La fiecare tigara confiscata la granita, 50 scapa de control si ajung pe piata!

Cotidianul «Gândul» a analizat modul în care luptã autoritãtile românesti, în special vamesii, împotriva contrabandei cu tigãri: la fiecare tigarã confiscatã la granitã, 50 scapã de control si ajung pe piatã!


Conform gândul.info, anul trecut, piata tigãrilor de contrabandã si contrafãcute a ajuns la 8,7 miliarde de tigarete. Prin vãmile românesti au trecut anul trecut 7,4 miliarde de tigarete de contrabandã. În fiecare zi a anului 2010, câte douã camioane pline cu tigãri de contrabandã au scãpat de controlul vãmilor. În total, au fost scãpate circa 740 de camioane pe an. Calculele ziarului mentionat au pornit de la câteva date oficiale: volumul de tigãri de contrabandã care a intrat în tarã (care, potrivit reprezentantilor industriei de tutun, se ridicã la 7,4 miliarde de tigarete) si volumul de tigãri confiscate în vãmi de autoritãti (145 de milioane de tigarete). Cum un camion poate încãrca circa 1.000 de baxuri (fiecare a câte 10.000 de tigarete), rezultã cã, prespunând cã toatã contrabanda ar fi fost fãcutã doar pe aceastã cale, în fiecare zi, câte douã camioane pline cu tigãri de contrabandã au scãpat de controlul vãmilor, respectiv 740 de camioane pe an. În 2010, în vãmi au fost confiscate doar 145 de milioane de tigarete. Astfel, la un calcul simplu, rezultã cã pentru fiecare tigaretã de contrabandã confiscatã, alte 50 de tigarete au scãpat de controlul din vãmi. Rezultã cã autoritãtile responsabile de securitatea vãmilor au reusit sã confiste doar 2% din totalul tigaretelor de contrabandã. Contrabanda cu tigãri aduce anual un prejudiciu de circa un miliard de euro, conform estimã rilor oficialilor industriei de profil din România. Doar 3% dintre camioane sunt scanate, pentru ca «asa e în UE». În momentul de fatã doar 1- 3% dintre camioanele care trec granita sunt scanate, explicatia oferitã de oficialii de la Vãmi fiind cã “asa este practica europeanã”. “Au dreptate. În UE asa se face. Se scaneazã pânã la 3% dintre camioane prin aplicarea unei grile de risc. România are însã granite cu Ucraina, Republica Moldova si Serbia, cu un grad de risc foarte ridicat în ceea ce priveste contrabanda, mai ales când vine vorba despre cea cu tigarete si tutun”, ne-a declarat un reprezentant al industriei tutunului.

Contrabanda, încurajata de masurile de austeritate

Comertul ilicit cu tigãri a crescut vizibil în a doua jumãtate a anului trecut, cresterea pietei tigãrilor de contrabandã fiind explicatã de reprezentantii industriei de tutun prin aplicarea mãsurilor de austeritate. Dacã la 1 iulie 21,3% dintre tigãri erau vândute “la negru”, în septembrie procentul urcase deja la 24,4%, conform unui studiu realizat de Novel Research la nivel national, la cererea industriei de tutun. “Este efectul mãsurilor de austeritate adoptate de Guvern de la 1 iulie. Sau tãiat bonusurile la autoritãti iar motivatia a avut mult de suferit”, sublinia în toamna anului trecut Adrian Popa, director de afaceri corporatiste în cadrul British American Tobacco (BAT).

Adauga un comentariu

*