Reforma … antrenorilor de copii şi juniori

Reforma, în fotbal, coboară pînă la copii şi juniori şi începe cu antrenorul. Cei care lucrează la acest nivel trebuie să îndeplinească anumite condiţii, care sînt prinse în regulamentele în vigoare, dar aplicarea lor, dacă nu a fost controlată, a devenit opţională. Federaţia Română de Fotbal nu va mai lăsa însă acest gol între structurile sale şi oamenii din teritoriu. Înfiinţează o subcomisie tehnică şi una de disciplină pentru sectorul copii şi juniori. O “verigă” foarte importantă va fi antrenorul zonal, care a căpătat şi puterea de a controla, pe lîngă calitatea de îndrumător, dacă şi cum îşi fac meseria tehnicienii din fotbalul juvenil.

O astfel de misiune o are Toader Şteţ, coordonatorul Centrului de copii şi juniori al Ceahlăului, care a început deja întîlnirile cu antrenorii din zona Moldovei, pentru a discuta nouăţile din activitatea lor. “Nu este o vînătoare de antrenori”, declară Toader Şteţ. “Toate aceste schimbări sînt şi în favoarea lor. Se pune mult accent pe competenţă. Cei fără licenţă nu vor mai avea voie să stea pe bancă. Nici măcar ca delegaţi, aşa cum erau înscrişi pînă acum, în foaie. Arbitrul va fi obligat să verifice înaintea jocului. Echipa nu va avea de suferit, dar se vor lua măsuri împotriva antrenorilor care nu respectă această regulă. Licenţierea nu este un proces atît de dificil, iar faptul că se acordă pentru trei ani, de la doi, vine în ajutorul antrenorilor”. Cursurile de perfecţionare se vor desfăşura, din acest an, pe grupe de instruire, de la ’92 şi pînă în 2004.
“La aceste cursuri vor veni şi antrenorii de la echipele naţionale de juniori. S-a considerat că, astfel, se vor evita discuţiile de pînă acum, cînd antrenorul de la lot se plîngea că jucătorii vin nepregătiţi de la cluburi, iar cel de la echipă că nu li acordă suficientă atenţie la naţională. Şi unii şi alţii vor avea cîte o fişă pentru fiecare copil, în care se vor înscrie rezultatele testelor, aceleaşi la nivel naţional, programul de pregătire, date din care reies potenţialul jucătorului şi munca antrenorului pentru ca acesta să progreseze”, a mai declarat Toader Şteţ.

Adauga un comentariu

*