Ultimele pregatiri pentru bataia de la Ruginoasa

ruginoasa.jpgConfruntarea din Ajunul Anului Nou dintre valenii si delenii din Ruginoasa este prezentată de autoritati ca un paşnic eveniment ce are rolul de a menţine tradiţia. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, confruntarea dintre tinerii comunei s-a lăsat cu maşini distruse, coaste rupte, capete sparte şi dosare penale. Fac pregătiri cu forţele de ordine ca pentru război, însă autorităţile susţin că această confruntare nu este deloc una violentă. În fiecare an, în dimineaţa Ajunului Anului Nou, locuitorii din zona de vale şi de deal a comunei se maschează şi îşi dau întâlnire pe uliţa principală, unde se încaieră. Tradiţia spune că doar câştigătorii confruntării vor avea acces la fetele tinere din sat. Chiar dacă tradiţionala bătălie s-a transformat de cele mai multe ori în lupte sângeroase, reprezentanţii judeţului susţin cu tărie că violenţa este exclusă de la acest eveniment.

S-au unit sa-i ciomageasca pe jandarmi

O încaierare memorabila, soldata cu victime, a avut loc pe 31 decembrie 2007, când mascatii s-au aliat împotriva jandarmilor. Fortele de ordine au fost atacate cu pietre si lemne chiar de localnicii comunei. Ciomageala nu a ramas fara urmări în rândul agresorilor. Sase persoane s-au ales atunci cu dosare penale pentru vătămări corporale şi ultraj şi alte 20 au fost amendate pentru că au transformat confruntarea tradiţională într-o luptă de stradă. La risc nu se expun doar cei care particpă la încăierare, ci şi şoferii care au ghinionul să circule prin localitate. Adesea, maşinile care treceau din întâmplare prin zonă au suferit stricăciuni.
Chiar dacă maschează violenţa de la acest eveniment, autorităţile au decis ca sute de forţe de ordine să aibă în vizor buna desfăşurare a tradiţionalului eveniment. Cert este că vor fi prezenti peste 100 de jandarmi de la Gruparea Mobila Bacau.

Adauga un comentariu

*