Hai la notar sa dam divorţ!

Divorţul prin acordul părţilor se va putea face atât în faţa instanţei de judecată cât şi la ofiţerul de stare civilă sau la notar. Modificarea Codului Familiei ar putea fi benefică pentru instanţe, care şi aşa au destule dosare de divorţ pe rol. Divorţul prin acordul părţilor nu va putea fi admis dacă unul dintre soţi este pus sub interdicţie printr-o hotărâre judecătorească.

Modificările aduse Codului Familiei pentru accelerarea soluţionării proceselor, au fost deja publicate în Monitorul Oficial şi ar putea fi o soluţie benefică pentru instanţele sufocate de atâtea dosare. Modificările se referă la condiţiile şi procedura divorţului prin acordul părţilor. Prin noile modificări, soţii vor putea divorţa chiar dacă au copii mici sau nu s-a împlinit încă un an de la căsătorie. Judecătorii spun că aceste schimbări sunt bune mai ales pentru că instanţele sunt aglomerate cu dosare. Cei care vor dori să divorţeze de comun acord vor avea două posibilităţi în perioada următoare. Fie se vor adresa instanţei, fie vor divorţa în faţa ofiţerului de stare civilă sau a notarului. Divorţul în faţa instanţei nu poate fi admis dacă unul dintre soţi este pus sub interdicţie.

30 de zile pentru retragerea cererii de divorţ

În cazul în care soţii se vor adresa ofiţerului de stare civilă sau notarului public nu trebuie să aibă copii minori născuţi din căsătorie sau adoptaţi. Cererea de divorţ se depune de cei doi soţi. Notarul sau ofiţerul de stare civilă le vor acorda termen de 30 de zile, în cazul în care cei doi se vor răzgândi şi îşi vor retrage cererea. Când vor reveni în faţa ofiţerului, vor preciza dacă stăruie în desfacerea căsătoriei şi li se va eli-bera certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune asupra culpei vreunuia dintre soţi. În cazul în care soţii nu se înţeleg cu privire la numele de familie pe care să îl poarte după desfacerea căsătoriei, ofiţerul ar putea să le respingă cererea de divorţ şi să îi îndrume la instanţa de judecată. Împotriva refuzului ofiţerului de respingere a cererii nu există cale de atac. Căsătoria poate fi considerată desfăcută din ziua când hotărârea prin care se va pronunţa divorţul va rămâne irevocabilă, respectiv la data eliberării certificatului de divorţ.

Adauga un comentariu

*