Miei la mare preţ

Băcăuanii iau luat cu asalt Piaţa Centrală pentru carne de miel încă de la primele ore ale zilei. Preţul variază între 15 lei şi 22 de lei pe kilogram, iar ciobanii afirmă că nu cer mai mult decât anul trecut. “Atât costa şi anul trecut. Eu vând cu 22 de lei kilogramul de carne de miel, că sunt frumoşi. Nici prea mari, nici prea mici. Cine îi dă ieftin, fie sunt sub greutatea normală, fie sunt berbeci bătrâni”, a afirmat Angela  Burulea, din Secuieni, care vinde miei în hala din Piaţa Centrală.

Iezii mai căutaţi decât mieii

Ciobanii susţin că iezii au mai mare căutare decât mieii şi că preţurile sunt identice. “Carnea de ied e mai bună. Mult mai bună decât mielul! E mai dulce. Ca fraga! Mulţi oameni cumpără numai carne de ied”, a spus Gherghe Aaniţei, cioban din Pănceşti, comuna Sascut. “Sunt persoane care nu pun gura pe miel. Mănâncă doar ied. Eu am şi de una şi de alta. Fiecare să cumpere după preferinţe”, a explicat Elena Stroia din Săuceşti.

Băcăuanii pot reclama orice neregulă

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău au decis ca locaţiile propuse pentru comercializarea mieilor sunt: Piaţa Centrală, Piaţa Sud, Piaţa Oneşti, Buhuşi, Târgu-Ocna şi Dărmăneşti. Pe lângă acestea, mieii vor fi comercializaţi şi în unităţi de tip supermarket Metro, Selgross şi Real alături de măcelării şi carmangerii din Bacău. Singurele abatoare care respectă normele igienico – sanitare UE şi au primit aviz din partea DSVSA pentru sacrificarea mieilor în acest an sunt SC Nicbac SRL (din Nicolae Bălcescu), SC Roger SRL (din Mănăstirea Caşinului) şi Piaţa agroalimentară din Oneşti. “La nivelul DSVSA, la circumscripţiile sanitare veterinare zonale, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspcte privind nerspectarea normelor sanitare veterinare”, a explicat medicul-veterinar Gheorghiţa Vlad, şeful Biroului Igienă din cadrul DSVSA Bacău. (Olimpia FILIP)

Adauga un comentariu

*