Peste 70 de grupari infracţionale organizate destructurate


In activitatea de combatere a criminalitaţii, Poliţia Romana a urmarit contracararea şi controlul eficient al criminalitaţii organizate. Astfel, au fost desfaşurate acţiuni specifice pe linia combaterii traficului de persoane, criminalitaţii informatice, traficului şi consumului ilicit de droguri, combaterii finanţarii terorismului şi spalarii banilor. In primele patru luni ale anului au fost trimise catre parchete peste 2500 de dosare penale care urmeaza sa fie instrumentate de catre procurori in colaborare cu poliţiştii specializaţi in combaterea criminalitaţii organizate, pe baza de ordonanţe dispuse de catre aceştia. De asemenea, au fost soluţionate 761 de dosare penale aflate in urmarirea proprie a poliţiei. In dosarele inaintate la parchet cu propunere de declinare a competenţei, au fost deferite parchetelor peste 2000 de persoane pentru savarşirea a peste 2800 de infracţiuni. Cele mai multe persoane au fost cercetate de catre structurile antidrog, 1080, combaterea traficului de persoane 384, 341 de catre structurile de combatere a finanţarii terorismului şi spalarii banilor şi 237 de catre cei de la combaterea criminalitaţii informatice. Pentru probarea activitaţii infracţionale a suspecţilor, poliţiştii au efectuat 1462 de percheziţii domiciliare, 830 percheziţii informatice şi 1209 constatari tehnico – ştiinţifice.

74 grupari infractionale destramate in patru luni

In primele patru luni, oamenii legii au destramat 74 de grupari infracţionale organizate, formate din 596 persoane (pentru care au fost intocmite rechizitorii). Poliţiştii specializaţi in combaterea traficului de persoane au destructurat 18 grupari, formate din 227 de persoane, din care 82 au fost reţinute sau arestate. Cei din structurile de combatere a finanţarii terorismului şi spalarii banilor, 21 grupari, cu 149 persoane, din care reţinute sau arestate 48.  Poliţiştii de la combaterea criminalitaţii informatice au  destramat 13 grupari, formate din 85 persoane, din care 50 reţinute, iar poliţiştii antidrog au destructurat 22 de grupari infracţionale organizate specializate in trafic de droguri, formate din 135 de persoane, din care 55 au fost reţinute sau arestate. In urma acestor acţiuni, oamenii legii au ridicat, in vederea confiscarii, mai multe bunuri şi valori, respectiv 1.384.659 de euro, 2.227.299 de dolari SUA, 89.172 de lei, 821.019.000 lei reprezentand numerar provenit din operaţiuni ilicite, precum şi alte bunuri şi marfuri mobile sau imobile in valoare de 46.434.000 de lei. De asemenea, au fost ridicate 431 de hard-disk-uri, 66 de arme de foc, 960 bucaţi muniţie şi 1089 de carţi de credit false. Poliţiştii au retras de pe piaţa 197,17 kg. de droguri, din care 173,71 kg. de mare risc, 23,467 kg. de risc şi 20.317 comprimate. Valoarea de piaţa a acestora este estimata la peste 4.500.000 de euro.

Colaborare cu SUA, Marea Britaniie si Germania

In eforturile depuse de structurile specializate ale Poliţiei Romane, pentru menţinerea sub control a fenomenului crimei organizate, s-a cooperat cu structuri similare din mai multe state. Menţionam foarte buna cooperare cu agenţiile de aplicare a legii din SUA, Marea Britanie şi Germania.

Pe baza probatoriului administrat in cauza, ca urmare a activitaţilor desfaşurate de lucratorii de combatere a criminalitaţii organizate sub supravegherea procurorilor, in dosarele penale aflate in lucru la nivelul D.I.I.C.O.T., in cursul primelor patru luni ale anului in curs, au fost emise 236 de rechizitorii (+10 la suta), prin care au fost trimişi in judecata 910 invinuiţi sau inculpaţi (+18 la sta), pentru savarşirea a 1.574 infracţiuni (+11 la suta).

Combaterea traficului si consumului de droguri

Totodata, structurile de poliţie au acţionat pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţa nr. 6 din 10.02.2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 43/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi pentru completarea Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, imediat de la intrarea acesteia in vigoare. Astfel, in perioada 15– 24 februarie, au fost identificate şi controlate 440 de magazine, prilej cu care au fost ridicate produse in valoare totala de peste 3.154.986 de lei, in vederea expertizarii şi distrugerii, astfel: 101,74 kg. de substanţe, 1.074 de comprimate, 4.592 de pliculeţe cu substanţe, 578 de ţigari confecţionate artizanal şi 10 ml de substanţa lichida. Oamenii legii au constatat 17 infracţiuni, pentru care au fost cercetate 29 de persoane in 12 dosare penale şi, totodata, au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale in valoare de 73.000 de lei. Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Romane a dispus continuarea monitorizarii faptelor de comerţ ce au ca obiect produse care conţin substanţe cu efecte similare drogurilor.

Astfel, poliţiştii specializaţi in combaterea criminalitaţii organizate desfaşoara activitaţi in vederea depistarii eventualelor persoane care continua comercializarea produselor interzise prin ordonanţa de urgenţa, precum şi de monitorizare a „magazinelor de vise”, inclusiv a ofertelor on-line. Totodata, au in atenţie şi posibilitatea apariţiei altor produse cu efecte similare drogurilor care nu sunt introduse sub control naţional.  Au fost identificate alte şase noi astfel de substanţe, lista acestora fiind transmisa Ministerului Sanataţii in vederea testarii şi dispunerii masurilor ce se impun pentru interzicerea acestora.

Cazuri instrumentate de DCCO

In combaterea traficului de persoane, D.C.C.O. – OPERAŢIUNEA „EUROPA”. In urma activitaţilor desfaşurate, incepand cu 2006, ofiţeri din cadrul D.C.C.O., impreuna cu ofiţeri din cadrul Metropolitan Police din Marea Britanie şi sub coordonarea procurorilor DIICOT, au destructurat un grup infracţional organizat, format din mai multe familii din oraşul Ţandarei, judeţul Ialomiţa. Suspecţii transportau in mod fraudulos minori peste frontiera cu destinaţia Marea Britanie, unde ii exploatau prin obligarea de a practica cerşetoria şi la comiterea de infracţiuni stradale.  S-a inceput urmarirea penala faţa de 26 de persoane. Pentru 17 invinuiţi, instanţa de judecata a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, iar pentru alţi 8 s-au emis mandate de arestare preventiva in lipsa.

De asemenea, au fost ridicate, in vederea confiscarii, 3 pistoale mitraliera Kalaşnikov de calibru 7,62 mm, 10 arme de foc ( arme de vanatoare, pistoale cu bile de cauciuc, pistoale cu gaze), o arbaleta cu sistem de ochire, 10 arme albe, 3 kg de aur in bijuterii şi monede, precum şi mai multe mii de euro şi lire sterline. S-a instituit sechestrul asigurator pentru 6 imobile situate in localitatea Ţandarei, judeţul Ialomiţa şi 13 autoturisme de lux.

Combaterea finanţarii terorismului şi spalarii banilo

A fost destructurat un grup infracţional organizat, care avea ca scop obţinerea ilicita de importante beneficii baneşti cu ocazia incheierii unor contracte de achiziţie de materiale de construcţii, prin emiterea de CEC-uri şi bilete la ordin fara acoperire in conturile bancare la momentul efectuarii plaţilor catre furnizori. In urma activitaţilor infracţionale derulate de membrii grupului, a fost cauzat un prejudiciu total de peste 600.000 de lei.

Adauga un comentariu

*