Boc doarme linistit
Nopti de cosmar pentru familiile din Galbeni

galbeni21.jpgZeci de familii din satul Galbeni, comuna Nicolae Balcescu traiesc un adevarat cosmar. De fiecare data când nori negri se aduna deasupra satului, oamenii isi fac zeci de cruci si se roaga sa nu se produca vreo inundatie. Ultimele inundatii care au afectat zona au fost in 2005 si 2007. „Atunci, din dispozitia premierului Tariceanu s-a decis sa se execute lucrari de consolidare a digului, malul drept, la lacul de acumulare Galbeni. In doi ani s-a reusit sa se construiasca niste gadioane dar din motive necunoscute lucrarile s-au sistat”, spune viceprimarul Anton Dobos. El spune ca oamenii au de ce sa se teama. „E greu de descris in vorbe ce simte un om prins de inundatii atunci când vede ca intreaga sa agoniseala e luata de ape”, ne spune viceprimarul. De partea cealalta, autoritatile competente in acest caz recunosc situatia dar dau vina pe desele schimbari politice care au loc la nivelul conducerii regiilor si chiar a societatilor. De exemplu, la Apele Române -Siret, in ultimii doi ani la nivel de conducere s-au produs mai multe schimbari. Numit in primavara director la „Siretul”, Nicolae Olaru a plecat la Bucuresti pe postul de director general la Apele Române. Locul sau a ramas vacant. La Hidroelectrica SA Piatra Neamt si Hidorconstructia Buzau, societati care se ocupa de investitia de la Galbeni, nu exista o stabilitate la nivel de conducere, dirctorii sunt schimbati functie de culoarea carnetului de partid.

Proiect fara finantare

Emil Vamanu, directorul tehnic de la Apele Române Bacau spune ca pe 24 ianuarie 2008, s-a emis un aviz de gospodarire a apelor pentru executia unei rampe de acces si platforma tehnologica la dig, malul drept la lacul de acumulare Galbeni. „La proiectul initial prezentat de Hidroconstructia Buzau noi am venit cu niste solicitari in plus pe care dânsii le-au acceptat. Printre altele am solicitat sa se aiba in vedere refacerea zonei digului. S-a intocmit un alt proiect in care, spre bucuria noastra sunt prevazute lucrari in fata digului si inlocuirea ecranului de beton cu un ecran din palplanse metalice tip Larsen. Este cea mai buna solutie tehnologica existenta in prezent”, ne spune directorul Vamanu. Conform documentatiei puse la dispozitie de conducerea Apelor Române-Siret Bacau, la Galbeni trebuie sa se intervina pe o lungime de 515 metri, zona in care placile de beton de pe malul drept sunt afectate iar un polier de protectie este erodat. „Dupa inundatii nivelul Siretului a fost lasat in jos, adica scazut tocmai datorita faptului ca malul drept era nesigur. Am decis ca in proiect sa fie prevazute ca lucrari prelungirea platformei cu 30 de metri spre aval, inca sapte epiuri, executia de noi grinzi de reazem, turnarea de placi de pereu si remedierea a 40 de placi de beton care prezinta fisuri”, spune Emil Vamanu.
Avizul emis de Directia Apelor prevede inceperea lucrarilor in termen de 24 de luni de la emitere. Asta inseamna ca cel târziu, pe 24 ianuarie 2010, Hidroconstructia Buzau sa se apuce de treaba. Vamanu spune ca proiectul fiind gata urmeaza sa se faca licitatia numai ca… „Din discutiile pe care le-am avut cu cei de la Hidroelectrica se pare ca sunt probleme in gasirea sursei de finantare. Am primit asigurari ca, in scurt timp lucrarea va fi scoasa la licitatie”, spune directorul tehnic Emil Vamanu.

Judetul Bacau, scos de pe harta de Guvernul Boc

Galbeniul nu este singurul caz de acest gen din judet. Efectele produse de inundatiile din 2005 nu au fost indepartate in totalitate nici pâna in prezent. La Agas, Asau, Palanca sau Ardeoani sunt lucrari incepute in 2005, in special la poduri care au fost abandonate din cauza lipsei de finantare. La Saucesti, comuna afectata grav de inundatiile din 2007, mai sunt de decontat lucrari. Când vine vorba de Bacau, Bucurestiul doarme. In schimb, Boc gaseste bani pentru investitiile din muncipiile din Ardeal. In ultimele doua saptamâni, conform datelor de la Monitorul Oficial, municipii precum Arad, Cluj Napoca, Sibiu au primit finantari importante pentru o serie de investitii. La Bacau, investitiile de la podul lui Mazilu de la Asau, podurile de la Cosnea si Goioasa din Agas, sau malul drept la lacul de acumulare Siret nu sunt prioritatile guvernului Boc. Poate, cu o singura exceptie, minuscula cei drept. La ultima sedinta de guvern s-au alocat fonduri pentru realizarea unor investitii pe unele sectiuni din reteaua CFR din judetul Bacau afectata de inundatiile din 2005.

Buni la seminarii si simulari

La inceputul lunii, scoala din Tamasi, Centrul de Resurse si Informare pentru Profesiuni Sociale (CRIPS) si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau au organizat o dezbatere pe tema informarii, constientizarii, pregatirii si prevenirii impactului psihosocial al inundatiilor asupra copiilor si parintilor acestora, eveniment la care au participat elevi, parinti, cadre didactice, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai comunitatilor afectate de inundatiile din anii trecuti In luna iulie, A.N. Apele Române prin Directia Apelor Siret a organizat in judetul Bacau un exercitiu de simulare de inundatii. Scopul acelui exercitiu de simulare a fost acela de a se verifica fluxul informational decizional privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii. Florin CRETU

Comentarii

  1. Constantin a zis:

    Meci important pentru FCM Bacău – http://bacaulsportiv.com/.

  2. Nu numai ca s-au schimbat managerii (sic!- parca le-ar sta rau sa li se zica directori) dar si angajatii permanenti sint de o indolenta de nedescris.
    Ca sa nu mai vorbim ce sistem ecologic s-a distrus in partea asta a judetului!
    Chiar putem fi asa de nesimtiti, asa de lenesi, cum ne si merge buhul ca moldoveni sint un fel de lasa-ma sa te las? Si situatia dureaza nu de cind a inceput criza. Vai de noi cu asa sefi de judet !!!

Adauga un comentariu

*