Fostul general Mihai Chiţac a decedat

Fostul general Mihai Chiţat, în vârstă de 81 de ani, a decedat, luni dimineaţă, la Spitalul Militar din Capitală, după aproximativ o lună şi jumătate în care s-a aflat în comă.

Mihai Chiţac, condamnat pentru reprimarea Revoluţiei de la Timişoara, a suferit o intervenţie chirurgicală, prin care medicii i-au extirpat şase tumori cerebrale canceroase. În urma acestor operaţii, fostul general a intrat în comă pe data de 20 septembrie.

Avocata fostului general, Alice Drăghici, a declarat la momentul respectiv că medicii au dat un prognostic letal.Din octombrie, 2008, când a fost încarcerat, Chiţac a fost eliberat de şase ori din închisoare, pe motive medicale. Ultima ieşire a fost la data de 5 mai 2010, când fostul general se pregătea pentru o operaţie la inimă. Intervenţia a fost însă amânată, din cauza stării foarte grave a pacientului.

Mihai Chiţac s-a născut în 4 noiembrie 1928, în comuna Suharău din judeţul Botoşani. După ce a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, specialitatea Infanterie, s-a înscris la Academia Militară din Bucureşti – Facultatea de Arme Întrunite. Ulterior, acesta a obţinut titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe militare.

Chiţac a fost condamnat la 15 ani de închisoare în urma procesului referitor la reprimarea manifestanţilor de la Timişoara, din decembrie 1989. Alături de acesta a mai fost închis şi fostul general Athanasie Stănculescu.

Moartea fostului general lasă în urmă multiple controverse cu privire la faptele pentru care a fost condamnat la detenţie. Acesta va rămâne în istorie prin celebrele vorbe, pe care le-a rostit în decembrie 1989, la Timişoara: „La canaliile astea le trebuie revoluţie? Lasă că le arătăm noi revoluţie!”, după care ar fi luat automatul în mână şi ar fi tras personal în revoluţionari.

Adauga un comentariu

*