Motiunea a murit!
Traiasca MOTIUNEA!

Peste 30 mii de sindicalisti din toata tara au participat, miercuri, la cel mai mare miting organizat in Bucuresti, dupa 1991,  pentru a protesta impotriva guvernului condus de Emil Boc si carmuit cu multa dibacie de presedintele Basescu. Motiunea de cenzura initiata de Opozitie a fost respinsa in urma votului din Parlament, in favoarea acesteia inregistrandu-se 219 voturi „pentru”. Doar 17 voturi au lipsit pentru demiterea Guvernului. Protestul a inceput la ora 10.00, timp de o ora sindicalistii protestand in fata Guvernului. Incepand cu ora 11.00, protestatarii au plecat in mars spre Palatul Parlamentului, pe traseul Bulevardul Magheru – Piata Unirii – Piata Constitutiei. La mars a participat si liderul PSD, Victor Ponta, care a purtat o sapca cu insemnele CNSLR-Fratia. Liderului PSD i s-au alaturat si Marian Vanghelie, Rovana Plumb si Dan Nica. Acestia s-au aflat in primul rand al manifestantilor si au afisat o pancarta mare, pe care scria: „Criza sunteti voi, Romania suntem noi”.

Romania zilelor noastre isi reconfirma inca odata, daca mai era nevoie, renumele de tara a tuturor posibilitatilor. Paradoxal, traim intr-o tara in care un Guvern se bucura de doar 10% sustinere populara, dar reuseste sa se mentina la Putere doar pentru ca a avut grija sa “manjeasca” mai bine de 50% din parlamentarii Romaniei. Si uita asa, Guvernul condus de Boc ramane in functie. Motiunea de cenzura a Opozitiei a fost respinsa, miercuri, in Parlament, cu 219 voturi „pentru” si o abtinere. Pentru ca documentul intitulat „Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara” sa treaca erau nevoie de 236 de voturi „pentru”, dintr-un total de 470. Astfel, Opozitia mai avea nevoie de 17 voturi pentru rasturnarea Guvernului. Rezultatul votului a putut fi vazut inainte ca senatorii sa isi exprime optiunea si deci intregul proces sa se incheie. Dupa ce au votat toti deputatii, numarul nu putea permite ca motiunea sa treaca. Mai precis, din 333 de voturi, doar 153 au fost in favoare motiunii, iar unul impotriva. Singura varianta in care mai putea sa treaca motiunea era cea in care toti senatorii votau „pentru”. Lucru care, insa, nu s-a intamplat.

In tot acest timp, mii de oameni au cerut, in strada, demiterea lui Boc.  Pentru a arata clar politicienilor ce anume doresc, protestatarii au votat, simbolic, in favoarea caderii Guvernului. Liderii sindicali adunati pe scena amenajata in Piata Constitutiei i-au intrebat pe manifestanti daca vor ca Guvernul Boc sa „pice”. Toti manifestantii au raspuns afirmativ, ridicand mainile. La votul simbolic nu au fost persoane care sa fie impotriva sau care sa se abtina. Protestatarii au purtat zeci de bannere cu diferite caricaturi si lozinci, una dintre cele mai sugestive fiind cea care reprezenta nivelul de trai,  fiind prezentat sub forma unui barbat cazut la pamant, iar pe un schelet scria „Casa de Pensii”, aluzie la faptul ca multi romani vor muri inainte de a ajunge la varsta de pensionare. De asemenea, sindicalistii au purtat bannere pe care scria „Du-te Basescu, dupa Ceausescu“, „Ne alungi din tara, javra ordinara“, „Istoria romanilor a inceput cu Traian si se poate termina tot cu Traian“.

Sindicalistii au incheiat protestul din Capitala si intentioneaza sa declanseze greva generala in toate sectoarele de activitate pentru a determina, in felul acesta, demiterea Guvernului. Protestul s-a incheiat brusc dupa ce liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anuntat, la microfon, vestea trista: “motiunea nu a trecut”. El a facut apel insa la toti angajatii sa intrerupa voluntar lucrul in fiecare zi de luni, pana la intocmirea formalitatilor pentru greva generala.

PSD şi PNL depun o noua moţiune de cenzura impotriva Guvernului

PSD şi PNL au decis sa depuna o noua moţiune de cenzura impotriva Guvernului, ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, a anunţat liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa. Iniţial, senatorul Eugen Nicolaeascu a anunţat ca PNL va depune o asemenea moţiune, dupa asumarea Legii Educaţiei. „Dupa o consultare a parlamentarilor noştri am decis sa depunem moţiune de cenzura pe tema invaţamantului avand in vedere ca, mai ales in Ardeal, aceasta lege afecteaza invaţamantul şi creeaza o serie de nemulţumiri”, a declarat Mircea Duşa.Referitor la o viitoare moţiune de cenzura, Emil Boc a declarat ca Opoziţia are dreptul constituţional sa depuna una noua, aşa cum şi Executivul are dreptul de a-şi asuma Legea Educaţiei. „Este dreptul constituţional al opoziţiei de a depune moţiune de cenzura, cum şi Guvernul are dreptul sa işi angajeze raspunderea”, a spus Boc. Moţiunea de cenzura care urmeaza sa fie depusa de liberali şi social-democraţi va conţine o serie de motive pentru care Guvernul Boc trebuie demis. Eugen Nicolaescu a enumerat cateva dintre ele: incalcarile Constituţiei şi ale legislaţiei in vigoare, nerespectarea dreptului de proprietate, nerespectarea autonomiei universitare, a cadrelor didactice şi a studenţilor, si altele.

Viorel Hrebenciuc, deputat: „PSD a lansat un program de guvernare coerent, lucrat cu specialişti din partid, cu profesori, academicieni, sindicate şi patronate. Alternativa exista. Faptul ca PSD nu a intrat in aventura de a discuta despre premieri şi despre funcţii denota seriozitate. Nu aveam nevoie de un premier vehicul electoral, ca sa fie enunţat, ci de un premier funcţional, rezultat din negocieri cu toţi cei care ar fi susţinut moţiunea.”


Gabriel Vlase, deputat: „PSD a susţinut protestele celor 30 de mii de oameni din strada dar si a milioanelor de romani care sufera, pentru a le arata acestora ca nu sunt singuri şi ca nu trebuie sa se lase paralizaţi de frica. In momentul de faţa, Romania este o ţara dominata de nemulţumire sociala şi care a re un guvern cu zero susţinere in parlament. Nici macar miniştrii care sunt şi parlamentari nu au susţinut guvernul din care fac parte. Guvernul Boc nu este dorit de nimeni, dar este ţinut in funcţie de Traian Basescu din raţiuni politice şi electorale.

Catalin Mardare, senator: „PSD ii va susţine, inclusiv juridic, pe cei care vor fi harţuiţi de reprezentanţii puterii. In teritoriu va incepe o adevarata vanatoare a celor ce au participat la miting. PSD ii va sprijini pe acest oameni şi va lupta in continuare impotriva acestei puteri abuzive.

Adauga un comentariu

*