Beţivii îşi vor plăti spitalizarea

Daca bei..platesti! Asta spune legea care a fost votata miercuri, in unanimitate, de comisia de sanatate a Camerei Deputatilor. Orice persoana care va avea nevoie de ingrijiri medicale din cauza abuzului de alcool va fi nevoita sa isi achite singura tratamentul. Iar o zi de spitalizare ajunge chiar si la 1.500 de lei.

Cei care nu au de unde sa plateasca, vor presta munca in folosul comunitatii. Orice pacient care va fi diagnosticat cu „etilism acut” va fi considerat, de acum incolo, neasigurat. Adica, la iesirea din spital va achita …nota de plata. Sumele pe care vor trebuie sa le scoata din buzunar persoanele care au chefuit in exces, variaza. Pretul minim poate fi echivalat cu 2-3 sticle de alcool mai bun…adica 600 de lei. Daca au nevoie de internare, tariful creste considerabil. Se ajunge chiar si pana la 1.500 de lei.  In fiecare zi, cel putin o persoana ajunge la spital din cauza alcoolului.

Cei care nu isi vor permite sa plateasca costul tratamentului si a spitalizarii vor presta munca in folosul comunitatii. Sumele cheltuite pentru un astfel de pacient variază de la 300 la 1.000 lei pe zi, în funcţie de cât de avansată este starea de ebrietate. Când la spital ajunge un pacient care este în comă alcoolică, cheltuielile sunt mai mari, pentru că se fac foarte multe investigaţii. În astfel de cazuri este nevoie de electrocardiograme, analize de sânge şi uneori este nevoie şi de tomografie, ori în astfel de situaţii cheltuielile depăşesc 1.000 lei. Lucrurile se complică dacă este vorba despre o persoană care suferă de etilism cronic. După ce este investigată la Unitatea de Primire a Urgenţelor, persoana respectivă este trimisă la secţia Psihiatrie unde, de obicei, intră în stare de sevraj. Dacă se întâmplă acest lucru se intervine din nou cu un tratament specific sevrajului. De obicei, în această situaţie ajung persoanele care nu au locuinţă şi cele care sunt aduse de ambulanţă sau de poliţişti, după ce au căzut pe stradă.

Adauga un comentariu

*