Cum ne hranim in anotimpul rece

Pe langa oboseala şi stres, organismul nostru mai are de infruntat şi alte provocari, cum ar fi schimbarile climatice. Tocmai de aceea, specialiştii spun ca este important sa ne hranim corespunzator astfel incat sa oferim organismului toate „armele” de aparare impotriva factorilor nocivi.

Grasimi „bune”, grasimi „rele”

Specialiştii atrag atenţia ca o alimentaţie echilibrata trebuie sa cuprinda 55% carbohidraţi, 15% proteine şi 30% grasimi. Mare atenţie insa la calitatea grasimilor consumate! Nutriţionistul Şerban Damian, subliniaza ca o categorie importanta de grasimi nesaturate este reprezentata de grasimile esenţiale Omega 3 şi Omega 6. „Acestea nu pot fi produse de organism şi de aceea este important sa le luam din alimentaţie. Surse de grasimi esenţiale sunt uleiurile vegetale (de in, de rapiţa, de floarea soarelui), margarinele de noua generaţie, fructele oleaginoase (nuci, alune şi fistic) şi preparatele din peşte”, mai spune specialistul. O alta categorie de grasimi este reprezentata de cele saturate (preponderent de origine animala), numite popular şi grasimi „rele” şi grasimi trans al caror aport nutriţional este scazut şi in plus cresc nivelul colesterolului „rau” din sange. Grasimile saturate le gasim in lactate grase (unt, smantana), carne grasa de vita, carne de porc, slanina, iar grasimile trans le gasim in produsele de tip fast food, in produsele de patiserie, dulciuri rafinate. Specialiştii in nutriţie recomanda sa reducem consumul de grasimi rele şi, pe cat posibil, sa le inlocuim cu grasimi „bune”.

Cum mancam echilibrat

Şi fiindca o alimentaţie echilibrata este foarte importanta pentru sanatatea noastra, trebuie sa fim atenţi ca dieta sa cuprinda de asemenea carbohidraţi, proteine, dar şi vitamine şi minerale.Surse importante de nutrienţi sunt legumele (mazarea, cartofii, dovleceii, fasolea, lintea) şi fructele (merele, perele, strugurii, dar şi oleaginosele, adica nucile, alunele şi migdalele). De asemenea cerealele integrale (in special, orz sau ovaz) sunt foarte hranitoare. Pe cat posibil, fructele şi legumele trebuie consumate in stare cruda sau aproape cruda. Iar daca nu gasim legume proaspete putem folosi legume congelate şi zarzavat, decat sa le excludem din alimentaţie. Zacusca şi muraturile ar putea, de asemenea, sa se regaseasca in meniu.

Adauga un comentariu

*