Biserica noua in satul lui Vasile Parvan

Multime mare de credinciosi s-a adunat in sambata sfintilor imparati Constantin si Elena la Biserica din satul Perchiu, comuna Huruiesti. Cu mic cu mare, oamenii au venit sa se reculeaga si sa asiste la resfintirea locasului reinnoit. Ultimul eveniment de acest gen avusese loc in 1906. Preasfintitul Ioachim Bacaoanul, preotul protopop Ioan Negoita si un sobor alcatuit din 7 preoti au oficiat slujba. Nu au lipsit de la eveniment deputatul locului, Gabriel Vlase, primarul Ion Zabrautanu, viceprimarul Ciprin Miftode, oaspeti din comunele invecinate. Ceremonia religioasa s-a incheiat spre amiaza cand PS Ioachim Bacaoanul a inmanat diplome de vrednicie celor care au contribuit la refacerea bisericii.

Satul Perchiu locul de bastina a marelui Vasile Parvan, este situat in partea de est a judetului Bacau, si se intinde pe o lungime de 2 km de-a lungul soselei ce duce de la Adjud la Huruiesti, avand ulite drepte, inguste fiind o asezare veche. Satul are doar o biserica. Locuitorii satului sunt romani de religie ortodoxa, majoritatea pensionari, numarul enoriasilor fiind de 150. Biserica din acest sat este veche, date despre ea avand doar din anul 1802. Este construita din lemn, captusita in exterior cu scandura si invelita cu tabla alba.Din iunie 2010 slujeste la altarul acestei biserici preotul Paunoiu Constantin, care pe langa faptul ca a zidit noua biserica din satul Pradais ,a reusit sa renoveze interiorul bisericii, impodobind-o cu o frumoasa pictura, a schimbat pardoseala cu una noua, din gresie, a refacut turla si Sfantul Jertfelnic, fapt ce a constituit prilej de bucurie pentru enoriasii de aici si nu numai. Pentru osteneala depusa in parohie in cele 11 luni, PC Pr. Paunoiu, a primit distinctia de sachelar.

 

In ultimul an, am reusit sa placam biserica cu rigips si sa pictam tot interiorul. De asemenea, am adus mobilier nou, am montat gresie pe jos, am construit o turla noua si am facut un gard imprejmuitor”, a explicat preotul Paunoiu Constantin, parohul bisericii din Perchiu.

E o obligatie pe care mi-am asumat-o fata de locuitorii din Perchiu acum mai bine de doi ani. Astazi am onorat acea promisiune, meritul fiind in primul rand al locuitorilor de aici. Cu ajutorul oamenilor de bine, sper sa reusim sa sfintim in curand si biserica din Pradais, cea care a ars din temelii acum un an”, a spus primarul Ion Zabrautanu.

M-a impresionat acum un an preotul Paunoiu care s-a angajat in fata oamenilor ca va ridica de la zero in cel mai scurt timp Biserica din Pradais. Lucru care nu numai ca e aprope realizat, dar iata ca astazi tanarul preot a dat dovada de puteri neobosite reusind intr-un timp foarte scurt sa refaca atat de frumos si biserica din Perchiu. Vreau sa il felicit, la fel si pe domnul primar Zabrautanu, un om cu mare daruire pentru comuna pe care o pastoreste si, de asemenea, pe toti cetatenii de aici”, a mentionat deputatul Gabriel Vlase.

Adauga un comentariu

*