Tot mai asteptam sa „ne manance Raiul!”

Au trecut 12 ani

Cand or fi trecut 12 ani de cand parintele Cleopa a plecat la Domnul,? Chilia fostului staret e la fel ca pe vremea cand locuia in ea. Memoria, nestinsa, si  la Sihastria si pretutindeni. Intr-o racla, se afla bundita, vesta, cojocul, metaniile, bastonul, epitrahilul parintelui, ciubotele lui, un fes pe care l-a primit de la Sfantul Iustin Popovici din Serbia,  dedesubtul unui portret mare strajuit de salutul de obste al parintelui Cleopa: „Manca-v-ar Raiul!”.

Oamenii vin mereu la Sihastria. Biserica noua e o adevarata catedrala. Pe o prispa, oamenii infrunta frigul taios, stransi unul langa celalalt, asteptandu-si cuminti randul la… parinte. La care? La parintele Ciprian, un mare duhovnic, un calugar  tanar, vazut ca un fel de urmas al parintelui Cleopa. Intr-un tablou este infatisat parintele Cleopa, alaturi de intaiul sau duhovnic, parintele Paisie Olaru, pustnicul Schitului Cozancea, langa care, viitorul parinte Cleopa pastea, copil fiind, oile tatalui sau. Pe tablou, un indemn duhovnicesc: „Sa ne intalnim la Poarta Raiului”. Parintele Paisie i-a urmat parintelui Cleopa la Sihastria, in 1947, devenind duhovnicul fostului schit ridicat la rang de manastire. Parintele Cleopa a fost prigonit in comunism. A fugit in munti de trei ori, prima data pentru sase luni, a doua oara, impreuna cu parintele Arsenie Papacioc, pentru doi ani, a treia oara, pentru cinci. Manastirea si biserica mica sunt pline de indemnuri ale parintelui Cleopa. Marele duhovnic a luptat cu forta impotriva ratacirilor lumesti, iar forta aceasta a razbatut pana azi. Mormantul parintelui Cleopa e in centrul cimitirului din deal, alaturi de cel al parintelui Paisie Olaru si de cel al staretului Ioanichie Moroe, cel care l-a primit pe parintele Cleopa in manastire, dupa ce l-a lasat, alaturi de fratele sau mai mare, Vasile, sa rabde trei zile la poarta, ca sa vada cat de grea e viata calugareasca. Parintele Cleopa e, pentru oameni, un sfant. Chiar daca nu e canonizat, icoana sa e centrul vietii duhovnicesti a Manastirii Sihastria. Umbra lui dainuie peste tot. Cu doi ani inainte de “adormire”, am stat de vorba cu parintele Cleopa. Era slabit si bolnav. Apoi am fost la inmormantare, in decembrie 1998. Am revenit de mai multe ori la Sihastria. Dupa “adormirea” parintelui Cleopa, multi dintre “copiii” sai au iesit in fata, declarand ca ei sunt cei care ar trebui sa-i ia locul. Trufie? Pacat? Mare pacat. Acei copii ai sai, care de fapt au crezut ca, daca s-au aflat, din cand in cand, in preajma parintelui inainte de a-si da sfarsitul, s-au imbolnavit ulterior. La minte. Unul a murit dupa sase luni, suferind cu capul.

„Ne vorbeste parintele Cleopa”

Primul capitol al cartii „Ne vorbeste parintele Cleopa” se numeste „Frica de Dumnezeu” si vorbeste chiar despre cum frica de pacat ne tine in calea cea buna. Este si o povestioara cu un gospodar care avea boala furatului. Dus intr-o noapte cu fetita lui in camp sa fure porumb de la un alt gospodar, a oprit caruta si s-a uitat in toate partile. Fetita lui, de cativa anisori, era pentru prima data cu el si, vazandu-l ca se uita in jur, ii spune: „Taatuca, in sus nu te-ai uitat”. Omul a inteles ca prin copil ii vorbeste Duhul Sfant, asa ca s-a intors in graba acasa si, din ziua aceea, s-a pocait pentru ce facuse pana atunci si a renuntat la furat.

Cel mai mare duhovnic roman

Parintele Cleopa este cunoscut in memoria crestinilor ca fiind unul dintre cei mai mari duhovnici romani. Avea la spovedanie zeci de monahi si monahii, preoti de mir, sapte episcopi, trei mitropoliti si sute de credinciosi. Parintele Cleopa a avut si el duhovnicii lui. Copil fiind, s-a spovedit la preotul de parohie Gheorghe Chiriac, apoi la duhovnicii Schitului Cozancea. Dupa ce a intrat ca vietuitor la Schitul Sihastria, parintele s-a spovedit la protosinghelul Ioanichie Moroi, duhovnicul intregii obsti. S-a mai marturisit la parintele Vichentie Malau, la ieroschimonahul Ioil Gheorghiu şi apoi la ieromonahul Calistrat Bobu. Dupa 1948, timp de 42 de ani, duhovnicul parintelui Cleopa a fost ieroschimonahul Paisie Olaru. Dupa plecarea acestuia la Domnul, parintele Cleopa s-a spovedit timp de sapte ani la protosinghelul Varsanufie, fost ucenic si „coleg” de pustnicie. In ultimul an de viaţa, parintele Cleopa l-a avut ca duhovnic pe ieromonahul Iacob Savin.

Adauga un comentariu

*