Prapad peste Bacau

Peste 400 de locuinte din 19 localitati ale judetului Bacau au fost afectate de inundatiile din ultimele zile. Unele strazi ale municipiului Bacau au fost acoperite cu apa de peste un metru. Este cea de a doua oara in ultimii ani cand peste Bacau s-au revarsat Negelul si Barnatul. In Margineni Trebesul a depasit pe alocuri o inaltime de patru metri, maturanbd tot ce i-a iesit in cale. Locuitorii din Magura s-au trezit cu apa in case, iar la Barati a fost nevoie de spargerea digului pentru a se putea retrage o parte din ape. In urma au ramas case daramate, recolte distruse, malul si oamenii neonorociti.

429 de locuinte, 245 de curti si anexe gospodaresti, 12 obiective economice inundate. Acesta este bilantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau pentru inundatiile de la inceputul acestei saptamani. In municipiul Bacau, potrivit aceleeasi surse, au fost inundate 80 de case. In primele ore ale zilei de marti, echipajele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bacau au salvat 11 persoane de pe strada Arcadie Septilici, din Cartierul CFR. Acestea se adaugau celor sase de pe Calea Moine?ti, care au necesitat interven?ia pompierilor. Bacauanii de pe strazile Mioritei, Stefan cel Mare si cartierul Nord au fost indemnati de pompieri prin portavoce sa se refugieze in zone mai sigure.
In cartierul CFR din municipiul Bacau, pe strada Arcadie Septilici si in satul Barati din comuna Margineni, pompierii au actionat cu motopompe, barci si autospeciale pentru a-i ajuta pe sinistrati.

La cativa centimetri de o tragedie

Parca am mai vazut unele dintre aceste imagini. In 2005, Bacaul a fost din nou inundat. Atunci au fost afectate peste 150 de case. S-a ca’utat cauzele inundatiilor si s-au fasit, digurile din Cartierul CFR. S-a trecut la in inaltarea lor. Lucrare facuta pe jumatate. Iar Negelul a dat din nou pe afara. Bineinteles ca autoritatile locale au gasit din nou scuze. Cica digurile construite in 2005 – 2006 au rezistat, dar inundatiile din cartierul CFR au fost cauzate de faptul ca unii proprietari de terenuri nu i-au lasat pe cei de la Directia Apelor sa inalte digul! Si astfel, se reiau problemele din 2005, nu reparea digului ci…anchetele! Suntem anuntati, pentru a doua oara in ultimii cinci ani ca autoritatile vor face o ancheta in acest caz, de fapt acelasi. Iar pana la definitivarea anchetei, digul poate sa astepte. N-are nicio importanta pentru Primarie, Consiliu Local sau cine mai stie cine faptul ca Bacaul a fost la un pas de o catastrofa cel putin la fel cu cea de acum cinci ani, daca nu mai mare. Si din nou o treime din oras, cartierele Nord, Mioritei si Stefan cel Mare au fost gata – gata sa intre la ap

Nu mai asteptam nimic!

Prefectul Bacaului, Neculai Olaru, este mai transant. Nu au fost si nici nu vor fi bani pentru definitivarea digului de pe paraul Negel. Potrivit acestuia, „sistarea lucrarilor la amenajarea Negelului, care a inundat circa 180 de case, este batuta in cuie – nu sunt bani”. Se pare ca se va apela la o solutie de avarie. Apa va fi scoasa din casele din cartierul CFR si din satul Margineni prin crearea unei brese in malul de aparare ramas neterminat. „Digul nici nu se va realiza pana cand Romania nu va dispune de bani”, a dat asigurari prefectul Neculai Olaru.

Jale si in judet

Inundatiile de la Bacau, in urma ploilor torentiale, au avut un bilant tragic. Un om a murit, peste 100 de familii evacuate si drumuri inchise.. In unele locuri, apa a ajuns pana la acoperisul caselor. In urma inundatiilor, in comuna Blagest i au fost afectate 80 de case, in Magura, 60 de case si cel putin zece autoturisme distruse. Masinile au fost surprinse de viituri, iar oamenii nu au mai avut timp sa le mute din calea apelor. In comuna Magura au fost distrusi si sase km de drum comunal si 15 km de drum satesc. Una dintre cele mai afectate a fost localitatea Margineni. In comuna Margineni au fost distruse  50 de case, iar traficul rutier a fost inchis pe  DN 2G Bacau – Moinesti. Localitatile Margineni, Racova, Buhusi, Solont, Garleni, Letea Veche, Luizi Calugara, Blagesti, Cleja, Racaciuni, Hemeius, Magura au fost cuprinse de ape. Opt poduri si 40 de podete au fost luate de ape. Apele au distrus si drumuri comunale pe o lungime de 60 de kilometri si drumuri judetene pe o portiune de 14 kilometri.
Cantitatea maxima de precipitatii a fost inregistrata la Podis/Trebes, de 104,3 litri pe metru patrat. Din cauza precipitatiilor de peste 100 de litri pe metru patrat au fost depasite cotele de pericol la statia Bacau, paraul Barnat (cu 22 de centimetri), la statia Racaciuni pe paraul cu acelasi nume (cu 60 de centimetri), la Magura pe paraul Negel, la Margineni pe Trebes (cu 50 de centrimetri), Vidra pe paraul Vizauti (cu 20 de centimetri) si la Ciuruc pe paraul Susita (cu 53 de centimetri).

Dan MINDIRIGIU, Cristi AIOANEI, Stefan OLTEANU

Comentarii

  1. SUNTEM TARA LUI BASE VODA SI A LINGAILOR LUI … PLATIM TAXE PESTE TAXE SI TOT NU SUNT BANI PT ASA CEVA. SA NE FIE RUSINE LA TOTI … SUNTEM O NATIE DE OAMENI PLAFONATI, CARE NU STIE SA FIE UNITA . DIN PACATE ….. NU M-AM NASCUT IN LOCUL POTRIVIT .

Adauga un comentariu

*