Asigurarea ordinii publice, principala misiune a jandarmilor

In 2009, activitatea Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau a vizat indeplinirea misiunilor incredinţate, intensificarea cooperarii cu structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu instituţiile şi autoritaţile publice, cu celelalte structuri cu atribuţii in domeniul ordinii şi siguranţei publice, perfecţionarea pregatirii personalului şi  realizarea condiţiilor necesare de suport logistic desfaşurarii normale a activitaţii.

Pe linia executarii misiunilor de ordine publica, aici au fost concentrate majoritatea eforturilor, cu accent pe cooperarea cu unitatile de jandarmi din zona de responsabilitate;  asigurarea masurilor de ordine publica cu prilejul unor competitii sportive, adunari populare, manifestari revendicative, religioase, cultural – artistice si de alta natura; indeplinirea sarcinilor si obiectivelor prioritare inscrise in Planul general de actiuni „Strada 2009”; concentrarea directiei principale de efort la misiunile cu grad ridicat de risc; participarea la asigurarea masurilor de ordine publica pe timpul campaniei electorale si la desfasurarea in bune conditii a activitatilor specifice pe timpul alegerilor prezidentiale tururile I si II de scrutin; participarea cu forte specializate in sprijinul si la solicitarea unor organe specializate la executarea unor actiuni cu grad de risc ridicat. In 2009 au fost executate peste 4.000 de misiuni specifice, din care peste 1000 de misiuni de mentinere a ordinii publice, aproximativ 650 de misiuni de asigurare a ordinii publice, peste 100 de misiuni de restabilire a ordinii publice, peste 2.000 de misiuni in cooperare cu alte institutii indeosebi cu politia. Printre misiunile de asigurare a ordinii publice se pot enumera asigurarea ordinii publice la manifestarile traditionale de datini si obiceiuri de Anul Nou din judetele Iasi (Ruginoasa) si Bacau (Oituz), asigurarea ordinii publice la manifestarile din municipiul Iasi prilejuite de sarbatorirea a 150 ani de la Unirea Principatelor, manifestarile din judetele Harghita si Bacau cu ocazia sarbatorii catolice a Pogorarii Sfantului Duh(Rusaliile), asigurarea ordinii publice la manifestarile electorale din judetele Bacau, Iasi, Vrancea, Neamt, Vaslui si pe timpul alegerilor prezidenţiale tururile I si II de scrutin in judetele Bacau, Neamt si Vrancea, asigurarea ordinii publice pe timpul competitiei automobilistice „Raliul Iaşului”  si festivalului „Motors Bikers” in municipiul Bacau, asigurarea ordinii publice pe timpul desfasurarii examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie.

Peste o suta de fapte penale constatate

Au fost constate peste 100 de fapte cu caracter penal, dintre care au predominat cele de furt, braconaj piscicol, violente si prostitutie, jandramii Gruparii Mobile aducandu-si contributia la constatarea, in comun cu politia, a peste 120 de infractiuni, in cadrul Programului Strada 2009.  Au fost constatate peste 4.000 de fapte contraventionale, majoritatea la Legea nr. 61/1991 si la O.G. nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura.

Jandarmii, intr-o continua pregatire

Pregatirea continua a personalului a constituit una din preocuparile constante ale Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau, in sensul organizarii, derularii si conducerii activitatilor in conformitate cu dispozitiile in vigoare si nevoile de pregatire individualizate, in scopul dobandirii si dezvoltarii cunostinţelor, aptitudinilor si abilitatilor necesare indeplinirii atributiilor, extinderii si consolidarii competentelor profesionale. S-a pus accentul, in activitatea de pregatire si educatie, pe cunoasterea si aprofundarea actelor normative care reglementeaza domeniile de activitate, dezvoltarea rezistentei fizice, actiunea in diferite situatii, formele de pregatire utilizate cu precadere fiind pregatirea individuala si pe grupe de pregatire, exercitiile si aplicatiile tactice, pregatirea prin cursuri si prin intermediul tutelei profesionale. Patru cadre au urmat cursuri de initiere in cariera si peste 170 de dezvoltare a carierei,  30 de cadre au finalizat cursuri postuniversitare sau de master, 6 cadre au absolvit asemenea forme superioare de pregatire in 2009.

Asistenta moral – religioasa asigurata de preotul unitatii s-a constituit intr-un factor de echilibru si de sprijin moral pentru personalul unitatii si intr-un suport important al factorilor de comanda in cunoasterea subordonatilor si in solutionarea unor probleme. Trei subofiţeri au fost declarati admisi pentru constituirea Detasamentului de misiuni internationale si au plecat in teatrul de operatii din Kosovo, fiind mutati la B.S.I.J.,  iar doi ofiţeri au participat la stagii si activitati de pregatire in strainatate sau cu specialisti straini.

Jandarmiii, in topul preferintelor bacauanilor

Activitatea desfasurata in 2009 de angajatii Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bacau a avut drept obiective fundamentale consolidarea structurii organizatorice, perfectionarea pregatirii personalului si omogenizarea subunitatilor, indeplinirea cu raspundere a sarcinilor, atributiilor functionale si misiunilor incredintate de lege, respectul fata de cetatean si protejarea valorilor fundamentale ale acestuia, apropierea de comunitate si organele administratiei publice locale, grija fata de personalul propriu si de nevoile acestuia, consolidarea imaginii publice pozitive a institutiei si unitatii. In egala masura am avut in atentie cresterea contributiei la asigurarea climatului de ordine si siguranta publica, cresterea capacitatii operationale si de interventie, perfectionarea criteriilor de autoevaluare periodica a activitatii, imbunatatirea cooperarii si colaborarii, intarirea ordinii si disciplinei militare si imbunatatirea climatului organizational, imbunatatirea conditiilor de munca, echipare, dotare si asigurare financiara a personalului, cresterea capacitatii de realizare a suportului logistic a misiunilor si activitatilor, imbunatatirea actului de comanda si de executie.

Misiuni din cele mai diverse

A fost asigurata, impreuna cu celelalte structuri ale Ministerul Administratiei si Internelor implicate, buna desfasurare a alegerilor europarlamentare si prezidentiale, ordinea publica pe timpul manifestarilor din campaniile electorale, paza locurilor de tiparire si de depozitare a buletinelor de vot, securitatea pe timpul transporturilor la sectiile de votare, paza sectiilor de votare, ordinea in zona secţiilor de votare si pe timpul preluarii si centralizarii rezultatelor, misiuni care s-a incheiat fara incidente notabile si in care a fost angrenat majoritatea personalului IJJ. Au fost  organizate si desfasurate 7.338 misiuni de asigurare si mentinere a ordinii publice, actiuni punctuale in zona institutiilor de invatamant, piete, targuri, oboare si alte zone de interes operativ, patrulari pe traseele montane adiacente celor doua statiuni, vizite oficiale, manifestari sportive, cultural-artistice, religioase, promotionale, comemorative de protest  si revendicative. A fost restabilita ordinea publica in 811 situatii, indeosebi urmare a apelurilor primite pe numarul unic de urgenta „112”, si a solicitarilor din partea organelor de politie. Jandarmii din cadrul IJJ Bacau au participat la 1.365 actiuni comune desfasurate in cooperare cu alte institutii, indeosebi cu organele de politie, dar si cu cele silvice, ale administratiilor publice locale, executori judecatoresti. Au fost puse in aplicare 2.646 mandate de aducere si 93 ordonante emise de parchetele si instantele competente, pe teritoriul localitatilor unde exista structuri mobile sau de supraveghere si interventie. In activitatea de prevenire a faptelor antisociale, mentinerea si restabilirea ordinii publice, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Bacau a folosit cainii de serviciu care au fost angrenaţi in 1.218 misiuni de ordine publica.

71 dosare penale si 2.786 de sanctiuni contraventionale!

Au fost intocmite actele premergatoare in 126 dosare pentru constatarea in flagrant a 134 infractiuni, cu 142 faptuitori, accentul fiind pus pe calitatea actelor procedurale intocmite, pe informarea si solicitarea sprijinului organelor locale de politie in documentarea integrala a eventualei activitati infractionale a celor in cauza. S-au aplicat 2.786 sanctiuni contraventionale, cele mai multe la Legea 61/1991, dar si la alte acte normative, Legea 12/1990, Legea 31/2000, Legea 4/2008, O.U.G. 23/2008. In 2009, la nivelul IJJ au fost executate 2.646 mandate de aducere, 1001 materializate prin prezentarea persoanei si 1.645 prin neprezentarea persoanei instantei emitente a mandatului. Activitatile desfasurate in cadrul patrulelor mixte politie-jandarmerie, s-au concretizat prin intocmirea in comun a 71 dosare penale, ocazie cu care s-au constatat 82 infractiuni si au fost identificati 111 faptuitori.

Actiunea de prevenire, pe primul plan

Un alt aspect important al activitatii desfasurate l-a constituit activitatea de prevenire, sens in care s-a actionat in vederea pregatirii antiinfractionale a populatiei, prin colaborarea stransa cu institutiile ce desfasşoara activitati de informare in masa, astfel incat cetatenii sa-si sporeasca vigilenta si raspunderea fata de avutul public si privat. Astfel, in institutiile de invatamant preuniversitar avute in competenta,  cat si in alte medii, s-au desfaşurat 209 actiuni de prevenire  a comportamentului deviant, s-a participat la 19 activitati inter-institutionale specifice coordonate de Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacau. De asemenea s-a contribuit la desfasurarea a 91 activitati specifice de prevenire si combatere a consumului de droguri in cooperare cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bacau, si la 22 actiuni executate cu Autoritatea pentru Straini, biroul Bacau.

Bacauanii, multumiti de activitatea jandarmilor

Conform unui sondaj efectuat in municipiile Bacau, Onesti si Moinesti, s-a putut constata ca populatia judetului este multumita de activitatea jandarmilor. Prin chestionarul administrat au fost adresate cetatenilor doua intrebari ale caror raspunsuri sa poata reflecta cel mai bine opinia acestora referitoare la activitatea jandarmilor din judet.

Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*