Ziua imnului national, intr-un anonimat aproape total!

Din 1998, pe 29 iulie sarbatorim Ziua Imnului National al Romaniei, “Desteapta-te, romane”. Intr-un anonimat cvasi-total, in Piata Prefectuirii, o mana de bacauani au sarbatorit ziua Imnului national. Multi se intrebau daca este cumva vreo greva!

Anonimat total in Piata Prefecturii, in aceasta dimineata. O mana de bacauani, mult mai putini decat militarii aflati in fata Prefecturii, la care s-au adaugat vreo cativa veterani de razboi, au asistat la festivitatea inchinata acestui eveniment. Ce stiu bacauanii despre ziua imnului national al Romaniei? Mai nimic, de vreme ce multi se intrebau daca nu este cumva vreo greva de sunt atatia militari in fata Prefecturii! Insa cel mai trist si revoltator aspect este legat de faptul ca, in timpul intonarii imnului, niciun trecator n-a catadicsit sa se opreasca macar cateva secunde din mers si sa salute,asa cum se cuvine imnul national al Romaniei! La festivitate au participat, printre altii, prefectul judetului, Constantin Scripat, viceprimarul Dragos Luchian, seful IPJ, comisar sef Vasile Oprisan, seful ISUJ Bacau, gen. de brigada  Mihai Simionescu, seful IJJ Bacau, col. Vasile Enache, seful GMJ, col. Ghiorghi Stan, comandor Vali Vrajescu – Garnizoana Bacau. Ceremonia a fost precedata de o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti.

Imnul national, un simbol

Compozitia a devenit simbol al Revolutiei romane din 1848 si a fost cantata pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. In timpul regimurilor totalitare, “Desteapta-te, romane!” a fost interzis, dar dupa Revolutia din decembrie `89, a devenit imnul national al Romaniei, potrivit Constitutiei. In varianta prescurtata, imnul este intitulat “Desteapta-te, romane!” si contine patru  strofe, selectate din cele 11 ale poeziei “Un rasunet”, al carei autor este poetul Andrei Muresanu. Muzica imnului este semnata de Anton Pann.

Istoria imnului national al Romaniei

Ideea unui imn national a aparut in prima parte a veacului al XIX-lea cu ocazia festivitatilor oficiale la care participau domnitorii romani. Prin 1862 afost organizat un concurs public pentru imnul noului stat constituit prin unirea Valahiei cu Moldova. Castigatorul acestuia a fost compozitorul Eduard Hubsch cu piesa “Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei Sale Printul Domnnitor”. Aproape 20 de ani mai tarziu, poetul Vasile Alecsandri scria “Imnul regal”, care devenea imnul de stat al Romaniei, fiind intonat pentru prima data in 1884. Acordurile lui s-au auzit in Romania pana in 1947. In perioada comunista au fost intonate mai multe imnuri de stat. Amintim aici pe cel datorat poetilor Eugen Frunza si Dan Desliu, “Te slavim Romanie” (1953-1977) sau pe cel care i-a urmat pana in 1989, “Trei culori cunosc pe lume”, care era o varianta modificata a unui cantec patriotic al compozitorului Ciprian Porumbescu. Versurile imnului national actual al Romaniei apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al epocii Revolutiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet si culegator de folclor. Totusi, exista voci care il considera pe compozitorul George Ucenescu autorul muzicii imnului national. Poemul “Un rasunet”, al lui Andrei Muresanu, scris in vremea Revolutiei de la1848, a fost pus pe note in cateva zile de Anton Pann si cantat, pentru prima data, pe 29 iulie 1848 la Ramnicu Valcea, la 18 zile dupa izbucnirea revolutiei. Din acest motiv se sarbatoreste, pe 29 iulie, ziua imnului national.

 

Adauga un comentariu

*