Murim ca proştii

Nici inasprirea legislatiei rutiere, nici aplicarea ei mai cu severitate de catre politisti, nici mediatizarea masiva si prompta a accidentelor tragice nu au reuşit sa imblanzeasca şoferul roman. Suntem, conform unei statistici recente, singura ţara din UE in care numarul accidentelor rutiere a crescut in ultimii ani. Dar şi fara statistici, doar circuland o jumatate de ora prin Bucureşti, pe jos sau cu maşina, realizezi ca, si la acest capitol, avem o mare problema. Soferul roman e o specie absolut dementa. N-am sa inteleg niciodata de ce trebuie sa-l claxonezi pe cel din fata la nici o secunda dupa ce apare verdele la semafor, la fel cum nu pot sa pricep ce e in mintea celor care blocheaza o intersectie desi e evident ca inculsiv ei insisi au de pierdut. Iar astea sunt, poate, printre cele mai nevinovate lucruri care se intampla pe drumurile noastre, unde a trece pe rosu, sau a depasi in plin centru cu peste 100 la ora, sunt chestiuni deja obisnuite.

Ideea e ca odata urcati la volan parca ne transformam brusc in fiare si am ajuns sa ne macelarim mai rau ca primitivii. Si nu pot sa-mi explic asta decat, in primul rand, prin totala lipsa de respect a celor mai multi dintre noi fata de cei din jurul nostru. Iar asta se vede pana si in cele mai pasnice, cel putin teoretic, situatii in care avem de impartit ceva, cum ar fi statul la o banala coada la un ghiseu sau casa de marcat. Indiferent de varsta, sex sau aparenta conditie sociala, se vor gasi mereu cate unu doi care sa te imbranceasca, sa incerce sa sara peste rand. Da, pare banal, dar sunt amanunte care spun multe despre comportamentul nostru si in situatii din cele importante.

Citesc azi o statistica a dispeceratului Politiei Rutiere din Romania. In ultimele 24 de ore s-au inregistrat nu mai putin de 17 accidente soldate cu 5 morti si 13 raniti grav. In 11 situatii, zice stirea, vinovati de producerea accidentelor au fost conducatorii auto. Ultimul, si poate cel mai grav, a avut loc azi dimineata in Popesti Leordeni: doi arsi de vii, 13 raniti, dupa o ciocnire intre un autoturism si un microbuz. Murim ca prostii, pentru ca nu stim sa traim decat imbrancindu-ne. (antena3.ro)

Comentarii

  1. – Politia ar trebuis sa-si faca datoria si sa amendeze persoanele care claxoneaza fara real motiv in localitati. Claxonarea este interzisa in localitati. Se poate folosi doar pt prevenirea unui pericol. Lipseste educatia rutiera.

    – Ar trebui eliminarea culorii galbene dupa culoarea rosie. Asa nu s-ar mai ambala soferii sa porneasca pe galben ( ceea ce e interzis) si ar pleca doar pe culoarea rosie.

Adauga un comentariu

*