Controale la magazinele de etnobotanice

Polițiștii băcăuani au efectuat noi controale la magazine de tip florărie și pet- shop pentru a depista acele unități comerciale care oferă spre vânzare, pe lângă produsele specifice lor și produse etnobotanice.

Intr-un magazin de tip pet- shop din municipiul Bacău, polițiștii au identificat 29 de plicuri cu plante mărunțite care au fost ridicate în vederea expertizării în laboratorul de specialitate. De la începutul anului și până în prezent Inspectoratul de Poliție Județean Bacău a organizat 15 acțiuni și controale la unitățile care comercializază astfel de produse. Au fost aplicate în total 31 de sancțiuni contravenționale în valoare de 166.000 de lei și s-au confiscat 715 grame plante și 2950 plicuri cu plante mărunțite în valoarea totală de 33.075 lei. Au fost întocmite un număr de 37 de dosare penale în care se efectuează cercetări față de 41 de persoane.

Magazinele de vise au fost interzise in Bacau

Consilierii locali au aprobat un proiect de hotarare prin care magazinele ce comercializeaza produse etnobotanice sa fie amplasate la cel putin 1.000 de metri de orice unitate de invatamant, lacas de cult sau institutie. Aceste prevederi fac practic imposibila orice incercare de a mai deschide un magazin in oras. Consumul unor substante psihoactive noi si tiparele noi ale consumului de droguri au deja implicatii importante asupra sanatatii si asupra politicilor publice. Consumul unor astfel de substante nu mai este izolat, ci se dovedeste a fi din ce in ce mai intens, iar consecintele nefaste pe termen mediu si lung incep sa apara tot mai des. Centrul Antidrog Bacau a dezvaluit ca numerosi tineri le-au cerut ajutorul.Primul „magazin de vise” din Romania a aparut in Bacau, in 2008. Afacerea s-a raspandit apoi si in restul tarii. Consilierii locali spun ca numai in Bacau sunt aproape 50 de astfel de magazine, iar 75 de persoane au ajuns in ultimul an la Psihiatrie si la Urgente dupa ce au consumat plante etnobotanice.

 

Adauga un comentariu

*