Bolile care omoara cei mai multi oameni

Cancerul, bolile cardiovasculare si malaria sunt bolile cu cea mai mare rata de mortalitate la nivel mondial. In Romania, in ultimii 17 ani s-au inregistrat 3000 de noi cazuri de cancer, insa datele neoficiale sunt mai „sumbre”.Cancerul provoaca cele mai mult decese la nivel mondial, iar numarul bolnavilor creste simtitor an de an. In Romania, statisticile arata o crestere a cazurilor de cancer de la 40.000, cate erau in anul 1994, la 98.000, in 2011.

Conform Organziatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul este responsabil de 12,5% decese din intreaga lume, devansand numarul deceselor provocate la un loc de SIDA, tuberculoza si malarie. Unul din doi barbati si o femeie din trei va suferi de cancer in viitor, iar anual se inregistreaza 10-12 milioane de cazuri. In Uniunea Europeana cea mai des intalnita forma de cancer este cancerul mamar, in cazul femeilor, si cancerul pulmonar, in cazul barbatilor. Nici viitorul nu arata prea bine, intrucat specialistii spun ca numarul celor care vor cadea victime cancerului in urmatorii zece ani se ridica la 84 de milioane. Medicii nu au insa o explicatie stiintifica a inmultirii cazurilor de cancer, insa stresul ar putea fi un factor favorizant. De vina ar mai fi stilul de viata nesanatos, dar si poluarea, intrucat cele mai multe cazuri se inregistreaza in marile orase. In ciuda progreselor medicinei, cancerul este o boala incurabila. Tratamentele existente prelungesc durata de viata a pacientilor, imbunatatesc calitatea vietii pacientului, dar nu poate fi vorba de vindecare.

Tratamentul pentru malarie, greu accesibil populatiilor sarace

Bolile cardiovasculare sunt, de asemenea, responsabile de un numar foarte mare de decese anual, atat la nivel global, cat si in Romania. 80% din bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite prin evitarea factorilor de risc: sedentarismul, alimentatia nesanatoasa si tabagismul. Malaria este un alt flagel care este responsabil pentru moartea a 1.5 milioane de oameni anual in lume. Spre deosebire de cancer, unde nu exista un tratament care sa vindece boala, sau de bolile cardiovasculare care ar putea fi prevenite, pentru malarie exista tratament, dar populatia din tarile afectate nu are acces la el.

Adauga un comentariu

*