Si bacauanii vor muri cu zile…

Ministerul Sănătăţii a publicat pe pagina web- www.ms.gov.ro, lista posturilor vacante pe unităţi sanitare, categorii de personal şi specialităţi medicale pentru care vor fi demarate procedurile de scoatere la concurs.

Ministerul Sănătăţii va scoate la concurs un număr de  2.322 de posturi, dintre care 218 posturi pentru serviciile de ambulanţă. Cele mai multe posturi care vor fi scoase la concurs sunt destinate asistenţilor medicali, în număr de 1075, urmează 963 de posturi care vor putea fi ocupate de medici, 67 de farmacişti şi 217 de personal auxiliar (infirmieri, îngrijitori, şoferi de ambulanţă etc). Pe lângă aceste posturi, pentru spitalele al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale şi pentru care, potrivit prevederilor din Legea nr.500/2002, ordonatorul principal de credite este primarul sau preşedintele consiliului judeţean, autorităţile administraţiei publice locale au posibilitatea de a scoate la concurs un număr de încă 750 de posturi.Ministerul Sănătăţii estimează că, începând din luna noiembrie a acestui an, unităţile sanitare cu paturi vor organiza concursurile/examinările pentru ocuparea posturilor.

Bataie de joc

Tot mai multe cadre medicale îşi fac bagajele în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Ministerul Sănătăţii şi-a batut joc de spitalele băcăuane. Lista posturilor deblocate pentru cele şapte unităţi sanitare cu paturi din judeţ nu cuprinde nici măcar jumătate din cât era necesar unui singur spital. Posturile deblocate de Minister acoperă cam trei la sută din deficitul de cadre medicale. Din cele 2.322 de locuri deblocate, doar 52 revin Bacăului. Posturile deblocate pentru judeţul Bacău nu fac altceva decat sa arate batataia de joc a Ministerului, daca ne gandim la faptul ca numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă, e nevoie de 500 de cadre, iar deficitul la nivelul judeţului era în martie 2010, de 994 de cadre. Bacăului îi lipsesc 124 de medici, 424 de asistenţi medicali, 419 angajaţi TESA şi personal auxiliar şi 10 farmacişti. Ce a primit Bacaul? Spitalul Judeţean de Urgenţă a cerut 146 de posturi, 16 pentru medici şi restul pentru asistenţi şi infirmieri. A primit 17 posturi, 6 pentru medici, 10 pentru asistenţi şi unul pentru Farmacie. Spitalul de Pediatrie şi cel din Comăneşti au câte 5 posturi deblocate. La Spitalul din Oneşti sunt 10 posturi, 6 medici şi 4 asistenţi, la fel ca la Moineşti. La Pediatrie se vor angaja doi medici şi 2 asistenţi, la Spitalul “IoanLascăr” vor veni 2 medici, 2 asistenţi şi un farmacist. La Spitalul Buhuşi, la cel de Pneumoftiziologie s-au obţinut douăposturi, un medic şi un asistent, iar la Sanatoriul Balnear de la Slănic Moldova, 2 asistenţi şi un cadrul sanitar auxiliar.

(D.M.)

Adauga un comentariu

*