Franţa va repatria „aproape imediat” spre România romii care comit delicte

Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a promis , în urma unei reuniuni la Palatul Elysee, că romii care comit delicte vor fi repatriaţi „aproape imediat” spre România şi Bulgaria.

Hortefeux a adăugat că jumătate dintre taberele ilegale de romi şi nomazi din Franţa vor fi desfiinţate în termen de trei luni. Ministrul a estimat la 300 numărul taberelor din ţară, care sunt adesea cartiere mărginaşe şi dintre care unele sunt, potrivit Guvernului, „surse de trafic ilicit, de exploatare a copiilor în scopul cerşetoriei, prostituţiei sau delincvenţei”.

Franţa va solicita trimiterea a circa 20 de poliţişti români şi bulgari în regiunea pariziană, unde sunt adesea situate aceste tabere. De asemenea, se va propune ca poliţişti francezi să fie trimişi în România şi Bulgaria, pentru a consolida lupta împotriva traficului. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a convocat pentru miercuri o reuniune specială controversată la Palatul Elysee, pentru a examina „problemele puse de comportamentul unora” dintre romi şi nomazi, după violenţele petrecute în urmă cu circa zece zile într-o localitate din centrul Franţei. O jandarmerie a fost atacată atunci şi mai multe daune produse, în urma morţii unui tânăr rom, ucis de un jandarm în timpul unei urmăriri.

Nomazii – un termen administrativ francez care regrupează diverse etnii ţigăneşti, inclusiv romii originari din Balcani şi în special din România – reprezintă un total de 400.000 de persoane în Franţa, dintre care 95 la sută au naţionalitate franceză. Romii sunt reprezentaţi de 15.000 de persoane, iar numărul este în creştere. Organizaţiile de apărare a drepturilor omului au criticat aspru organizarea acestei reuniuni la vârf. În opinia directorului general al asociaţiei France Terre d’Asile, Pierre Henry, „nu este nimic nou: sunt opt ani de când există aceste desfiinţări (de tabere), adesea cu distrugerea caravanelor, şi de când au loc expulzări”.

Mai multe tabere de romi, în special în departamentul Seine-Saint-Denis, situat la nord-est de Paris, au fost astfel desfiinţate în ultimele luni. Circa 8.000 de romi au fost repatriaţi în România în 2009, dar aproape două treimi dintre ei revin, conform estimărilor.

Adauga un comentariu

*