Intoxicatiile cu ciuperci

In Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numarul acestora creste de la an la an datorita mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscatori.

Simptomele intoxicatiei cu ciuperci se clasifica in functie de perioada de incubatie a tipului de ciuperci care provoaca intoxicatia, astfel:

– cu perioada de incubatie scurta – cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor si se manifesta prin: hipotensiune arteriala, halucinatii, tulburari nervoase, abundenta salivatiei, lacrimare, pupila micsorata, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede;

– cu perioada de incubatie lunga (ciuperca alba, buretele viperei etc) – semnele apar dupa cel putin 12 ore de la consumul acestora si se manifesta prin: greturi, varsaturi, diaree, tulburari gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburari neurologice, encefalopatie, manifestari renale grave, afectiuni hepatice, hipoglicemie, iar dupa 2 zile de la ingestie apare coma si apoi decesul persoanei in cauza. In jur de 90% din intoxicatiile cu aceste ciuperci sunt mortale.

Tratamentul intoxicatiei cu ciuperci se face in functie de durata perioadei de incubatie astfel:

– in cazul ciupercilor cu perioada de incubatie scurta – se provoaca varsatura (cu apa calda si sarata), se fac spalaturi gastrice (prin aspirarea continutului gastric), purgative saline, atropina, carbune activat etc.;

– in cazul ciupercilor cu perioada de incubatie lunga – se fac spalaturi gastrice (desi eficienta e redusa fiind vorba de o ingestie veche de 12 ore), se administreaza substante pentru diminuarea durerii, tratament simptomatic, se introduc perfuzii cu glucoza si medicamente hepato-protectoare.

Primul ajutor vizeaza internarea de urgenta pentru ameliorarea dezechilibrelor biologice grave care pericliteaza viata celui otravit.

Adauga un comentariu

*