Legende urbane din Bacau (XVII)
Escrocheria „Singer”

legenda-urbana-17-1.jpgAceasta are la baza povestile despre celebrele masini de cusut germane

Escrocheria „Singer”, frecventa in Bacau dupa 1989, este o reprezentare clara a modului in care legendele urbane (numite de unii „instrumente de marketing ocult”) pot fi folosite in inselaciuni de mii de euro. Inca un motiv de a da dreptate unui studiu sociologic recent, potrivit caruia „analiza profunda a legendelor urbane, pe linia sociologiei, etnologiei si folcloristicii ar furniza informatii de o mare valoare privind evolutia mentalitatilor, nevoile, dorintele si temerile comunitatii, modalitati de a o dezvolta sau conduce in mod eficient”.

Legenda

Cele doua legende urbane cu privire la celebrele masini de cusut germane Singer sunt prezentate de profesorul Eugen Sendrea de la Biblioteca Judeteana Bacau in cartea sa „Istoria pe placul tuturor”. Prima varianta sustine ca unele dintre masini au piese din platina, deoarece in perioada interbelica, când a inceput teroarea hitlerista, evreii din Germania si-au transformat averea in piese de platina, ascunse in masini Singer si trimise in Bacau, unde traia o comunitate evreiasca puternica, de la care urma sa fie recuperat metalul pretios. Potrivit celei de-a doua variante, unele masini au inscriptionate in interior conturi din banci elvetiene in care sunt miliarde de dolari. O completare a acestei din urma legende am gasit pe internet, pe site-ul http://mituriurbane.vira.ro: aceste masini au fost facute de evreii din lagare in Al Doilea Razboi Mondial, iar seriile lor de productie sunt de fapt seriile – pe jumatate – ale conturilor bancare ale evreilor respectivi.

„Aplicatie practica”

Escrocheria „Singer”, „aplicatie practica” a legendelor urbane despre „comoara din masina de cusut a bunicii”, este mentionata in cartea lui Sendrea, unde se arata ca primele anunturi de schimburi comerciale vizând masini Singer si-au facut aparitia la noi dupa anul 2000 si ca in 2005 pretul unei asemenea masini depasise 50.000 de euro. Iata câteva exemple de anunturi de luna trecuta: „Companie germana achizitioneaza masini de cusut din perioada interbelica la preturi maxime 75.000-185.000 euro” (postat pe usa unui bloc); „Colectionar austriac achizitioneaza masini de cusut vechi. Oferim 45.000-145.000 euro” (publicat intr-un ziar); „Colectionar german, cumpar masini de cusut marci germane: Zzinger, Singer, Kasier, Naumann, Anker, Afrana, Pfaff, Haid-Neu, Opel, Durkopp, Gritzner etc. Se ofera 45.000-55.000 euro” (lipit pe un stâlp).
Mecanismul escrocheriei este explicat de mai multe surse online. Posesorul de Singer, fascinat de sumele promise, suna la numarul indicat in anunt. „Cumparatorul” cere seria masinii, apoi se arata interesat, cu singura conditie ca vânzatorul sa-i gaseasca si masina cu seria-pereche (pentru ca legendarul cod bancar sa fie intreg – n.red.). Ulterior, tot „cumparatorul” vine cu „solutia” si indica vânzatorului persoana de la care trebuie luata a doua masina. Entuziasmat de pretul mic al masinii-pereche, vânzatorul o cumpara repede. Din pacate pentru el, dupa aceasta tranzactie nu mai sunt de gasit nici „cumparatorul”, nici cel de la care a fost luata masina-pereche.

Politia recomanda atentie

Nu am reusit sa aflam câti bacauani au reusit „performanta” de a da câteva mii de euro pe o banala masina de cusut. „In 2009 nu am inregistrat nicio plângere pe aceasta tema. Recomandam oricum cetatenilor sa fie foarte atenti la schimburile comerciale in conditii neclare”, a declarat ieri Narcisa Butnaru, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean. Un avertisment firesc, cu atât mai mult cu cât este aproape imposibil de identificat un „cumparator” care foloseste o cartela telefonica luata de la chiosc sau de dovedit legatura dintre „cumparator” si cel care vinde masina cu seria-pereche.
Alin LEANCA

Comentarii

  1. numai fraierii pot crede asa ceva !

Adauga un comentariu

*