Acţiune pentru prevenirea victimizării pietonilor prin accidente rutiere

Miercuri, 29 martie, în intervalul orar 10:00-13:00 şi 15:00-18:00, poliţiştii Serviciului Rutier Bacău au acţionat pe principalele artere rutiere din judeţ în scopul prevenirii victimizării pietonilor prin evenimente rutiere.

Poliţiştii au constatat 171 de abateri de la normele rutiere şi au aplicat tot atâtea sancţiuni contravenţionale. 102 pietoni au fost sancţionaţi contravenţional pentru traversare neregulamentară iar 8 conducători auto au rămas fără permise de conducere ca urmare a neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzilor. Nicolae S., de 41 ani, a fost depistat în timp ce conducea un autoturism pe Calea Moldovei, din Bacău, având o concentraţie alcoolică de 0,37 mg/l alcool pur în aerul expirat.  A fost sancţionat contravenţional şi i s-a reţinut permisul de conducere. Adrian I., de 29 ani, din Bacău, în timp ce conducea un autoturism pe strada Mărăşeşti, nu a acordat prioritate de trecere unui pieton care traversa strada pe trecerea de pietoni, marcată şi semnalizată corespunzător.A fost sancţionat contravenţional şi s-a luat măsura reţinerii permisului  de conducere în vederea suspendării. Petru Sorin M., de 29 ani,  în timp ce conducea un autoturism pe strada Tudor Vladimirescu, din Moineşti, nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea străzii pe o trecere de pietoni semnalizată corespunzător. A fost sancţionat contravenţional şi s-a luat măsura reţinerii permisului de conducere în vederea suspendării. Daniel M., de 21 ani, din Bacău, a traversat strada Nicolae Bălcescu, prin loc nepermis şi fără să se asigure. A fost sancţionat contravenţional.

 

ATENŢIE, PIETONI!

Învăţaţi din greşelile altora şi feriţi-vă de probleme. Poliţiştii băcăuani vin în întâmpinarea dumneavoastră, stimaţi pietoni, adresându-vă câteva sfaturi legate de modul în care este recomandat şi prevăzut de lege să traversaţi partea carosabilă.   Astfel, în calitate de pietoni, sunteţi obligaţi să vă deplasaţi numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia dumneavoastră de mers.Traversaţi drumul perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce v-aţi asigurat că o puteţi face în siguranţă. După ce aţi coborât dintr-un mijloc de transport, nu traversaţi prin faţa sau prin spatele vehiculului şi nu vă angajaţi în traversare atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore.O asigurare temeinică în faţa trecerii pentru pietoni vă va menţine în siguranţă. Mai bine aşteptaţi ceva mai mult pe trotuar, decât să fiţi nevoiţi apoi să vă petreceţi timpul în spital. Cu siguranţă preţuiţi compania celor apropiaţi, aşa că faceţi totul pentru a sta lângă cei care vă aşteaptă acasă.

 

ATENŢIE, CONDUCĂTORI AUTO!

Stimaţi conducători auto, tragem un semnal de alarmă asupra modului în care conduceţi autovehiculele în apropierea trecerilor de pietoni, îndeosebi a celor care nu sunt prevăzute cu semnalizare semaforizată. Vă reamintim că legea vă obligă să reduceţi viteza în apropierea trecerilor pentru pietoni, astfel încât să evitaţi orice pericol.    Statisticile arată că majoritatea victimelor accidentelor de circulaţie produse ca urmare a neacordării de prioritate pietonilor care traversează regulamentar sunt persoane vârstnice, următoarea categorie fiind cea a minorilor. Sfatul nostru este ca, atunci când vă aflaţi la volan, să acordaţi o atenţie sporită acestor categorii de participanţi la trafic şi nu numai. Gândiţi-vă că cel care trece drumul vă poate fi părinte, vă poate fi mentor în viaţă, vă poate fi copil şi merită măcar atât.Conducerea preventivă, viteza redusă, atenţia trebuie să devină, odată pentru totdeauna, principiile cărora să vă subordonaţi necondiţionat. Traficul rutier sigur nu trebuie să mai fie o utopie a zilelor noastre, ci un mod concret de viaţă. Este la îndemâna oricui atâta timp cât există voinţă şi respect.Aşadar, stimate conducător auto, condu preventiv, redu viteza şi fii atent la ce se întâmplă în jurul tău. Vei fi surprins să simţi că salvezi vieţi!

 

 

 

Adauga un comentariu

*