Romania, dupa 910 zile de criza

Criza care inca este…

910 zile de criza. Am avut motoarele economiei turate la maximum, iar acum abia ne mentinem la cota de avarie. Am avut o tara care facea patroni peste noapte, iar acum scoatem someri pe ora. Am numarat lefuri majorate in fiecare luna, iar acum abia ne mai ajung banii de mancare.

Daca ar fi sa facem o radiografie a crizei, putem spune ca am plecat de o crestere economica de 7,1% in 2008 si am ajuns la 1,3 cu minus in 2010. Mediul de afaceri a fost primul care a fost lovit de criza. In perioada 2009 – 2010 au disparut de pe piata aproape 440.000 de firme. Evident, somerii s-au inmultit si ei. 230.000 de romani au ramas in aceasi perioada fara loc de munca. Alimentele s-au scumpit, inflatia s-a apropiat de 8%, iar salariile romanilor au crescut cu doar 7 lei.
Ce a facut guvernul in tot acest timp? A luat un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana si se pregateste de un nou acord de 5,4 miliarde de euro. A taiat salariile bugetarilor cu 25% in 2010 si in 2011 le-a majorat cu 15%. A redus valoarea mai multor ajutoare si a majorat TVA la 24%. A majorat pensiile cu 5% in 2009, iar in 2010 le-a luat din bani varstnicilor prin aplicarea contributiei la sanatate pentru pensiile mai mari de 740 de lei.
Economia Romaniei a scazut cu 1,2% anul trecut, mai putin decat estimarile oficiale ale autoritatilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%, iar in trimestrul patru PIB a avansat usor, cu 0,1%, in termeni reali, fata de trimestrul anterior. Dupa cresterea usoara din ultimul trimestru al anului 2010, economia Romaniei ar putea iesi tehnic din recesiune daca va inregistra crestere si in primele trei luni ale acestui an. Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut (PIB) fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresteri usoare de 0,1% in trimestrul al treilea din 2009 si un avans de 0,3% in trimestrul doi din 2010. FMI mizeaza pe reluarea cresterii economice in acest an, desi nu exclude in totalitate posibilitatea ca Romania sa ramana in recesiune pentru al treilea an consecutiv, insa sansele pentru un astfel de scenariu sunt de sub 10%, spune, in februarie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

 

 

Gabriel Vlase, deputat: „Criza nu trece cu discursuri politicianiste

Nicaieri in lume o criza nu s-a sfarsit anuntata politicianist la o data si ora fixe. In niciun caz criza nu s-a sfarsit in Romania la 31 martie. Realitatea este ca romanii traiesc din ce in ce in mai rau, iar nivelul de trai va continua sa se degradeze. Guvernul care se comporta in continuare precum o “rata schioapa” este principalul vinovat de aceasta situa?ie. Mai mult ca oricand e nevoie de masuri sociale si economice in interesul cetatenilor si a tarii

 

Adrian Vasilescu: „Romania e inca intr-o perioada critica, iar criza continua

Romania este inca intr-o perioada critica, iar criza continua, a spus joi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, precizand ca aceasta situatie ne va obliga sa avem un alt stil de viata, informeaza Mediafax. In plus, Vasilescu a tinut sa atraga atentia ca inca se fac confuzii intre recesiune si criza. „Chiar daca vom avea sansa sa iesim din recesiune, ramanem cu criza. Aceasta criza schimba lumea si ne obliga sa avem un alt stil de viata„, a precizat consilierul guvernatorului BNR.

 

Victor Ponta, presedinte PSD : „Basecu si Boc mint – nu am iesit din recesiune

Presedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, le-a dat o veste nu tocmai fericita pensionarilor si tuturor categoriilor sociale cu probleme financiare. El a spus ca Traian Basescu i-a mintit inca o data, duminica seara, cand a declarat ca Romania a iesit din criza.
Traian Basesca a declarat ca am iesit din criza. Genul de perpetuare a aceleiasi minciuni creeaza mai mult pesimism. Dam un semnal catre pensioari, bugetari si alti romani ca Traian Basescu ii minte din nou. Nu am iesit din recesiune”, a declarat Ponta. Conform sefului PSD, o iesire din criza „se poate face doar cu un nou Guvern, cu un nou presedinte„.

 

Boc, mielul de Paste pentru Basescu?

Democrat-liberalii Vasile Blaga si Emil Boc si-au anuntat candidaturile la sefia partidului in aceeasi zi, incercand sa arate ca in interiorul formatiunii politice nu este nicidecum o batalie politica, ci o competitie civilizata. Mai mult decat atat, potrivit unor surse citate de Gandul, Basescu i-ar fi transmis actualului premier ca ar fi mai bine sa plece chiar inainte de a-si anunta candidatura la sefia PDL. Acesta ar fi un semn clar ca primul ministru nu se teme de o competitie cinstita cu Blaga si ca il poate invinge fara sa fie acuzat ca s-a folosit de fonduri guvernamentale ca sa ii mituiasca pe sefii de filiale. Emil Boc si Vasile Blaga au batut palma in vederea modului in care isi vor anunta candidaturile. Ambele motiuni vor fi lansate in aceeasi zi, cel mai probabil in 11 aprilie, dar in conferinte de presa separate. Motivul pentru care ambele motiuni vor fi lansate practic concomitent tine atat de mesajul pe care Blaga si Boc vor sa il dea filialelor: acela de temperare a tensiunilor, cat si de asigurarea ca niciunul dintre cei doi nu isi va lua prin surprindere adversarul.

Romania si Bulgaria, cele mai sarace si prost guvernate tari din UE

O analiza recenta facuta de publicatia The Economist arata ca Romania si Bulgaria sunt cele mai sarace si cele mai prost guvernate tari dintre noile membre ale Uniunii Europene. Jurnalistii britanici avertizeaza ca tara noastra ar putea fi una dintre cele mai grav afectate tari est-europene cand vine vorba de criza economica. Cel mai mult are de suferit sistemul bancar, unde ratele dobanzilor bancare aproape ca s-au dublat. Rezervele valutare sunt tot mai reduse iar FMI recunoaste ca leul este supraevaluat cu aproape 19%. Va urma o perioada de cativa ani fara crestere economica sau cu o crestere foarte slaba, avertizeaza autorii analizei. Romania si Bulgaria mai ocupa cu succes ultimele locuri la un clasament al UE. Astfel, Romania este pe penultimul loc la nivelul salariului minim din Uniunea Europeana – cu 137 de euro, arata o statistica a Eurostat. Bulgaria este cu putin in spatele romanilor, cu un nivel al salariului minim de 112 euro. Cota cea mai mare o atinge Luxemburgul, cu 1610 euro. Firmele romanesti fac fata din ce in ce mai greu dificultatilor provocate de criza financiara mondiala. Anul acesta, de doua ori mai multe firme au intrat in faliment, fata de 2007, potrivit datelor oferite de Oficiul National al Registrului Copmertului (ONRC). Numarul firmelor care au intrat in insolventa de la 1 ianuarie 2008 si pana in prezent este de peste 12.000, cu aproximativ 81,5% mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2007, cand s-au inregistrat 6782 de astfel de cazuri.

Adauga un comentariu

*