Eveniment international la Universitatea Bacau

universitatea.jpgAstazi si mâine, Centrul Europe Direct Bacau, cu structura-gazda Universitatea din Bacau si in parteneriat cu Consiliul Judetean, Primaria Bacau, Primaria Slanic Moldova si Asociatia „Repere” Bacau organizeaza un atelier/training având ca tematica „Cresterea competitivitatii economice prin clustere”. Festivitatea de deschidere va avea loc astazi, de la ora 9.00, in Amfiteatrul BI 1, corpul B, al Universitatii din Bacau.

Concepte noi si eficiente

Dupa cum ne-au informat prof.univ.dr. Doina Cmeciu – directorul Centrului Europe Direct Bacau si Madalina Manolache – info officer , tematica abordata in cadrul acestui atelier va viza, printre altele, conceptul de „cluster” si de „initiativa de cluster”, fundamentele teoretice ale acestor concepte si aplicabilitatea acestora in domenii economice, tehnice si sociale, modalitatea de implementare de catre stakeholderi la nivel national si european, in cadrul Uniunii Europene. Vor fi prezentate si dezbatute, de asemenea, ultimele studii de cercetare in domenii specifice si noua abordare a Comisiei Europene, prin prisma dezvoltarii regionale si a coeziunii teritoriale.

Invitat special si abordari incitante

Invitat special al atelierului este domnul Marcin Jablonski, CEO al Agentiei ConnectionPoint din Polonia si persoana de contact al Agentiei Europene pentru Colaborarea prin Clustere. In organizarea acestui eveniment, Centrul Europe Direct Bacău va beneficia de colaborarea cu Departamentul pentru Cercetare si Transfer Tehnologic, din cadrul Universitatii din Bacau. Trebuie sa precizam ca in Uniunea Europeana conceptul de „cluster” nu este unul nou, beneficiind de variate proiectari in planul concret, economic. Conform definitiei formulate de profesorul american Michael Eugene Porter, de la Harvard School of Business, care a initiat acest concept si a demarat aplicarea lui la nivel national, de companie sau de industrie, prin „cluster” se intelege „o concentrare geografica de companii interconectate, furnizori specializati, prestatori de servicii, firme din industriile conexe si institutii asociate (n.n.: de exemplu, universitati, entitati de C-D-I, entitati de standardizare, asociatii profesionale, camere de comert s.a.) dintr-un anumit domeniu de activitate, care colaboreaza sub o strategie comuna de dezvoltare, dar care ramân in competitie”.

Programul primei zile de dezbateri

Programul manifestarii: luni, 31 august 2009, in Amfiteatrul BI 1 – Informatii generale si specifice despre clustere. Perspective europene. Cuvânt de deschidere, prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff, rectorul Universitatii Bacau; Clusterele si transdisciplinaritatea – prof.univ.dr. Doina Cmeciu, cordonatorul Centrului Europe Direct Bacau; „Coopetition” – colaborare prin concurenta; „Coopetition” – fundamentul de baza pentru proiecte de succes; Cele 10 reguli de la Silicon Valley”; Ce este un cluster?; Cum funcţionează un cluster?; Clustere – cooperare prin competiţie; Clusterele si retelele de parteneriat. Proiecte de afaceri; Modelul italian de inovare in cluster; Trei niveluri de impact intr-un cluster; studii de caz. Dezbaterile vor continua mâine, 1 septembrie, cu tema „Proiectarea de initiative de clustere la nivel regional. Modelul unei initiative de cluster”. Vom reveni. (St.O.)

Adauga un comentariu

*