BAC 2010 a debutat cu scandaluri de mita si descinderi cu mascati la Podul Turcului.

Probele scrise la Bacalaureat de anul acesta au debutat cu scandal. Acuzatii de frauda, de mita pentru luarea examenului, mascati care au pazit usile scolilor – asa a aratat luni prima zi a examenului de maturitate. Un profesor afirma ca Bacalaureatul a devenit un „concurs national de copiat”.

Cei 251 de elevi ai Liceului Alexandru Vlahuta din Podul Turcului (Bacau), care au sustinut, luni, bacalaureatul, au fost tinuti in scoala in urma unor descinderi ale procurorilor DNA. 241 dintre ei au fost lasati sa plece de abia dupa patru ore, ceilalti zece ramanand in unitate pentru audieri.

Absolventii de clasa a XII-a au fost tinuti in scoala timp de patru ore, dupa ce unul dintre dascali ar fi primit 2.000 de lei spaga ca sa ajute un candidat la prima proba scrisa a examenului.

Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca au aflat de cazul de la Podu Turcului abia luni la pranz, si ca asteapta rezultatele anchetei de la DNA. „Pe langa ancheta pe care o face DNA, facem si noi o investigatie administrativa si, in functie de asta, vom vedea ce decizie vom lua in privinta lucrarilor elevilor. Intre timp, membrii comisiei au fost opriti pentru ancheta, iar lucrarile elevilor vor ajunge la centrul de evaluare”, a spusDaniel Funeriu, ministrul Educatiei.

Ultima data cand DNA a anchetat examenul de Bac a fost in urma cu doi ani, cand elevii de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei ar fi platit cate 1.000 de lei pentru a promova examenele.

La nivel national, 105 elevi au fost eliminati luni, din examen, pentru tentative de frauda. Cei mai multi liceeni scosi din examen au fost in Bucuresti – 18, Galati -13 si Dolj -11. La Iasi, cinci dintreabsolventi au fost prinsi copiind dupa niste fituici.

Cat costa o diploma de BAC?

Un profesor cu 137 de premii obtinute de elevii sai la olimpiade, Corneliu Riegler, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, ca examenul de la finalul liceului a devenit un concurs national in care „copiatul este regula absoluta”.

Profesorul povesteste ca acum trei ani, cand era supraveghetor de hol la unul dintre liceele bucurestene, a gasit in toalete multe materiale pentru copiat. „Am adunat doi saci. Erau peste tot, pe sub chiuveta, in cosul de gunoi, dupa usa, pe mobilier”. Elevii isi cer des voie la toaleta, unde consulta copiutele, iar sistemul, crede profesorul, nu s-a schimbat.

Preturile pentru promovarea BAC 2010 sunt de 500 de euro pentru cei care se prezinta la examenesi de 3.000 de euro pentru cei care au nevoie de diploma, dar nu vin la examene, potrivit profesorului Riegler.

Bucurestiul este lider la coruptia la Bac, mai spune acesta, precizand ca toti banii aruncati pe bac sunt neimpozabili.

Sursa ZIARE.COM

Poziția MECTS față de ancheta DNA de la Podu Turcului
28.06.2010

Conducerea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a luat cunoștință de ancheta demarată de către procurorii DNA în centrul de examen de la Grupul Școlar „Al. Vlahuță” din localitatea Podu Turcului, județul Bacău. În cursul zilei de 28 iunie 2010, Inspectoratul Școlar Județean Bacău a informat în scris conducerea MECTS în legătură cu situația creată la centrul de examen, ca urmare a implicării directorului liceului într-un presupus caz de luare de mită și a anunțat că urmăreşte cu atenție evoluţia anchetei. După ce DNA va transmite concluziile anchetei, MECTS va fi în măsura să comenteze acest caz și să informeze opinia publică în legătură cu măsurile legale ce urmează a fi luate de Inspectoratul Școlar Județean Bacău, respectiv de unitatea de învățământ, împotriva eventualilor vinovați.

Adauga un comentariu

*