Stirile DRAOV si razboiul tigarilor de contrabanda

Trei stiri diferite despre o captura de tigari de contrabanda au scos in evidenta o neconcordanta in ceea ce priveste declaratiile DRVOA Iasi, DJVOA Bacau, DJVOA Neamt. Un fapt este clar, vamesii din aceste judeţe nu mai pun mare pret pe controalele efectuate de DJVOA Botosani. Din ce motive? Ieşenii au descoperit un TIR cu ţigari ce tranzitase Botoşaniul fara probleme!

Intr-un comunicat primit la redactie din partea DJAOV Bacau, aflam ca, „in urma unei actiuni in trafic, echipe mobile a DRAOV Iasi, DJAOV Bacau si Neamt, sprijiniti de luptatori din cadrul Brigazii Moblie de Jandarmi Bacau, au descoperit peste 115. 230 pachete tigari, de calitate medie, cu o valoare de piata de circa 800.000  lei, intr-un autotren, declarat initial fara incarcatura”.  Intr-un alt comunicat, remis de DRAOV Iasi, aflam ca “in urma unei actiuni in trafic, o echipa mobila a DRAOV Iasi a descoperit peste 130.000 pachete tigari, de calitate medie, cu o valoare de piata de circa 500.000  lei, intr-un autotren, declarat initial fara incarcatura… In baza analizei de risc efectuata la nivelul sistemului informatic al DRAOV Iasi, inspectorii vamali au efectuat un control amanunţit asupra  compartimentului marfa, care desi era declarat fara incarcatura, intr-un locas special amenajat avea ascunsa cantitatea de 135.230 pachete de tigari, de calitate medie”.  Trei neclaritati, cate pachete de tigari au fost descoperite, 115.230, sau 135. 230? Care a fost valoarea acestorea, 500.000 lei sau 800.000 lei? Apoi, de ce in comunicatul DRAOV Iasi nu se aminteste nimic de DJAOV Bacau si Neamt?

Dezvaluiri interesante

In urma unor investigatii efectuate de colegii nostri din presa scrisa din Botosani, aflam ca “tigarile, in valoare de 500.000 de lei (adica peste 120.000 de euro), au fost descoperite intr-un TIR cu numere de Polonia care ar fi intrat in Romania duminica, pe la Radauţi Prut. Conform documentelor şoferul autotrenului, Ion C., de 36 de ani, cu dubla cetaţenie romano-moldoveneasca, mergea singur la Iaşi sa ia marfa, mastodontul fiind gol. Dupa numai cinci ore, TIR-ul a fost oprit pe drumul naţional 28, in localitatea Razboieni (jud. Iaşi), de catre lucratorii Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Iaşi, iar in compartimentul de marfa au fost descoperite intr-un locaş special amenajat 135.230 de pachete de ţigari, de calitate medie…Audiat de procurori, şoferul camionului a susţinut ca nu ştia nimic de incarcatura şi a avansat  versiunea ca in maşina se mai afla o persoana care a reuşit sa fuga inainte ca TIR-ul sa fie verificat de vameşi. La controlul diagramei au fost descoperite doua staţionari, dintre care una de circa doua ore, care ar corespunde municipiului Botoşani. Anchetatorii vor stabili daca TIR-ul a intrat in ţara cu ţigari sau a fost incarcat la Botoşani. „Nu au fost gasite probe care sa confirme prezenţa celei de a doua persoane, iar şoferul s-a contrazis in declaraţii. Deocamdata, nu putem face alte declaraţii”, a spus Viorel Porumb, şeful DIICOT Botoşani. Pana la clarificarea cazului, şoferul TIR-ului a fost acuzat de contrabanda şi arestat preventiv pentru 29 de zile”. Reporterii „Monitorului de Botosani” au incercat sa afle punctul de vedere al vameşilor, Ovidiu Paşalau, dar şeful Biroului vamal Radauţi Prut, nu a putut fi contactat. In schimb, reprezentanţii DRAOV Iaşi, care coordoneaza şi activitatea de la Radauţi Prut, spun ca la intrarea in ţara TIR-ul a fost verificat conform normelor. „La desigilarea uşii din spate, locaşul special nu putea fi sesizat, intrucat era foarte bine mascat”, a spus Elena Cotea, purtator de cuvant la DRAOV.

Pierderi de un miliard de euro provocate statului

In primul trimestru al acestui an, Autoritatea Naţionala a Vamilor şi Garda Financiara au confiscat 3,25 milioane de pachete de ţigari. In schimb, un studiu al British American Tobacco (BAT) a demonstrat ca ţigarile de contrabanda au ajuns sa depaşeasca 36 la suta din piaţa produselor din tutun. „La un consum total de 37,5 milioane de ţigarete, pierderea anuala suportata de stat de pe urma contrabandei ar fi de un miliard de euro”, a precizat Valentin Canura, reprezentantul BAT. Potrivit acestuia, anul trecut contrabanda a ajuns sa controleze piaţa produselor din tutun. (D.M.)

Comentarii

  1. Se contrazic baietii din simplu motiv ca nu toti stiu ca merg la”pont”; astfel prin participarea secventiala a unor institutii, se da impresia de „colaborare in eradicarea fenomenului”. Nu v-ati plictisit inca de acele comunicate privind confiscarea in fiecare saptamana a”unor portbagaje”pline cu tigari? Confiscarile facute de vamesi nu reprezinta decat pretul platit pentru tranzitare!

Adauga un comentariu

*