Cei mai buni pompieri din Romania se intrec la Bacau

Timp de patru zile, între 30 august si 2 septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al județului Bacău (I.S.U.J. Bacău) va fi gazda etapei finale a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă. Această competiţie face parte din Programul de Acţiuni pentru sărbătorirea a 163 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi a Zilei de 13 Septembrie,  Ziua Pompierilor din România.

În acest an, organizarea etapei naţionale  a revenit Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, deoarece pompierii băcăuani au devenit campionii României în 2010. Lupta pentru titlul de campioni se va desfăşura între echipele inspectoratelor pentru situații de urgență ale județelor Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Ialomiţa, Iași, Mehedinţi, Suceava, Timiş și al municipiului București. Învingătorii vor fi aleși în urma timpilor pe care îi vor obține la următoarele probe: „Scara de fereastră”, „Pista cu obstacole pe 100 de metri”, „Ştafeta 4X100 de metri” şi „Realizarea dispozitivului de inter­venţie la motopompă”. Echipa reprezentativă a I.S.U.J. Bacău este condusă de către căpitanul Bogdan Galu şi antrenată de plutonierul Ioan Decusară, iar din ea fac parte plutonierii Răzvan Miron, Teofil Olaru, Alexandru Andronache, Mihăiţă Cobuz, Daniel Încălţărău, Gelu Kuzştibschi, George Şchiopu, Emilian Ciosu şi Adrian Ionescu. Mâine, 30 august, în sala de conferinţe a Hotelului Decebal, din municipiul Bacău, se va desfăşura, începând cu ora 15.00, şedinţa tehnică a competiţiei. În urma acestei întâlniri se va stabili ordinea intrării echipajelor, precum şi regulile „jocului”. Şedinţa tehnică va fi urmată de întrunirea comisiei de omologare a materialelor de concurs cu şefii de loturi, la sediul I.S.U.J. Bacău, unde vor fi verificate şi aprobate echipamentele şi accesoriile concurenţilor. Etapa finală a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă va începe propriu-zis miercuri, 31 august, la ora 9.00, pe  Stadionul Municipal Bacău, cu deschiderea festivă a concursurilor.În prima zi de întrecere se vor desfăşura două probe de concurs respectiv „Pista cu obstacole pe 100 de metri” şi „Ştafeta 4X100 de metri”. Cea de a II-a zi a competiţiei se va desfăşura în municipiul Oneşti, la Poligonul de instrucţie al Detaşamentului de Pompieri Oneşti. Aici, concurenţii celor 12 echipe aliniate la start îşi vor demonstra măiestria în proba „Scara de fereastră”. Ultima zi a etapei finale a Concursurilor Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă – ediţia Bacău 2011 se va desfăşura pe Stadionul Municipal Bacău, unde va fi susţinută proba „Realizarea dispozitivului de inter­venţie la motopompă”.  În urma acestei ultime probe vor fi desemnaţi învingătorii, care vor primi cupe, diplome şi premii. De asemenea, ocupanţii locului I , în clasamentul general, vor primi Cupa transmisibilă „Căpitan Pavel Zăgănescu”.

Pompierii bacauani, calificati din oficiu!

Echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” al judeţului Bacău s-a calificat din oficiu la finala pe ţară a celor mai buni pom­pieri, după ce anul trecut a devenit campioană, smulgând mult râvnita cupă deţinută timp de patru ani de pompierii din Călăraşi. Deşi calificată din oficiu la etapa finală, echipa ISUJ Bacău a participat, în perioada 1 – 3 august, la faza zonală, organizată la Botoşani, pentru a se antrena şi a studia echipele concurente. Cu toate că obiectivul acestei etape nu a fost acela de a câştiga, echipa băcăuană s-a clasat la finalul acesteia pe locul III, la trei secunde de locul I şi la numai o secundă de locul II. La faza zonală au participat echipele inspectoratelor judeţelor Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Botoşani. Pompierii băcăuani au luat locul I la proba pista cu obstacole pe 100 de metri, locul II la proba Ştafeta 4X100 de metri, locul III la proba scara de fereastră şi locul IV la proba realizarea dispozitivului de inter­venţie la motopompă. Concursurile serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă se organizează în fiecare an, în perioada iunie – septembrie, şi au ca obiectiv fundamental dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice, necesare îndeplinirii acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă. Probele de concurs sunt identice cu cele ale concursurilor sportive internaţionale ale pompierilor, organizate de Comitetul Internaţional de Prevenire şi Stingere a Incendiilor.

Adauga un comentariu

*