cu Uniunea Social Liberala (USL). In ciuda asigurarilor date de catre liderii UDMR partenerilor de Coalitie, filialele Mures, Salaj, Satu Mare si Maramures intentioneaza sa semneze aliante cu USL.

25 februarie. Marko Bela preda stafeta lui Kelemen Hunor care este ales in functia de presedinte al UDMR, secondat de Laszlo Borbely. La eveniment participa si liderii USL care ii curteaza intens pe maghiari.

14 martie. O noua intalnire a democrat liberalilor la Vila Lac1 la care nu participa si presedinele Traian Basescu. Emil Boc ii anunta pe democrat liberali ca intra in cursa pentru un nou mandat la sefia PDL. Conform surselor Hotnews.ro, Boc urmeaza sa-si anunte demisia din functia de premier si candidatura la sefia PDL dupa motiunea de cenzura din 16 martie.

Incepe lupta pentru sefia PDL, principalul contracandidat al lui Emil Boc este Vasile Blaga, reprezentantul garzii vechi a partidului si cu o sustinere mare in teritoriu. In aceiasi zi Presedintele Traian Basescu a anuntat ca il sustine pe Emil Boc la un nou mandat de sef al PDL si il acuza pe Vasile Blaga ca a furat startul alegerilor.

Traian Basescu: „In competitia asta interna s-a cam furat startul. Unul din candidati a inceput sa stranga semnaturi fara sa-si anunte candidatura, am aflat ieri, ca inainte sa vin eu, Emil Boc si Vasile Blaga, si-au anuntat candidatura. Consider ca s-au grabit. Conventia e pe 15 mai. Eu am de guvernat in primul rand. Cred ca Emil Boc nu a mai avut ce sa faca, vrand sa candideze, si-a anuntat si el candidatura, pentru ca altfel parea sa fie un singur candidat. Se creeaza tensiuni inutile”, (TVR1)

15 martie. Daca initial Boc era cotat cu sansa a doua la sefia PDL, dupa ce presedintele Traian Basescu si-a exprimat sustinerea pentru acesta, o parte din sefii din teritoriu inscrisi in tabara lui Blaga au sarit la Boc. De remarcat ca, la o zi dupa de Emil Boc si-a anuntat intentia de a intra in cursa, a aparut stirea ca Guvernul a alocat pentru primariile din teritoriu fonduri de aproximativ 90 milioane euro pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive in mediul rural.

Anterior, Emil Boc, sfatuit de apropiatii sai, ii cere lui Traian Basescu sa amane shimbarea sa din fruntea Guvernului pana dupa alegerile din PDL. Boc dorea garantii ca va ramane sef la partid. Fara functia de premier, Boc risca sa nu beneficieze de suficient sprijin la congresul PDL. In urma refuzului lui Boc relatiile dintre premier si presedinte s-au racit, Traian Basescu transmitandu-i acestuia ca a pierdut sprijinul sau si ca va evita sa-l mai sustina public la sefia PDL, sustin sursele citate.

23 martie. Intr-un interviu acordat Realitatea TV, presedintele Traian Basescu le-a atras atentia democrat liberalilor ca risca sa piarda majoritatea in Parlament. „Eu am comunicat de mult primului ministru ca vor pierde majoritatea in Parlament. Vad ca asteapta sa piarda, si el si PDL”, a declarat presedintele Traian Basescu.

6 aprilie. Emil Boc neaga public faptul ca presedintele i-ar fi comunicat ca „ar fi timpul sa se retraga”. In momentul in care un Guvern nu mai are sustinere si este respins de catre Parlament, pierzandu-si majoritatea, in acel moment presedintele Romaniei are posibilitatea sa desemneze inclusiv un premier independent(…) Nu mi-a cerut presedintele sa plec in ultimele luni.(…) A fost o discutie (cu presedintele Basescu n.red.) legat de ceea ce este mai sanatos si mai potrivit pentru Romania. Ma simt ca un om care alaturi de presedintele Romaniei a luat in Romania cele mai dificile masuri intr-o perioada de criza”.(Realitatea TV)

11 aprilie. Emil Boc isi anunta candidatura prin depunerea motiunii „Romania dreapta. Romania puternica”. Boc este sustinut de 33 de lideri de organizatii si de aproximativ 100 de parlamentari. In echipa lui Boc se inscriu lideri ca Elena Udrea, Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Anca Boagiu, Gheorghe Falca, Ion Ariton, Ioan Botis, Teodor Baconschi, Sever Voinescu.

Cel de-al doilea candidat la sefia PDL, secretarul general al PDL Vasile Blaga, este corespondentul garzii vechi a partidului si ii are alaturi ca si sustinatori pe Radu Berceanu, Adriean Videanu, Sorin Frunzaverde, Cezar Preda, Cristian Boureanu si Sulfina Barbu. Motiunea acestuia se numeste „O Romanie dreapta, o Romanie europeana” si este sustinuta de 14 organizatii judetene si o serie de 70 de parlamentari.

15 mai. Cu cateva ore inaintea congresului PDL, Emil Boc si Vasile Blaga, insotiti de o echipa restransa de sustinatori, s-au intalnit cu presedintele Traian Basescu la Cotroceni. Potrivit surselor Hotnews.ro tema discutiei a fost schimbarea premierului. Purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, a infirmat informatiile potrivit carora ar fi avut loc intalniri intre seful statului Traian Basescu si lideri din PDL

Sursele citate sustin ca apropiatii lui Vasile Blaga au refuzat numirea unui premier independent si au pledat pentru un sef de Executiv numit politic. In tabara lui Boc, o parte din sustinatorii acestuia refuza numirea unui premier tehnocrat.

In urma discutiilor, nu s-a luat nicio decizie in acest sens, dar s-au conturat trei mari probleme.
Primul obstacol este demisia lui Emil Boc. Premierul nu si-ar fi exprimat in cadrul discutiilor o pozitie concreta in ceea ce priveste demisia sa. O parte din sustinatorii sai il sfatuiesc sa nu cedeze functia.
O a doua problema este majoritatea parlamentara. Vasile Blaga controleaza grupul parlamentarilor PDL din Senat, fapt care ar pune piedici majore validarii unui premier tehnocart de catre Parlament. Totodata, o parte de deputati ar putea crea probleme in validarea unui nou Guvern.
Cel de-al treilea obstacol este identificarea unui premier independent cu credibilitate in randul electoratului si in acelasi timp care sa primeasca si votul politic la Coalitiei PDL-UDMR-UNPR si al Minoritatilor. Emil Boc este reales in functia de presedinte PDL din primul tur, cu 62% iar Vasile Blaga 34% din voturi. Reconfirmarea lui Boc in fruntea PDL este o mare victorie pentru Traian Basescu in lupta cu grada veche reprezentata de Vasile Blaga.
Cu un Boc la sefia PDL, Basescu si-a asigurat controlul partidului si poate sa-si puna in aplicare, teoretic, relansarea Executivului. De partea cealalta, tabara invinsa, cu lideri vechi in politica cum este Vasile Blaga si Radu Berceanu, anunta ca vor face o opozitie puternica noii conduceri a PDL.

De la Guvern tehnocrat la remaniere. 16 mai. Vasile Blaga si sustinatorii acestuia pun conditii pentru schimbarea Guvernului. Potrivit surselor Hotnews.ro Blaga i-ar fi transmis presedintelui Traian Basescu ca parlamentarii sai vor sustine si vota schimbarea premierului cu o conditie: ministrii sa fie numiti politic.

De partea cealalta apropiatii lui Emil Boc nu sustin retragerea acestuia din Guvern si pledeaza pentru o remaniere. In interiorul partidului se discuta intens despre necesitatea numirii unui premier independent.

Prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat pentru HotNews.ro ca solutia este un premier politic, adica Emil Boc.

O parte din democrat-liberali vor doar o remaniere, vizati in acest sens fiind ministrul Telecomunicatiilor Valerian Vreme, ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu si ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Totodata, mai sunt vehiculate in acest sens numele ministrului Daniel Funeriu si cel al ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

Sursele HotNews.ro sustin ca decizia finala in ceea ce priveste demisia lui Boc, numirea unui tehnocrat in fruntea Guvernului precum si remanierea anumitor ministri va fi hotarata la Cotroceni, dupa o discutie a conducerii PDL cu presedintele Traian Basescu care ar putea avea loc in perioada imediat urmatoare.Sebastian Lazaroiu: „Ratiunea ar trebui sa-l indemne sa lase locul unui tehnocrat. E o decizie pe care trebuie sa o ia impreuna cu partidul. Eu cred ca ar fi si in beneficiul partidului. Dar nu stiu cum arata analiza lor. Ce pun ei mai mult in balanta. Un tehnocrat apropiat de PDL poate sa intareasca identitatea de dreapta a partidului. Schimbarea in sine a premierului, impreuna cu o mica remaniere, in mod normal duce la recredibilizarea actului de guvernare, acum puternic erodat de masurile nepopulare luate. Recredibilizarea guvernului poate sa se reflecte destul de repede si in recredibilizarea partidului”. (Evenimentul Zilei)

Ioan Oltean, secretar general PDL: „Trebuie facuta o analiza riguroasa asupra modului in care se guverneaza. In opinia mea, o remaniere ar trebui sa se faca”. (Agerpres)

18 mai. Lipsa unei majoritati parlamentare generata de nemultumirile dupa Conventie (o serie de parlamentari nu au reusit sa intre in conducerea centrala a PDL, refuzul oamenilor lui Blaga pentru sustinerea unui premier tehnocrat) a determinat conducerea Centrala a PDL sa aleaga refacerea imaginii printr-o remnaiere mai ampla.

In interiorul PDL se dezbat mai multe variante legate de ministrii care vor parasi guvernul si data cand se va anunta oficial acest lucru. Democrat liberalii iau in calcul o remaniere ampla, care vizeaza urmatoarele ministere: Educatia, Agricultura, Comunicatiile, Economia si Finantele.

Sub pretextul analizei activitatii ministrilor, PDL amana subiectul remanierii pana in toamna.

22 septembrie. Traian Basescu declara intr-o emisiune la B1 TV, ca remanierea guvernamentala este iminenta. „Eu nu va spun se face nu se zice, sunt convins ca se va face la momentul potrivit. Cu certitudine trebuie facuta o remaniere”, a declarat Traian Basescu la emisiunea moderata de Ion Cristoiu.

Relatiile dintre Traian Basescu si Emil Boc risca sa se tensioneze din nou din cauza ezitarilor premierului, au declarat pentru HotNews.ro surse din PDL. Principalele ministere vizate de remaniere ar fi Economia (Ariton), Internele (Igas) si Comunicatiile (Vreme), insa pe lista posibililor remaniati figureaza si numele ministrului finantelor (Ialomitianu), agriculturii (Tabara) si externelor (Baconschi).

Pe de alta parte, premierul Boc intampina dificultati in a identifica in PDL oameni care sa-i inlocuiasca pe ministrii vizati de schimbare, au declarat surse din partid.

Potrivit unor surse PDL, garda veche cauta sa-si extinda influenta in guvern prin impunerea lui Sorin Frunzaverde la ministerul apararii, condus in prezent de Gabriel Oprea. Liderul UNPR ar urma sa preia controlul internelor, minister condus in prezent de Traian Igas. De altfel, eventuala sa inlocuire ridica probleme in interiorul PDL, fiind sustinut de organizatia Arad, condusa de primarul Gheorghe Falca, influent in partid.

2 octombrie. Liderii PDL si sefii organizatiilor judetene ale partidului se intalnesc la Vila Lac si decid ca eventuala remaniere guvernamentala sa fie decisa de premierul Emil Boc impreuna cu presedintele Traian Basescu.

3 octombrie. Pe fondul racolarii parlamentarii USL, UNPR emite pretentii in Coalitie si doreste inca un minister. Gabriel Oprea i-ar fi cerut lui Boc ministerul de Externe pentru Cristian Diaconescu. Pretentiile UNPR au starnit si iritarea UDMR-ului. In interiorul Coalitiei exista tensiuni pe subiectul numirii unor noi ministri. Sursele HotNews.ro sustin ca remanierea a fost amanata pe fondul pretentiilor UNPR-ului.

Vasile Blaga si Mircea Geoana
Foto: AGERPRES
Revenirea lui Vasile Blaga. Dupa pierderea competitiei pentru sefia in PDL, Vasile Blaga a preferat sa stea intr-un con de umbra si se ocupe strict de activitatea de senator. Excluderea lui Mircea Geoana din PSD l-a readus pe Blaga in prim planul politicii romanesti. Fostul ministru de interne a fost sustinut puternic de toti liderii PDL.

Ioan Oltean, secretarul general al PDL: „Eu am spus inca de mult cine cred ca ar trebui sa detina aceasta functie si pe cine eu personal l-as sustine fara niciun fel de retinere. Am sa fac acest lucru si in sedinta Biroului permanent de luni, deci am sa il sustin neconditionat pe Vasile Blaga”. (Agerpres)

Roberta Anastase, prim-vicepresedinte PDL: „Vom veni cu o propunere pentru functia de presedinte al Senatului. (…) Vom avea o discutie in Coalitie pe aceasta tema (…) Imi vin in mine in momentul acesta doua nume: Vasile Blaga, ca un om care are o experienta extraordinara, o credibilitate consistenta si un om care sunt convinsa ca va obtine mai multe voturi decat cele ale Coalitiei pentru aceasta pozitie. Radu Berceanu este iarasi un alt nume, un om care are o experienta consistenta legata chiar de activitatea parlamentara, este cel care a lucrat la regulamentele celor doua Camere, la regulamentele sedintelor comune”. (Radio Romania Actualitati)

Raluca Turcan, deputat PDL: „Coalitia este cea mai indreptatita sa solicite presedintia Senatului. (…) PDL-ul este cel mai indreptatit sa solicite aceasta functie. Ar fi o greseala daca am renunta la aceasta functie. In topul listei de candidati pentru presedintia Senatului ar trebui sa se afle Vasile Blaga”. (Agerpres)

Potrivit surselor Hotnews.ro, nominalizarea lui Blaga pentru sefia Senatului a fost privita de democrat liberali ca o solutie pentru deblocarea activitatii legislative a Camerei Superioare. Conducerea partidului s-a confruntat in sesiunea din toamna cu absenteismul in masa al senatorilor, la grupul PDL neexistand o strategie coerenta pentru adoptarea legilor propuse de Guvern.

28 noiembrie. Vasile Blaga a avut o intalnire cu Traian Basescu la Cotroceni chiar in ziua validarii in fucntia de presedinte al Senatului. Potrivit cotidianului Adevarul, presedintele Traian Basescu l-a asigurat de tot sprijinul sau si i-ar fi spus acestuia ca „spera ca randurile sa fie stranse de acum incolo si la Senat, unde majoritatea a mai scartait”.

Tema suspendarii lui Traian Basescu. Anul politic 2011 a debutat cu coagularea opozitiei PSD, PNL-PC sub denumirea Uniunea Social Liberala. Cu un an inaintea alegerilor generale, PSD, PNL si PC anunta ca prioritate recastigarea majoritatii parlamentare, suspendarea presedintelui Traian Basescu si preluarea puterii. In plina negociere pentru proiectul USL, liderii isi stabilesc pasii care trebuie sa-i urmeze: racolarea parlamentarilor din PDL si UNPR si depunerea unei motiuni de cenzura in primavara.
22 ianuarie. Victor Ponta, co-presedinte USL: „Dupa infiintarea Aliantei, obiectivul noastru va fi motiunea de cenzura si schimbarea majoritatii parlamentare. Nu am stabilit inca strategia in acest sens, dar mizam pe faptul ca, odata coalizata opozitia, vom veni cu un proiect comun si cu solutii la guvernarea Boc. Oamenii ne-au intrebat daca putem sa ne dam mana sa facem un proiect comun, sa-i schimbam pe Basescu si Boc si sa recladim impreuna Romania. Iar raspunsul a fost da”. (Hotnews.ro)
22 ianuarie. Adrian Nastase: „Daca PSD-ACD va obtine majoritatea in parlament, ne putem gandi si la suspendarea presedintelui deoarece Traian Basescu nu poate sa colaboreze cu cineva. ” (Agerpres)
21 ianuarie. Daniel Constantin, lider PC: „Chestiunea cu ACD-PSD are un obiectiv imediat – schimbarea in martie a actualei guvernari. Si se poate ajunge pana la suspendarea presedintelui. Asta e obiectivul imediat. Daca nu se reuseste lucrul asta, cred ca o sa avem o problema, daca nu reusim acum in primavara treaba asta”. (Agerpres).
5 februarie. PSD si ACD (PNL, PC) semneaza protocolul de constituire al Uniunii social liberale ca alternativa la actuala coalitie de guvernare (PDL, UNPR si UDMR) si al carei scop declarat este recastigarea majoritatii parlamentare, suspendarea presedintelui Traian Basescu si preluarea puterii in Romania.

integral aici 

Adauga un comentariu

*