Lansare de proiect la Centrul „George Apostu”

Ieri la amiaza, la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău a avut loc o conferinta de presa, organizata de institutia gazda – reprezentata de Gheorghe Popa,  directorul Centrului de Cultură „George Apostu” şi de Fundaţia Gabriela Tudor din Bucuresti, reprezentata de directorul acesteia,  Cosmin Manolescu. Tema conferintei de presa a fost lansarea programului de rezidenţe internaţionale ArtistNe(s)t, desfăşurat în cadrul proiectului european E-MOTIONAL Bodies & Cities, finanţat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. Gheorghe Popa si Cosmin Manolescu au prezentat in detaliu atat proiectul de la Bacau, cat si proiectul care va incepe saptamana viitoare, la Muzeul taranului roman. E-MOTIONAL Bodies & Cities este un program european de mobilitate, schimburi artistice şi formare profesională în domeniul dansului contemporan, reunind artişti şi manageri din şase ţări europene (România, Cipru, Irlanda, Letonia, Marea Britanie şi Turcia). Proiectul este iniţiat şi organizat de Fundaţia Gabriela Tudor, având ca parteneri asociaţi în România Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău şi ArtistNe(s)t – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti. În perioada octombrie 2011 – octombrie 2012, 6 rezidenţe coregrafice internaţionale vor fi găzduite de Centrul de Cultură „George Apostu”. Fiecare rezidenţă va fi oferită pentru o perioadă de patru săptămâni unui coregraf care va lucra alături de un colaborator (dansator, artist vizual, manager etc.) la un proiect nou sau la un proiect deja început, individual sau alături de artişti locali. Rezidenţa oferă spaţiu de repetiţii şi sprijin din partea organizaţiei-gazdă,  pentru facilitarea întîlnirilor ce implică comunitatea artistică locală, organizarea de prezentări informale sau de ateliere deschise artiştilor locali. Fiecare rezidenţă se va finaliza cu o prezentare informală a procesului artistic şi a activităţilor desfăşurate de artişti pe parcursul acesteia. Primele rezidenţe ArtistNe(s)t în cadrul E-MOTIONAL se vor desfăşura la Bucureşti şi Bacău, între 3-31 octombrie şi au fost acordate, pe bază de selecţie, de către boardul proiectului, artiştilor Katrina Albuze (Letonia) şi grupului Paul Dunca (România) – Krassen Krastev (Bulgaria). Artiştii vor susţine o prezentare publică a rezultatelor rezidenţei în data de 28 octombrie, la Centrul de Cultură „George Apostu”, Bacău în cadrul programului „Microstagiune de dans contemporan – Bacău 2011”. Conferinţa de presă va include o prezentare a activităţilor E-MOTIOANL şi mai multe detalii cu privire la proiectele artiştilor care vor fi prezenţi în Bacău în luna octombrie. La conferinţă vor participa Gheorghe Popa – directorul Centrului de Cultură „George Apostu” şi Cosmin Manolescu – director de program din partea Fundaţiei Gabriela Tudor.

Pe durata a doi ani, E-MOTIONAL Bodies & Cities va conecta comunităţile artistice din ţările partenere printr-o serie de activităţi care includ burse de mobilitate, rezidenţe, burse în management cultural, cercetare artistică, schimburi de spectacole şi coproducţii. Dezvoltarea profesională a artiştilor şi a managerilor culturali şi încurajarea experimentului artistic reprezintă elemente esenţiale în viziunea proiectului.
Organizatorul principal al E-MOTIONAL este Fundaţia Gabriela Tudor, acesta fiind unul dintre puţinele proiecte europene câştigate în cadrul programului Cultura 2007-2013 de o organizaţie de dans din Europa de est în calitate de lider. Proiectul este realizat în colaborare cu Dublin Dance Festival & Dance Ireland (Irlanda), Asociaţia Coregrafilor Profesionişti din Dans (Riga, Letonia), Dance House Lemesos (Limassol, Cipru) şi body > data > space (Londra, Marea Britanie), în calitate de coorganizatori. Parteneri asociaţi sunt ArtistNe(s)t – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti / Centrul de Cultură „George Apostu”  Bacău şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Academia Irlandeză de Muzică şi Dans şi Universitatea din Limerick (Irlanda), Teatrul Rialto (Limassol, Cipru) şi CATI  – Asociaţia Artiştilor din Dans Contemporan (Istanbul, Turcia). E-MOTIONAL propune 5 stagii de lucru, organizate succesiv la Dublin, Riga, Limassol, Londra si Bucuresti. Vor fi implicate doua echipe artistice, fiecare echipa fiind alcatuita din cicni artisti, cate unul din fiecare tara. Artistii romani selectionati in aceasta activitate sunt ?adalina Dan (corgraf si dansator), in Grupul 1 si ?ircea Ghinea –dansator), in Grupul 2. Fondul de mobilitate, care ofera sprijin financiar pentru mobilitatea internationala a artistilor profesionisti, are trei componente: Rezidentele de dans ArtistNe(s)t,Bursele de moblitate si networking si Bursele Gabriela Tudor. E – MOTIONAL va include si un schim de spectacole intre tarile participante la proiect. Am consemnat si doua scurte declaratii de final. Gheorghe Popa: „Dansul contemporan este cenusareasa artelor, in Romania, dar noi nu nea-m pierdut inca speranta. Iata ce lucuri deosebite reuseste sa faca la Bucuresti si aici Cosmin Manolescu. Noi, aici, ne zbatem de mai bine de sase ani sa realizam la Centrul nostru o sala de dans modern si suntem mereu pasati de Primarie si de Consiliul Local. Acum sase ani, investitia a r fi necesitat, cu tot cu dotari si instalatii, aproape 250.000 de euro. Doi ani consecutiv am avut acesti bani de la Ministerul Culturii, dar i-am pierdut, pentru ca nu am primit avizul Consiliului Local. In timp ce la Luxemburg s-a reusit construirea unui nou centru de dans, foarte modern, prin transformarea unui vechi depozit de bananae. Dar eu cred in dimensiunea euriopeana a dansului contemporan si de aceea ne batem, de aceea realizam in fiecare an lurcruri deosebite. Toti rezidentii straini vor sa revina la Bacau acum, la sfarsitul lunii octombrie. La solicitarea celor din Luxemburg vom strange legaturile cu or’ganizatorii Festivalului de la Sibiu, pentru realizarea unei axe culturale Bucuresti – Bacau – Sibiu”.

Cosmin Manolescu: „Bacaul ar avea mult de castigat prin amenajarea aici, la Centrul „Apostu”, a unui studiou de dans contemporan. Am realizat acest proiect impreuna cu Stefania Feghedau, care va si veni la Bacau, cu artistii, saptamana viitoare. Proiectul a fost selectat, cu 93 de puncte din 100 posibile, fiind finatat in proportie de 50 la suta de Uniunea Europeana. E posibil sa prezentam si cateva spectacole la Bacau. Sper sa ne reintalnim aici la sfarsitul lunii octombrie, cand voi prezenta si eu un spectacol”.

 

Adauga un comentariu

*