Presa internaţională despre respingerea moţiunii de cenzură din Parlamentul României

Respingerea moţiunii de cenzură, depusă miercuri de opoziţie în Parlamentul României, este relatată de agenţiile de presă străine, care fac referire şi la manifestaţiile din Bucureşti împotriva măsurilor de austeritate ale Guvernului.

Guvernul român de centru-dreapta se menţine la putere, după respingerea, miercuri, a unei moţiuni de cenzură depuse de opoziţie, în condiţiile în care zeci de mii de manifestanţi au protestat la Bucureşti faţă de măsurile de austeritate”, notează agenţia France Press.

Moţiunea de cenzură depusă de trei partide de opoziţie, liberalii (PNL), social-democraţii (PSD) şi conservatorii (PC), nu a primit decât 219 voturi pentru, potrivit unui bilanţ oficial, ea având nevoie de votul a 236 de parlamentari pentru a fi adoptată, conform aceleiaşi surse.

Agenţia germană DPA aminteşte că zeci de mii de români s-au strâns miercuri în centrul Bucureştiului pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate ale Guvernului, printre care disponibilizări, creşteri de taxe şi scăderi de salarii.

Valul de proteste care afectează România începând de luni este provocat de măsurile anticriză elaborate de Guvern, care prevăd o reducere cu 25 la sută a salariilor în sectorul public, relatează şi agenţia RIA Novosti.

Guvernul de coaliţie român a supravieţuit miercuri unei moţiuni de cenzură în Parlament, având în centru reducerile bugetare masive şi creşterea taxelor, măsuri necesare menţinerii asistenţei internaţionale pentru economia ţării, grav afectată de recesiune, subliniază şi Reuters.

Associated Press aminteşte că votul de miercuri a intervenit în condiţiile unor manifestaţii la care au participat 30.000 de persoane şi în timpul vizitei unor oficiali ai Fondului Monetar Internaţional.

„Prim-ministrul român, Emil Boc, a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în Parlament pentru a doua oară în patru luni, Guvernul său de coaliţie păstrându-şi unitatea, pe fondul protestelor stradale faţă de măsurile de austeritate”, comentează Bloomberg.

„Ţara se află acum la o răscruce şi ar trebui luate decizii ferme în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor publice”, a declarat Vincent Alexandre, un economist de la BNP Paribas SA din Paris, într-un interviu telefonic.

Zeci de mii de manifestanţi s-au strâns în Bucureşti pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate ale Guvernului lui Emil Boc, care a supravieţuit totuşi acestei celei de-a cincea moţiuni de cenzură, precizează şi site-ul Novinite.com.

Sursa MEDIAFAX.RO

Adauga un comentariu

*