UE ne lasa sa producem carne neconforma inca doi ani

carne.jpgProducătorii şi procesatorii de carne de porc, vită, pasăre sau peşte, precum şi unităţile de depozitare frigorifice mai au la dispoziţie încă doi ani pentru a se conforma cu normele europene. Produsele din unităţile respective se comercializează la nivel naţional sau sunt furnizate unor unităţi care livrează numai pe piaţa românească şi vor fi marcate ca atare.

Comitetul permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat solicitarea României de prelungire a perioadei de tranziţie pentru o serie de unităţi din industria cărnii, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Prelungirea acordată este de maximum doi ani şi dă producătorilor posibilitatea să îşi finalizeze procesele de restructurare şi modernizare şi să se alinieze cerinţelor europene. Solicitarea României a fost formulată de către preşedintele A.N.S.V.S.A., Marian Zlotea, la sfârşitul acestei luni, şi a fost analizată în cadrul Reuniunii Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimenta şi Sănătatea Animală, Secţiunea Siguranţa Biologică a Lanţului Alimentar (SCFCAH), care a avut loc la Bruxelles.

Argumente pentru UE

Reprezentanţii A.N.S.V.S.A. au susţinut propunerea de prelungire a perioadei de tranziţie pentru unele unităţi din industria cărnii, prin argumente care au menţionat:
•peste 80% din unităţile din România care au fost listate pentru tranziţie înainte de aderare, acum sunt conforme cu normele europene;
•majoritatea unităţilor respective sunt de dimensiuni mici sau mijlocii, răspândite pe întreg teritoriul ţării şi furnizează produse
în special pe piaţa naţională;
•programele de modernizare sunt în fază avansată şi sunt finanţate fie prin fonduri UE (60%), fie cu credite bancare

.5.000 de locuri de muncă

De asemenea, a fost subliniat de către A.N.S.V.S.A. inclusiv impactul economico-social pentru că închiderea unităţilor respective ar însemna pierderea a aproximativ 5.000 de locuri de muncă, în zone rurale. Pentru monitorizarea, ţara noastră va transmite două rapoarte, unul la 31 decembrie 2010 şi altul la 31 octombrie 2011.

Adauga un comentariu

*