Razboi pe cabinetele medicale

cabinet.jpgIn urma cu mai bine de un an, consilierii judeteni si-au dat acordul de principiu sa fie vândute spatiile proprietate privata a judetului in care functioneaza cabinete medicale si activitati conexe actului medical. Decizia de atunci este perfect legala deoarece exista un act normativ care permitea acest lucru. A urmat firesc alegerea unei frime specializate care sa evalueze fiecare spatiu si sa fixeze un pret atât pentru cabinetul propriu zis cât si pe terenul aferent sau cota indiviza. SC Contexpert SA Bacau a luat la evaluat fiecare cabinet medical, 57 la numar si le-a estimat valoarea. Sumele au fost comunicate si medicilor de familie care si-au pus mâinile in cap. Cu totii au depus contestatii la Consiliul Judetean si au cerut efectuarea unei alte expertize. Medicii au contestat valoarea ca fiind exagerata in comparatie cu preturile de pe piata imobiliara care se afla in cadere libera. “Pretul de pornire in euro la metrul patrat stabilit de evaluator este prea mare in comparatie cu valoarea in euro la un metru patrat la constructiile noi”, spune Anca Antoaneta Stânga (foto), presedintele Colegiului Medicilor din Bacau. Doctorul Stânga sustine ca la evaluare nu s-a tinut cont de gradul de uzura a cladirilor si nici de investitiile facute de medici pentru aducerea spatiilor respective la un nivel functionabil acceptabil. “Toti medicii contestatari invoca natura activitatilor lor, de servicii sociale, deoarece ei isi desfasoara activitatea ca furnizori de servicii medicale prin contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Or, expertul nu a luat in considerare faptul ca aceste activitati nu sunt aducatoare de venituri”, mai spune Anca Stânga.
Presedintele Colegiului Medicilor le-a solicitat consilierilor judeteni la sedinta de luni sa fie de acord cu refacerea raportului de expertiza, in sensul evaluarii acestor cabinete medicale l;a nivelul profitului lor de specialitate, respectiv asistenta medicala. “Nu exista o piata imobiliara a cabinetelor medicale ca sa ai un reper si nu poti sa pui un pret pe un cabinet, acelasi ca la un restaurant”, le-a spus doctorul Stânga alesilor judeteni.
Problema, in speta este destul de delicata deoarece vorbim despre bunuri care apartin domeniului privat al judetului. In cazul in care preturile fixate nu sunt cele conform cu realitatea, lucru pe care le poate constata Curtea de Conturi, diferenta se imputa celor care au luat respectiva decizie. Din acest motiv, problema nu a fost transata ieri ci va fi discutata la prima sedinta de Consiliu Judetean. Florin CRETU

Adauga un comentariu

*