“Tablourile mele nu ard si nici nu se sparg!”

voisei-poza.jpg„Eu cred in muza! E ca o acumulare de evenimente, tragedii, intamplari”
„Vreau ca eu cu mana mea sa fac vitraliile de la Catedrala Inaltarea Domnului din Bacau”
„Am plecat inainte sa termin facultatea. In New York”

Observator de Bacau: Sunteti unul dintre artistii bacauani completi. Pictor, grafician, poet si prozator. Cum de toate acestea?
Carmen Voisei: Cred ca ceasta imi e vocatia. Daca pana acum lumea ma cunostea mai mult ca pictor, acum vreau sa confirm si ca poet. Pe 8 Martie voi lansa un nou volum de versuri. Este al treilea din cariera mea. L-am intitulat “Templul iubirii”. Lansarea va avea loc la Biblioteca Judeteana. Atunci va fi si vernisajul de pictura expozitia retrospectiva numita “31 + (19)”. Primele doua volume poarta numele “Confesiuni”, “Pasarea noptii” si “Templul iubirii”. Toate au tema vietii. Trairea actuala. Sunt autentice si de actualitate. “Confesiuni” a fost si tradus in engleza.

Observator de Bacau: De ce 31+(19)?
Carmen Voisei: Pai, suma lor este de fapt varsta mea actuala. 31 este varsta cand am realizat multe. Atunci am intrat la facultate la arta, permisul auto, bucuria ca suntem dupa revolutie, am lansat primul volum de poezii. Atunci am simtit ca m-am realizat pe mai multe planuri. Apoi, cateva dintre poemele mele au fost premiate in Amercia, la Washinton unde eu déja locuiam. Apoi am intrat in Uniunea Scriitorilor americani.

Observator de Bacau: Un numar de poeme publicate?
Carmen Voisei: Peste 100, in toate cele trei volume.

Observator de Bacau: Aveti o stare aparte cand scrieti poezii?
Carmen Voisei: Eu cred in muza! E ca o acumulare de evenimente, tragedii, intamplari. In perioada aia nu scriu nimic. Dar apoi parca vine o voce care imi spune: “ce faci, nu scrii?”. Atunci, scriu foarte repede, chiar cate 10 – 20 de poezii odata. Ma eliberez rapid. E ca “arderea de tot”. Ma eliberez de tot. Apoi devenim asa de goi… Exact cum eram cand ne-am nascut!

Observator de Bacau: De unde pasiunea pentru pictura?
Carmen Voisei: Din copilarie. Am facut apoi liceul de profil. Apoi facultatea la Iasi. Cred ca in clasa intai am facut prima pictura. Cred ca primul tablou a fost ceva cu niste berze intr-o primavara. Era parca cu un rau, cu dealuri. Asa parca imi amintesc. A fost admirat de invatatoare. Mi-a zis ca ar fi bine sa merg la Casa Pionierului la sectia de Pictura.

Observator de Bacau: Cum de ati plecat in Amercia?
Carmen Voisei: Am plecat inainte sa termin facultatea. In New York. Acolo am stat opt ani. Acolo a fost perioada maximei maturizari ca pictor. Am lucrat ca restaurator de arta. A urmat apoi inventia mea, pentru care am brimit si brevet din partea USA.

Observator de Bacau: Practic in ce-a constat inventia recunoscuta de americani?
Carmen Voisei: Am realizat un tablou, “Fata lui Isus” dintr-un material pe baza de rasini, care nici nu se sparge si nici nu arde decat la peste 200 de grade Celsius. Substanta asta era folosita in restaurari. Se lipeau obiectele sparte. Practic era o substanta extrem de dura folosita la lipirea MIG-urilor de catre nemti, sau de NASA la rachete. Nimeni n-a facut asa ceva in iconografie.

Observator de Bacau:Credeti ca in Bacau se va folosi vreodata acest tip de pictura?
Carmen Voisei: Da! Vreau ca eu cu mana mea sa fac vitraliile de la Catedrala Inaltarea Domnului din Bacau. Deja am discutat cu un pictor care se ocupa de catedrala si mi- a spus ca voi participa si eu. Inca nu au inceput lucrarile fiindca acum este foarte rece. Mi s-a mai spus sa pictez turla bisericii. Nu cred ca ar fi pentru mine nicio problema. Eu suport usor inaltimea. Am fost si in Turnurile Gemene, cu un an inainte de atentat. Sincer, mie cel mai mult mi-ar placea sa lucrez la vitralii. Nu se vor sparge niciodata.

Observator de Bacau: Cum e starea pe care o are un artist cand picteaza icoane?
Carmen Voisei: Eu atunci traiesc o stare aparte. Nici nu mananc, nici nu beau. E o stare de comunicare cu Dumnezeu. Altfel nu reusesc sa redau bucuria sau binele care trebuie sa-l transmiti prin lucrare. Daca faci in dorul Lelii, mai bine nu mai faci. Cand pictezi trebuie sa te simti curat. Si interior, si exterior.

Observator de Bacau: Cate icoane ati pictat pana acum?
Carmen Voisei: Peste 300. In toate tehnicile. In tehnica asta noua pe care eu am descoperit-o nu am foarte multe lucrari. Este mai greu. Sunt doua substante care se evapora si ma pot ameti. De multe ori pictez cu batista la nas.

(a consemnat Olimpia FILIP)

Adauga un comentariu

*