Firme care au cotizat la PDL si au facut afaceri profitabile cu statul

foto gazetadegiurgiu.ro

Alianta „Pentru o Romanie Curata” face o radiografie a oamenilor de afaceri care au „investit” profitabil in partidele politice din Romania si cere blocarea accesului firmelor sponsor la contractele cu statul

Potrivit materialului realizat de ONG-urile care formeaza aceasta asociere, oamenii de afaceri generosi cu partidele politice in campanile electorale reusesc sa amortizeze „investitiile” in timp record. Riscul publicarii firmei sau numelui in Monitorul Oficial este anihilat de contractele de zeci de milioane de lei obtinute ulterior din relatia cu Statul. Nume deja celebre ca Nicolae Buzaianu sau Petre Badea sunt lesne de gasit pe lista proprietarilor de companii care au o relatie apropiata cu institutiile publice. Romaniacurata.ro propune factorilor decizionali ca, prin modificari legislative, persoanelor fizice sau juridice care sponsorizeaza formatiunile  politice sa li se interzica accesul la licitatiile organizate de institutiile statului.

 

General Turbo SA

Printre povestile de succes ale sponsorilor de partid din ultimele doua campanii electorale se numara si cea a firmei General Turbo SA, care in perioada campaniei electorale prezidentiale din 2009 a donat PDL suma de 40.000 de lei, in doua transe. Pe parcursul anului 2010, aceasta societate a obtinut contracte cu statul in valoare de 35.882.167 lei. Contractele, care au vizat echipamente energetice, incheiate cu Complexul Energetic Turceni, Regia Autonoma a Activitatilor Nucleare sau Electrocentrale Bucuresti au fost incredintate, mai toate, prin negociere directa, fara licitatie. SC General Turbo SA a incheiat cele mai multe contracte cu Complexul Energetic Turceni, toate prin negociere directa (cu o exceptie, in care a fost organizata licitatie cu un singur ofertant), motivandu-se ca numai aceasta societate poate furniza produsele si serviciile solicitate. Valoarea contractelor derulate pe parcursul anului 2010 a ajuns la 16,588 milioane de lei. De asemenea, SC General Turbo a incheiat cu Regia Autonoma a Activitatilor Nucleare cinci contracte in cursul anului 2010 in valoare de peste 7,3 milioane de lei. Cu Electrocentrale Bucuresti, aceasta firma a semnat patru contracte, trei prin negociere directa si unul prin licitatie cu un singur ofertant, in valoare de 21 de milioane de lei. SC General Turbo a mai semnat un contract cu CET Govora, prin negociere directa, in valoare de 9,561 milioane de lei. SC General Turbo SA este administrata de Nicolae Buzaianu, cunoscut in presa drept unul dintre „baietii destepti” ai energiei, care a controlat si controversata firma Energy Holding. El a fost unul dintre sponsorii PDL in 2009, dar in 2001 a finantat si campania electorala a PNL. Potrivit presei, Buzaianu ar fi unul dintre apropiatii prim-vicepresedintelui PDL, Adriean Videanu, dar si al lui Ionel Mantog, liderul PDL Gorj, care ocupa functia de director economic la Complexul Energetic Turceni.

 

Aedificia Carpati

O alta societate care a gasit oportunitati profitabile in relatiile dintre partide si fondurile publice este Aedificia Carpati, care a donat in luna mai 2008 partidului de guvernamant 20.000 lei. De atunci a castigat 17 contracte de renovare sau reparatii, intelegeri semnate cu BNR, Ministerul Culturii si Cultelor, Universitatea Bucuresti, RAAPPS, Muzeul National de Arta al Romaniei si STS. Valorea insumata a acestor contracte se ridica la 587,8 milioane lei. Firma este detinuta de omul de afaceri Petre Badea, inainte de 1989, inginer al trustului „Carpati”. Printre cele 17 contracte, se regasesc doua de amploare: reabilitarea Bibliotecii Nationale si a Palatului Victoria, acestea fiind printre cele mai mari investitii ale statului in constructii de patrimoniu din ultimii 20 de ani.

 

Asesoft International SA

Asesoft International SA, detinuta de Sebastian Ghita a carui firma a contribuit la campania prezidentiala a PDL cu 135.000 lei. Potrivit portalului e-licitatie.ro, numai in 2010, firma a semnat 20 de contracte cu societati ale statului. Valoarea totala a acestora este de putin peste 200 milioane lei. De la Ministerul Finantelor, pana la STS, de la Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara pana la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, mai toate institutiile care beneficiaza de finantare peste medie au semnat contracte cu firma lui Ghita. In schimb, acesta le-a oferit sisteme de videoconferinte, implementarea unui „sistem integrat de mediu”, „sistem de management al traficului de nave pe Dunare”.

 

SC General Concrete Cernavoda

SC General Concrete Cernavoda a facut trei donatii catre PDL in valoare de 250.000 de lei in 2009. In 2010 societatea a incasat din contractele cu statul, de peste 17 milioane de lei. A incheiat contracte cu Nuclearelectrica pentru echipamente nucleare, prin negociere directa, fara licitatie, dar a executat si lucrari in asociere cu alte firme de constructii de parcuri si centre de instruire a tineretului, contracte castigate in urma unor licitatii. In septembrie 2010, impreuna cu alte firme precum SC Termogaz Company SA si SC Elcomex IEA SA, a obtinut un contract pentru contructia unui Centru de instruire si agremenet pentru tineret in Cernavoda. Valoarea lucrarii – 28,699 milioane de lei. De asemenea, SC General Concrete a obtinut in 2010 un contract pentru executarea unei retele de incalzire si apa calda menajera pe doua strazi in Cernavoda. In august 2010 a primit din partea Primariei Calarasi un contract in valoare de 4,597 milioane de lei pentru constructia unui parc la Sala Polivalenta. Aceasta firma este detinuta de omul de afaceri Valentin Popescu, un binecunoscut client al contractelor cu statul, in special cu Nuclearelectrica. In 2009, societatea Nitech SRL din Bucuresti a donat PDL pentru Campania electorala prezidentiala 1.000 lei. A incasat in schimb, un milion de lei fara TVA de la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Pentru un proiect intitulat „Plantele Liberiene-resurse regenerabile strategice pentru economia Europeana”, societatea din Capitala a furnizat, montat si instalat aparate si echipamente utilizate in scopuri demonstative de laborator. Alti 700.000 de lei au fost virati in conturile aceleasi firme de „Institutul National de Dezvoltare Cercetare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare” pentru achizitia unui microscop „de forta atomica”. Oficiul pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie Galati a cumparat de la Nitech SRL „ansambluri echipamente laborator nutreturi” in valoare de 1.324.436 lei. Firma este controlata de Nicolae Stancu (50%), Nicolae Dumitru (40%) si Liliana Bumbes (10%).

 

Lefter Construct Focsani

Firma de constructii Lefter Construct din Focsani a sponsorizat cu 29.000 lei Partidului Democrat Liberal in ultimele doua campanii electorale. Investitia a meritat riscul, avand in vedere ca in data de 1 aprilie 2010, firma a castigat, in asociere cu alte trei societati, constructia unor apartamente ANL in Tecuci. Valoarea contractului a fost de 5.254.419 lei. O saptamana mai devreme, aceeasi firma castigase proiectarea si realizarea unui cartier ANL in Odobesti, valoarea acordului fiind de 5.905.000 lei. Unicul asociat al firmei este Lefter Sorinel Radu. In 2009, firma a avut un profit brut de 367.000 euro si avea 26 de angajati.

 

SC Bercas SA Piatra Neamt

Societatea Bercas SA din Piatra Neamt apartine lui Doru Vasile Berea, directorul Hidroserv Bistrita (o filiala a Hidroelectrica), cu sediul in Neamt. In 2010 firma a castigat o licitatie pentru constructia a 30 de module, locuinte sociale. Valoarea contractului a fost de 5,2 milioane lei. Alte 2,3 milioane de lei au fost alocate aceleasi firme pentru „lucrari suplimentare la obiectivul-Locuinte sociale cartier Valeni, str. Gh. Asachi, Piatra Neamt”. Societatea a cotizat 120.000 lei pentru campania electorala a PDL.

 

Inserco SRL Zalau

In aceeasi perioada, Inserco SRL din Zalau a sponsorizat partidul de guvernamant cu 10.000 lei. Societatea a primit sau a castigat ulterior contracte de zeci de milioane de lei de la institutii ale statului. Ultimul a fost semnat in septembrie 2010, cand firma si-a adjudecat un contract de modernizare a unor strazi dintr-o comuna din Cluj. Autoritatile locale nici macar nu au anuntat intentia de licitatie, contractul in valoare de 2,4 milioane lei fara TVA fiind atribuit direct. Cateva luni mai devreme, aceeasi firma castigase un proiect in valoare de 11,5 milioane lei, livrand motorina pentru Regia Autonoma de Transport Urban Cluj Napoca. �i in februarie 2009 societatea din subordinea primariei a cumparat motorina de la Inserco in valoare de 10,7 milioane lei. Un alt contract, in valoare de aproape un milion de lei a fost semnat in martie 2010, pentru furnizarea de bitum catre Regia Autonoma a Domeniului Public Cluj Napoca. In aceeasi perioada, societatea finantatoare a obtinut o noua livrare de combustibil, catre Urbis SA Baia Mare, in valoare de 4,4 milioane lei. Societatea este detinuta integral de Mirel Chis, om de afaceri care detine trei statii de alimentare cu carburanti, depozite de materiale de constructii si doua balastiere.

 

SC Titan Echipamente Nucleare

Firma SC Titan Echipamente Nucleare a donat 70.000 de lei PDL, in septembrie 2009, iar in 2010, a incheiat contracte cu statul in valoare de 1.336.864 lei. Pentru SN Nuclearelectrica a livrat echipament nuclear, prin negociere directa, fara organizarea unei licitatii deschise. SC Titan Echipamente Nucleare Bucuresti este detinuta de o companie libaneza, „Bertrand Freres et Compagne”, cu sediul in Beirut, cu 87% din actiuni si SIF Muntenia cu 4,2% actiuni.

 

SC Elcomex IEA SA

SC Elcomex IEA SA a finantat PDL cu 15.000 de lei si in 2010 a primit contracte in valoare de peste 1 milion de lei. A incheiat doua contracte, in asociere cu alte firme (General Concrete si Termogaz Company) pentru lucrari de constructie a Centrului de instruire si agrement Cernavoda. Firma este detinuta de omul de afaceri Ion Grecu. In 2008 a finantat PDL in campania pentru alegerile generale, iar in 2009 a primit un contract in valoare de 15 milioane de lei de la Administratia Portului Constanta.

 

Nici UDMR nu duce lipsa de sponsori

Desi in cele mai multe situatii s-a aflat in umbra puterii, nici UDMR nu duce lipsa de sponsori generosi cu noroc la contractele grase pe banii statului. Marton Coloman a donat 3.000 de lei catre UDMR, prin firma sa Martconst SRL Marghita. El s-a asociat cu prefectul de Bihor, Vasile Ghilea, actionar la SC Constructii Bihor si impreuna au castigat in 2010 un contract cu ANL pentru construirea de locuinte in orasul Marghita (17 milioane lei). Martcons a reusit sa castige in 2010 si alte contract cu ANL in vederea ridicarii de locuinte pentru tineri in comuna Sarmasag – Salaj (2,6 milioane lei), orasul Valea lui Mihai – Bihor (6 milioane lei), comuna Salard – Bihor (3,4 milioane lei), comuna Arinis-Maramures (1,2 milioane lei), comuna Chislaz – Bihor (2,5 milioane lei).

 

 

Adauga un comentariu

*