Uite strategia, nu e strategia…

Reprezentantii tuturor institutiilor publice din Bacau, oameni politici si de afaceri s-au intrunit joi, incepand cu ora 11.00  in sala mare a Prefecturii pentru a discuta despre „Strategia de dezvoltare a judetului Bacau”. In urma evaluarii cererilor de finantare depuse in cadrul  Programului Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative”, Consiliul Judetean Bacau a obtinut o finantare nerambursabila pentru implementarea proiectului „Strategia de dezvoltare durabila a judetului Bacau – instrument de lucru pentru administratie”.Pe 30 aprilie 2009 s-a semnat Contractul de finantare, iar proiectul va fi finantat in principal din fonduri europene si isi propune dezvoltarea capacitatii de planificare strategica pentru perioada 2009 – 2021.

„Nu am lucrat dupa o planificare bugetara stricta”

„Este pacat ca nu am valorificat asa cum trebuie pozitia geografica a judetului nostru. In momentul in care vom reusi sa valorificam atuurile de care dispunem si atentia pe care ne-o vor acorda cei de la centru va fi sporita. Daca vom reusi sa realizam cateva obiective importante, cum ar fi Aeroportul International, daca vom face un parc industrial adevarat, eu sunt convins ca va fi mult mai usor sa obtinem fonduri pentru lucrarile de infrastructura, care acum cad in sarcina Guvernului. De exemplu, centura ocolitoare a judetului Bacau”, a declarat prefectul Bacaului, Claudiu Balan. „Ni se reproseaza de sus ca nu avem stabiliti niste indicatori. Adica, unde vrem sa ajungem peste o luna, sau peste sase luni, sau trei ani., In plus, nu a fost o strategie pentru planificarea bugetara. Ea trebuie sa fie in stransa legatura cu obiectivele propuse. Or, noi nu am lucrat dupa o planificare bugetara stricta. Daca aveam o strategie pe care sa ne-o fi asumat-o toti, nu mai aveam motive sa zicem ca un obiectiv nu a fost finalizat pentru ca primarul respectiv se afla intr-o formatiune politica care e sau nu e aflata momentan la guvernare”, a mai adaugat prefectul Balan.

„Ne aflam intr-o situatie dificila”

Dragos Pislaru, director general Gea Strategy & Consulting SA, firma care va realiza strategia judetului pentru perioada 2010 – 2021 a afirmat ca elaborarea unei strategii nu va rezolva problemele unui judet. „Ne aflam intr-o situatie dificila. Nu este deloc usor sa generezi o strategie si sa-ti imaginezi unde ar fi judetul Bacau pana in 2021. Trebuie sa intelegem ca e un proces dificil. Cu sacrificii. E o pozitie ingrata, ca atunci cand  esti pus sa conduci un teritoriu larg, cum e un judet, ai practic in fata probleme care fiecare dintre ele au un anumit grad de prioritate. Trebuie sa existe o doza foarte mare de realism”, a declarat directorul Dragos Pislaru.

„Problemele Bacaului n-au culoare politica!”

Viorel Hrebenciuc, deputat PSD, a afirmat ca prima data intr-un judet trebuie pusa la punct infrastructura si drumurile dintre judetele vecine. „In 1990 aveam niste viziuni. Am spus ca problemele Bacaului n-au culoare politica. Se discuta la acea vreme ca Bacaul e centru ecomomic al Bacaului, la mare concurenta cu Iasul. Ne puneam problema stabilizarii tinerilor. De aceea am infiintat Universitatea „G. Bacovia” si pe cea de stat. Am fixat tinerii in Bacau, adica viitoarea forta de munca. Viitorul economiei judetului a fost infiintarea SIF-urilor. A fost si atunci o mare batalie intre noi si Iasi. SIF Bacau a insemnat mult. Ca sa atragem bani, am avut niste obiective. Prima data am facut infrastructura”, a declarat deputatul PSD. „Sunt lucruri acum care neaparat trebuie facute. Sa legam Vrancea de Bacau printr-un drum, ca sa nu mai ocolim prin Adjud ca sa ajungi la Casin. Mi-am propus sa facem drumul de la Poiana Sarata la Slanic Moldova. Vom scurta drumul cu 80 de kilometri. Se pot face si alte drumuri, ca sa legam Bacaul de Harghita si Covasna”, a mai explicat Viorel Hrebenciuc.  

„Strategia lipseste. Primul pas e sa existe vointa”

Deputatul Gabriel Vlase, presedintele executiv al PSD a subliniat necesitatea unei strategii, numai ca aceasta ar trebui asumata si respectata de toti factorii decizionali. „Degeaba se exprima astazi o sumedenie de opinii, iar mâine cei care le-au expus uita de ele. Consider ca e necesar mult respect si onoare intre toti partenerii care stabilesc o astfel de strategie de dezvoltare a judetului, mai ales ca vorbim de cel putin 10 ani. Daca nu se tine cont de astfel de aspecte, vom avea doar un proiect scris frumos de niste consultanti care isi vor fi luat comisioanele, in timp ce Bacaul va ramane la fel de amortit in dezvoltare”, a mai spus Gabriel Vlase. Si senatorul PNL Gabi Berca a conturat faptul ca „e prea multa poezie in prezentarile unor participanti, lucrurile pragmatice fiind cele care uneori lipsesc cu desavârsire”. (Olimpia FILIP, Cristi Aioanei)

Comentarii

  1. De 20 de ani elaboram strategii!Elaboram!Ne pricepem la asta mai bine ca oricine!
    Cate dintre aceste strategii si-au gasit finalitatea?!
    Sa speram ca de data asta nu se vor consuma bani pe connsultanti doar ca sa mai avem una bucata strategie cu care sa se protapeasca unii ca………dl.Presedinte in fata noastra a electoratului!
    VREM REZULTATE!NU POVESTI FRUMOASE SCRISE DE CONSULTANTI PE BANII NOSTRI!
    Si domnilor parlamentari prezenti la intalnire……….asteptam initiative legislative in Parlamentul Romaniei pentru ca v-am trimis acolo prin votul nostru!Trebuie sa fiti vocea noastra!

Adauga un comentariu

*